Sonbaharda Nasıl Beslenmeliyiz?
Sonbaharda Nasıl Beslenmeli?
Sonbahara Beslenme
Ozellikle enfeksiyon ile bağışıklık sistemi ilişkisi duşunulduğunde; artan metabolik hıza karşılık; hucrelerin ihtiyacı olan enerji, dengeli bir beslenme ile sağlanabilir diyen Aytulu, sonbahar mevsiminde doğru ve yeterli beslenme ile ilgili şu bilgileri veriyor:
Bu gunlerde metabolizmamızı koruma altına alıp, daha da guclendirmenin en etkili yollarından biri yeterli ve dengeli beslenmedir Bu, her yaş grubu icin gecerlidir Ozellikle enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olan cocuklar, gebeler, emziren anneler ve yaşlılar icin beslenme daha da onem taşır
Vucudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayın
Yeterli ve dengeli beslenme, gun icerisinde her besin grubundan yeterli miktarda almakla sağlanır Boylece ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluruz
A ve C vitaminleri, antioksidan vitaminlerdir Bu vitaminler, bağışıklık sistemimizi guclendirerek, hastalıklara karşı direnc kazandırır
Turuncgiller, havuc, brokoli, kabak, Bruksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere gibi sebzeler, vitamin acısından zengin besinlerdir Burada onemli olan, meyvelerin sıkıldıktan hemen sonra icilmesidir
Meyve suları bekletildiğinde C vitamini kayba uğrar Cunku bu vitamin; ısı ve ışıktan kolayca etkilenir
Kuşburnu cayı icin
Ayrıca cay ve kahve yerine bitki cayları veya C vitamini yonunden zengin olan kuşburnu cayı tercih edilebilir Yemeklerde veya oğun aralarında tuketilen bol miktardaki salata da bize ihtiyacımız olan vitaminleri sağlayacaktır
C vitamini kaybını onlemek icin salatalar da meyve suları gibi hazırlandıktan kısa bir sure sonra yenmelidir
Diyetteki yağ turu ve miktarı da enfeksiyon hastalıklarının seyrinde onem taşır Ayciceği, mısırozu, bitkisel sıvı yağlar, omega6 yağ asitleri, deniz urunleri, omega3 yağ asitleri, zeytin ve fındık yağı ise omega9 yağ asitleri acısından zengin besinlerdir Saydığımız bu yağ asitlerinin immun sistem uzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır
Proteinden zengin beslenin
Dengeli beslenmenin bir diğer şartı da yeterli protein alımıdır Doku yapımı ve onarımındaki guclu etkileri nedeniyle proteinler, gunluk beslenmeden eksik edilmemelidir
Enfeksiyon gecirildiği donemlerde, protein kaynaklarının yeterli tuketilmesi, genel kabul gormuş onemli bir noktadır Ozellikle sut, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar proteinin en iyi kaynağıdır
Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bolumunden Uzman Diyetisyen Tuğce Aytulu Ersin, sonbaharda temel besin gruplarının gereken miktarda alınmasının onemine dikkat cekiyor
Ozellikle enfeksiyon ile bağışıklık sistemi ilişkisi duşunulduğunde; artan metabolik hıza karşılık; hucrelerin ihtiyacı olan enerji, dengeli bir beslenme ile sağlanabilir diyen Aytulu, sonbahar mevsiminde doğru ve yeterli beslenme ile ilgili şu bilgileri veriyor:
Bu gunlerde metabolizmamızı koruma altına alıp, daha da guclendirmenin en etkili yollarından biri yeterli ve dengeli beslenmedir Bu, her yaş grubu icin gecerlidir Ozellikle enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olan cocuklar, gebeler, emziren anneler ve yaşlılar icin beslenme daha da onem taşır
Vucudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayın
Yeterli ve dengeli beslenme, gun icerisinde her besin grubundan yeterli miktarda almakla sağlanır Boylece ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluruz
A ve C vitaminleri, antioksidan vitaminlerdir Bu vitaminler, bağışıklık sistemimizi guclendirerek, hastalıklara karşı direnc kazandırır
Turuncgiller, havuc, brokoli, kabak, Bruksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere gibi sebzeler, vitamin acısından zengin besinlerdir Burada onemli olan, meyvelerin sıkıldıktan hemen sonra icilmesidir
Meyve suları bekletildiğinde C vitamini kayba uğrar Cunku bu vitamin; ısı ve ışıktan kolayca etkilenir
Kuşburnu cayı icin
Ayrıca cay ve kahve yerine bitki cayları veya C vitamini yonunden zengin olan kuşburnu cayı tercih edilebilir Yemeklerde veya oğun aralarında tuketilen bol miktardaki salata da bize ihtiyacımız olan vitaminleri sağlayacaktır
C vitamini kaybını onlemek icin salatalar da meyve suları gibi hazırlandıktan kısa bir sure sonra yenmelidir
Diyetteki yağ turu ve miktarı da enfeksiyon hastalıklarının seyrinde onem taşır Ayciceği, mısırozu, bitkisel sıvı yağlar, omega6 yağ asitleri, deniz urunleri, omega3 yağ asitleri, zeytin ve fındık yağı ise omega9 yağ asitleri acısından zengin besinlerdir Saydığımız bu yağ asitlerinin immun sistem uzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır
Proteinden zengin beslenin
Dengeli beslenmenin bir diğer şartı da yeterli protein alımıdır Doku yapımı ve onarımındaki guclu etkileri nedeniyle proteinler, gunluk beslenmeden eksik edilmemelidir
Enfeksiyon gecirildiği donemlerde, protein kaynaklarının yeterli tuketilmesi, genel kabul gormuş onemli bir noktadır Ozellikle sut, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar proteinin en iyi kaynağıdır
Uzman Doktor Tğce Aytulu Ersin
Sonbaharda Nasıl Beslenmeli?
