iltasyazilim
FD Üye
Sonbaharda Uyumlu ve Dinç Beslenme,
Sonbahar Aylarında Beslenmenin Önemi
Sonbahar Ayları İçin Dinç Beslenme İpuçları,Sonbaharda besin nasıl olmalı?
Havalar soğuyor, hastalıklar artıyor Beden direncinin azaldığı, enfeksiyon hastalıklarının yaşandığı bu dönemde yeterli ve dengelenmiş besin daha çok siklet kazanıyor
Dünyanın en kayda değer sağlık durumu sorunlarından sayılan enfeksiyon hastalıklarının, güz ve kış aylarında arttığını, bunların başında da grip ve soğuk algınlığının geldiğini gösteren Amerikan Hastanesi Beslenme ve Perhiz Bölümü ’nden Uzman Diyetisyen Tuğçe Aytulu Ersin, sonbaharda esas gıda gruplarının gereken miktarda alınmasının önemine uyarı çekiyor
“Özellikle enfeksiyon ile bağışıklık sistemi ilişkisi düşünüldüğünde; gelişen metabolik hıza karşılık; hücrelerin ihtiyacı olan enerji, dengelenmiş bir besin ile sağlanabilir diyen Aytulu, güz mevsiminde içten ve yeterli besin ile ilgili şu bilgileri veriyor:
“Bu günlerde metabolizmamızı koruma altına alıp, daha da güçlendirmenin en etkili yollarından biri yeterli ve dengeli beslenmedir Bu, her yaş grubu için geçerlidir Bilhassa enfeksiyonlara karşısında daha aklıselim olan çocuklar, gebeler, emziren anneler ve yaşlılar için beslenme daha da tartma taşır
VÜCUDUN VİTAMİN VE MİNERAL İHTİYACINI KARŞILAYIN
Yeterli ve dengeli besin, gün içerisinde her gıda grubundan tatmin edici miktarda almakla sağlanır Bu Nedenle ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluruz A ve C vitaminleri, antioksidan vitaminlerdir Bu vitaminler, bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, hastalıklara aleyhinde direnç kazandırır Turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, frenk lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere gibi sebzeler, vitamin açısından varlıklı besinlerdir Burada önemli olan, meyvelerin sıkıldıktan derhal sonra içilmesidir Meyve suları bekletildiğinde C vitamini kayba uğrar Çünkü bu vitamin; ısı ve ışıktan kolayca etkilenir
KUŞBURNU ÇAYI İÇİN
Hem nehir ve kahve yerine bitki çayları ya da C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayı tercih edilebilir Yemeklerde ya da öğün arasında tüketilen bol miktardaki salata da bize ihtiyacımız olan vitaminleri sağlayacaktır C vitamini kaybını önlemek için salatalar da meyve suları gibi hazırlandıktan kısa bir zaman sonradan yenmelidir
Diyetteki yağ türü ve miktarı da enfeksiyon hastalıklarının seyrinde ağırlık taşır Ayçiçeği, mısırözü, bitkisel istikrarsız yağlar, omega6 yağ asitleri, deniz ürünleri, omega3 yağ asitleri, zeytin ve fındık yağı ise omega9 yağ asitleri açısından varlıklı besinlerdir Saydığımız bu yağ asitlerinin immün sistem üstünde olumlu etkileri bulunmaktadır
PROTEİNDEN VARLIKLI BESLENİN
Dengelenmiş beslenmenin bir diğer şartı da tatmin edici protein alımıdır Doku yapımı ve onarımındaki güçlü etkileri sebebiyle proteinler, jurnal beslenmeden yetersiz edilmemelidir Enfeksiyon geçirildiği dönemlerde, protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi, genel kabul görmüş önemli bir noktadır Özellikle süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar proteinin en iyi kaynağıdır*
Sonbahar Aylarında Beslenmenin Önemi
Sonbahar Ayları İçin Dinç Beslenme İpuçları,Sonbaharda besin nasıl olmalı?
Havalar soğuyor, hastalıklar artıyor Beden direncinin azaldığı, enfeksiyon hastalıklarının yaşandığı bu dönemde yeterli ve dengelenmiş besin daha çok siklet kazanıyor
Dünyanın en kayda değer sağlık durumu sorunlarından sayılan enfeksiyon hastalıklarının, güz ve kış aylarında arttığını, bunların başında da grip ve soğuk algınlığının geldiğini gösteren Amerikan Hastanesi Beslenme ve Perhiz Bölümü ’nden Uzman Diyetisyen Tuğçe Aytulu Ersin, sonbaharda esas gıda gruplarının gereken miktarda alınmasının önemine uyarı çekiyor
“Özellikle enfeksiyon ile bağışıklık sistemi ilişkisi düşünüldüğünde; gelişen metabolik hıza karşılık; hücrelerin ihtiyacı olan enerji, dengelenmiş bir besin ile sağlanabilir diyen Aytulu, güz mevsiminde içten ve yeterli besin ile ilgili şu bilgileri veriyor:
“Bu günlerde metabolizmamızı koruma altına alıp, daha da güçlendirmenin en etkili yollarından biri yeterli ve dengeli beslenmedir Bu, her yaş grubu için geçerlidir Bilhassa enfeksiyonlara karşısında daha aklıselim olan çocuklar, gebeler, emziren anneler ve yaşlılar için beslenme daha da tartma taşır
VÜCUDUN VİTAMİN VE MİNERAL İHTİYACINI KARŞILAYIN
Yeterli ve dengeli besin, gün içerisinde her gıda grubundan tatmin edici miktarda almakla sağlanır Bu Nedenle ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluruz A ve C vitaminleri, antioksidan vitaminlerdir Bu vitaminler, bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, hastalıklara aleyhinde direnç kazandırır Turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, frenk lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere gibi sebzeler, vitamin açısından varlıklı besinlerdir Burada önemli olan, meyvelerin sıkıldıktan derhal sonra içilmesidir Meyve suları bekletildiğinde C vitamini kayba uğrar Çünkü bu vitamin; ısı ve ışıktan kolayca etkilenir
KUŞBURNU ÇAYI İÇİN
Hem nehir ve kahve yerine bitki çayları ya da C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayı tercih edilebilir Yemeklerde ya da öğün arasında tüketilen bol miktardaki salata da bize ihtiyacımız olan vitaminleri sağlayacaktır C vitamini kaybını önlemek için salatalar da meyve suları gibi hazırlandıktan kısa bir zaman sonradan yenmelidir
Diyetteki yağ türü ve miktarı da enfeksiyon hastalıklarının seyrinde ağırlık taşır Ayçiçeği, mısırözü, bitkisel istikrarsız yağlar, omega6 yağ asitleri, deniz ürünleri, omega3 yağ asitleri, zeytin ve fındık yağı ise omega9 yağ asitleri açısından varlıklı besinlerdir Saydığımız bu yağ asitlerinin immün sistem üstünde olumlu etkileri bulunmaktadır
PROTEİNDEN VARLIKLI BESLENİN
Dengelenmiş beslenmenin bir diğer şartı da tatmin edici protein alımıdır Doku yapımı ve onarımındaki güçlü etkileri sebebiyle proteinler, jurnal beslenmeden yetersiz edilmemelidir Enfeksiyon geçirildiği dönemlerde, protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi, genel kabul görmüş önemli bir noktadır Özellikle süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar proteinin en iyi kaynağıdır*