Su Böreği (12 Kat) Tanımı İçin Gereçler
Hamuru için:
- 6 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı tuz
- 4,5 su bardağı un ( yumurtanın büyüklüğüne bağlı)
- 300 gram tereyağ
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- Beyaz peynir
- Kaşar peynir
- Maydanoz
Su Böreği (12 Kat) Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Hamuru için yumurtaları tuzu ve unu yoğurma kabına alıp yoğuralım.
- Hamuru 12 adet bezeye bölelim ( en alt kat ve en üst kat daha büyük açılmalı, yani 2 adet beze biraz daha büyük olmalı ).
- Bezelerin üzerini örtelim ve en az yarım saat dinlenmeye bırakalım.
- Yağımızı eritelim.
- Peynirimizi hazırlayalım.
- Büyük bir tencereye şu koyalım, büyük bir kaba soğuk suyumuzu hazırlayalım.
- Birinci bezeyi oklava ile açalım ve yağladığımız tepsiye serelim ( tepsiden biraz büyük olursa düzgün olur zira kenarlarını da birinci yufka ile örteceğiz.
- Öteki 5 bezeyi de açalım ve teker teker evvel kaynar suya bırakalım 5-6 saniye, akabinde soğuk suya batıralım açtığımız yufkayı.
- Tepsiye sermeden evvel fazla suyunu dikkatlice elimizle arındıralım.
- Her katına yağ gezdirmeyi unutmayalım.
- Orta katına peynir karışımını serpelim ve başka 5 yufkaları da evvel kaynar suya, akabinde da soğuk suya batıralım, fazla suyunu akıtalım ve ortalarına yağ gezdirelim.
- En son bezeyi, yani 12ci yufkayı da açalım ( bu yufka tıpkı birinci yufka üzere kuru halde serilecek tepsiye ).
- Son yufkanın düzgün açılmış olmasına dikkat edelim, yırtık olmasın.
- Kalan yağ karışımı da üst kata sürüp evvelden ısıtılmış fırına en alt rafa yerleştirelim ( altının daha uygun pişmesi için ).
- Fırın 190 derece, alt üst ayar olmalı ve en az 50 dakika pişirelim ( üzeri nar üzere ve alt yeri altın sarısı olana kadar ) afiyet şeker olsun.