Sosyete Mantısı Tanımı İçin Gereçler
- 3 adet yufka
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1,5 su bardağı ılık su
- 400 gram kıyma
- 1 büyük soğan
- 1 domates rende (Kışlık konserveden de olur)
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı baharatlar (Karabiber, kırmızı toz biber, kimyon )
- 1 fincan sıcak su
- 1 kase süzme yoğurt
- 1 diş sarımsak rende
- Az tuz
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı salça
- 1/2 (yarım) çay kaşığı kırmızı toz biber – pul biber
Sosyete Mantısı Tanımı Yapılışı
- Öncelikle iç harç hazırlanır. Tavaya yağlar alınır ve minik doğranmış soğanlar az tuzla sotelenir. Pembeleşince kıyma eklenir ve karıştırılarak kavrulur.
- Rengi dönünce pişmeye yakın domates rendesi ve salçalar ek edilir. 5dk sonra sıcak su kalan tuz ve baharatlar ek edilir. 1-2 defa fokurdadıktan sonra kapatılır. Oda sıcaklığın da soğumaya bırakılır.
- Yufkaların her biri dörde bölünür. Yağ ile su karıştırılır yufkanın bir modülünün içerisine sürülür. Kıymalı harçtan yeteri kadar alınıp kenarlarına eklenir.
- Rulo yapıp sarılır, gül formu verilir. Hepsine birebir süreç yapılır. Kalan su üzerlerine gezdirilir. Evvelce ısıtılmış fırında 190 derecede 25-30 dakika pişirilir.
- Üzeri için sos hazırlanır. Yağlar uygun bir tencerede eritilir. Salça eklenip kavrulur. Baharatlar ve yarım kahve fincanı sıcak su ek edilir.
- Böreklerin üzerlerine yoğurt ve sos gezdirilir. Servis yapılır. Afiyet olsun???? ????pişirme mühleti fırından fırına farklılık gösterebilir.