Soslu Tavuklu Nohutlu Pilav Tanımı İçin Gereçler
Pilav için;
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1,5 su bardağı pirinç
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yarım çay bardağı arpa şehriye
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığından az karabiber
- 2 su bardağı tavuk suyu (3 adet kemikli derili inciği 3, 5 su bardağı su ve bir tutam tuz ile haşladım suyunu ve etini (didikledim) kullandım
- 3 modül göğüs küp küp doğranmış
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 3 diş sarımsak dövülmüş
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı tuz
- Dilerseniz 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Pişirirken eklemek üzere 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ ya da 1 yemek kaşığı tereyağı
- Yanına yufka yapmak isterseniz 2 yufka, yarım çay bardağı tavuk suyu yarım çay bardağı süt ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Soslu Tavuklu Nohutlu Pilav Tanımı Yapılışı
- Öncelikle soslu tavuğumuzun buzdolabında 3-4 saat dinlenmesi gerekiyor bu nedenle evvel tavuğu yapmaya başlamanızı öneririm.
- Küp doğranmış tavukları kapaklı bir kaba alıyoruz ve üzerine yoğurt, pulbiber, kekik, tuz, sarımsak ve zeytinyağını ekleyerek elimizle yeterlice karıştırıp kapağını kapatıp dinlenmek üzere buzdolabına kaldırıyoruz.
- En az 3-4 saat vaktiniz yoksa 1 saat dinlenen tavuğumuzu kapaklı yapışmaz bir tencereye alıyoruz ve kısık ateşte suyunu salıp çekene kadar 1-1, 5 saat pişiriyoruz.
- Ortada denetim etmekte yarar var suyunu çekerse çabucak yanabiliyor.
- Suyunu çektikten sonra altını açıp yağımızı da ekleyerek kızarana kadar ortada karıştırarak pişiriyoruz. Soslu tavuğumuz hazır ????.
- Pilavı için;Sıvıyağı ve şehriyeleri rengi dönünceye kadar kısık ateşte kavuruyoruz ve pirinçlerimizi ekliyoruz.
- Pirinçleri de kavurduktan sonra tavuk suyumuzu akabinde nohut ve dilerseniz didiklenmiş tavuk etlerini ekleyerek orta ateşte kaynamasını bekliyoruz.
- En son tuzunu ve karabiberi ekleyerek en kısığa alıp kapağını kapatıyoruz ve suyunu büsbütün çekene kadar pişiriyoruz.
- Suyunu büsbütün çekince kapağın altına havlu kağıt koyarak kapağını sıkıca kapatıp demlenmeye bırakıyoruz.
- Yufka yapmak isteyen için; hazır aldığım yufkaları tavamın boyutuna nazaran elimle böldüm ve bir tarafına fırçayla tavuk suyu-süt-sıvı yağ karışımından sürüp tavaya sürdüğüm kısım alta gelecek formda yerleştirdim. Yapışabilir çok fazla bekletmiyoruz en fazla 10-15 saniye.
- Başka tarafına da karışımdan sürdükten sonra bu kısmı alta getirip bi 10-15 sn de bu tarafını pişiriyorum.
- Havlu kağıt serdiğim tepsiye alıp soğumasını sağlıyorum.
- Tüm yufkalar bu biçimde yapıldıktan ve soğuduktan sonra üst üste koyulabilir. Afiyet olsun ️.