Sonbahara Beslenme
Ozellikle enfeksiyon ile bağışıklık sistemi ilişkisi duşunulduğunde; artan metabolik hıza karşılık; hucrelerin ihtiyacı olan enerji, dengeli bir beslenme ile sağlanabilir diyen Aytulu, sonbahar mevsiminde doğru ve yeterli beslenme ile ilgili şu bilgileri veriyor:
Bu gunlerde metabolizmamızı koruma altına alıp, daha da guclendirmenin en etkili yollarından biri yeterli ve dengeli beslenmedir Bu, her yaş grubu icin gecerlidir Ozellikle enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olan cocuklar, gebeler, emziren anneler ve yaşlılar icin beslenme daha da onem taşır
Vucudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayın
Yeterli ve dengeli beslenme, gun icerisinde her besin grubundan yeterli miktarda almakla sağlanır Boylece ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluruz
A ve C vitaminleri, antioksidan vitaminlerdir Bu vitaminler, bağışıklık sistemimizi guclendirerek, hastalıklara karşı direnc kazandırır
Turuncgiller, havuc, brokoli, kabak, Bruksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere gibi sebzeler, vitamin acısından zengin besinlerdir Burada onemli olan, meyvelerin sıkıldıktan hemen sonra icilmesidir
Meyve suları bekletildiğinde C vitamini kayba uğrar Cunku bu vitamin; ısı ve ışıktan kolayca etkilenir
Kuşburnu cayı icin
Ayrıca cay ve kahve yerine bitki cayları veya C vitamini yonunden zengin olan kuşburnu cayı tercih edilebilir Yemeklerde veya oğun aralarında tuketilen bol miktardaki salata da bize ihtiyacımız olan vitaminleri sağlayacaktır
C vitamini kaybını onlemek icin salatalar da meyve suları gibi hazırlandıktan kısa bir sure sonra yenmelidir
Diyetteki yağ turu ve miktarı da enfeksiyon hastalıklarının seyrinde onem taşır Ayciceği, mısırozu, bitkisel sıvı yağlar, omega6 yağ asitleri, deniz urunleri, omega3 yağ asitleri, zeytin ve fındık yağı ise omega9 yağ asitleri acısından zengin besinlerdir Saydığımız bu yağ asitlerinin immun sistem uzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır
Proteinden zengin beslenin
Dengeli beslenmenin bir diğer şartı da yeterli protein alımıdır Doku yapımı ve onarımındaki guclu etkileri nedeniyle proteinler, gunluk beslenmeden eksik edilmemelidir
Enfeksiyon gecirildiği donemlerde, protein kaynaklarının yeterli tuketilmesi, genel kabul gormuş onemli bir noktadır Ozellikle sut, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar proteinin en iyi kaynağıdır
Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bolumunden Uzman Diyetisyen Tuğce Aytulu Ersin, sonbaharda temel besin gruplarının gereken miktarda alınmasının onemine dikkat cekiyor
Ozellikle enfeksiyon ile bağışıklık sistemi ilişkisi duşunulduğunde; artan metabolik hıza karşılık; hucrelerin ihtiyacı olan enerji, dengeli bir beslenme ile sağlanabilir diyen Aytulu, sonbahar mevsiminde doğru ve yeterli beslenme ile ilgili şu bilgileri veriyor:
Bu gunlerde metabolizmamızı koruma altına alıp, daha da guclendirmenin en etkili yollarından biri yeterli ve dengeli beslenmedir Bu, her yaş grubu icin gecerlidir Ozellikle enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olan cocuklar, gebeler, emziren anneler ve yaşlılar icin beslenme daha da onem taşır
Vucudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayın
Yeterli ve dengeli beslenme, gun icerisinde her besin grubundan yeterli miktarda almakla sağlanır Boylece ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluruz
A ve C vitaminleri, antioksidan vitaminlerdir Bu vitaminler, bağışıklık sistemimizi guclendirerek, hastalıklara karşı direnc kazandırır
Turuncgiller, havuc, brokoli, kabak, Bruksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere gibi sebzeler, vitamin acısından zengin besinlerdir Burada onemli olan, meyvelerin sıkıldıktan hemen sonra icilmesidir
Meyve suları bekletildiğinde C vitamini kayba uğrar Cunku bu vitamin; ısı ve ışıktan kolayca etkilenir
Kuşburnu cayı icin
Ayrıca cay ve kahve yerine bitki cayları veya C vitamini yonunden zengin olan kuşburnu cayı tercih edilebilir Yemeklerde veya oğun aralarında tuketilen bol miktardaki salata da bize ihtiyacımız olan vitaminleri sağlayacaktır
C vitamini kaybını onlemek icin salatalar da meyve suları gibi hazırlandıktan kısa bir sure sonra yenmelidir
Diyetteki yağ turu ve miktarı da enfeksiyon hastalıklarının seyrinde onem taşır Ayciceği, mısırozu, bitkisel sıvı yağlar, omega6 yağ asitleri, deniz urunleri, omega3 yağ asitleri, zeytin ve fındık yağı ise omega9 yağ asitleri acısından zengin besinlerdir Saydığımız bu yağ asitlerinin immun sistem uzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır
Proteinden zengin beslenin
Dengeli beslenmenin bir diğer şartı da yeterli protein alımıdır Doku yapımı ve onarımındaki guclu etkileri nedeniyle proteinler, gunluk beslenmeden eksik edilmemelidir
Enfeksiyon gecirildiği donemlerde, protein kaynaklarının yeterli tuketilmesi, genel kabul gormuş onemli bir noktadır Ozellikle sut, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar proteinin en iyi kaynağıdır
Uzman Doktor Tğce Aytulu Ersin