Sömelek Köfte Tanımı İçin Gereçler
- 200 gram kıyma
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı sıcak su
- Yarım su bardağı irmik
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- Tuz
- Kara biber
- Kimyon
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı salça
- 1,5 su bardağı haşlama suyundan
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz
- 1 su bardağı yoğurt
Sömelek Köfte Tanımı Yapılışı
- Bulguru uygun bir kaba alıyoruz ,üzerine su ek edip üzerini kapatıp yarım saat dinlendiriyoruz .
- Daha sonra irmiği ek edip 5-6 dk yoğuruyoruz .
- Kıyma, yumurta, un, tuz ve baharatları ekleyip tekrar 10 dk daha yoğuruyoruz.
- Ceviz büyüklüğünde kesimler alıp elimizde hal veriyoruz .
- Uygun bir tencere sıcak su ekleyip ocakta kaynatıyoruz.
- Kaynayana suya köftelerimizi koyup 15 dk kadar haşlıyoruz .
- Geniş bir tavaya tereyağ salça ve pul biberi alıyoruz .Ocakta kavuruyoruz .
- Köfteyi haşladığımız sudan 1, 5 bardak alıp sosumuza ek edip karıştırıyoruz.
- Köftelerimizi süzgeçle alıp sosa alıyoruz .
- Yavaş yavaş karıştırarak sosumuzu köftenin her yerine buluyoruz .
- Servis tabağına alıp üzerine yoğurt gezdirip servis yapıyoruz deneyenlere afiyet olsun.