Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Suda Boğulmalara İlk Yardım Nasıl Yapılır

Suda Boğulmalara İlk Yardım Nasıl Yapılır

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Boğulmalar İçin Birincil Yardım Bilgileri

Boğulma ; akıntılarla baş edememe, halsizlik, yaralanmalar, soğuk, yosunlara takılma, su yutma gibi bir takım olaylar sonucu kişinin paniğe kapılması sonucu gelişebilir

Tatlı su; mesela havuz ya da gölde boğulma ile tuzlu suda, denizde boğulma mekanizmaları farklıdır Tatlı su, anında akciğerlerdeki hava keseciklerinin duvarından emilir ve kana geçer Su, kanı seyrekleştirir ve kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasına sebep olur aynı zamanda hava kesecikleri de yırtılır ve akciğer dokusunda geriye dönülmez tarzda hasar olur

Tuzlu su, eğer akciğerlere çekilecek olursa yoğun deniz suyu vücut sıvısını hücrelerin dışına çeker ve alveollere (akciğerlerdeki hava kesecikleri) vücut suyunun dolmasına sebep olur, akciğer ödemi ortaya çıkar sonuç olarak hava keseciklerinden kana oksijen geçmesi zorlaşır Suyun içindeki kimyasal maddeler veya bakteriler de akciğer dokusunda hasara sebep olabilir

Fazla az miktarlarda da olsa tuz ya da tatlı suyun hava yollarına girmesi larinkste (nefes borusunun üzerindeki organ) şiddetli tahrişe yol açar Larınks kaslarında dinç nir kasılma meydana kazanç Amaç akciğerlere daha artı su girişini önlemektir Ama bu kasılma varsa hava yolu tıkalı demektir ve akciğerlere hava girişi de önlenmiş olur Tatmin Edici oksijenlenme sağlanamayınca da kazazede şuurunu kaybeder

İlkyardım

1İlkyardımcı deneyimli ve eğitimli değilse yüzme bilse deha suda çırpınmakta olan kazazedenin yanında yüzerek gitmemelidir Boğulanı kurtarmak için kendini suya atan iyi niyetli fakat deneyimsiz şahısların kendileri boğulmuşlardır
2Kazazedenin şuuru açık ve hâlâ su içinde ise sudan kurtarmak gereklidir Kazazedeye yüzebilen herhangi bir şey tutunması için atılabilir İpe emrindeki bir can simidi, uzun bir direk, kürek, şişmiş bir stepne veya iç lastik bile can kurtarıcı olabilir Eğer mümkünse kayık, tekne gibi bir araçla kazazedeye yaklaşılabilir
3Sudan kurtulmuş bir kazazedeye yapılacak ilk işlem ABC kontrolüdür Gerekiyorsa suni solunum ve yürek masajı yapılır Bilincin durumuna göre pozisyon verilir Kazazede üzeri örtülerek nakledilir Çünkü ısı kaybı olmuştur, karoser ısısı korunmaya çalışılmalıdır
4Eğer kazazedenin akciğerlerine kaçan su miktarı çok pozitif değilse yeterli suni solunumla kişi kendine gelebilir Su miktarı daha fazlaysa hayata dönüş daha yavaş olur oysa yapılacak ilkyardım aynıdır
5Eğer boğulma olayı bir dalma kazası sonucu oluşmuşsa veya kazazedenin şuuru açık lakin kol ve bacakta güç kaybı,felç ya da uyuşukluktan şikayet ediyorsa ilkyardımcı bir omurga travmasından şüphelenmelidir Dalma kazalarında en fazla boyun travmaları görülür Eğer bir boyun travması şüphesi varsa veya kazazede suda yüzükoyun durumda ise kazazedeyi sudan çıkarmadan önce şunlar yapılmalıdır :

Kazazedeyi sırtüstü konuma getir Kazazedenin vücudunun tüm üstteki yarısını pat diye çevir Mümkünse iki birey çalış
Hava yolunu açıp suni solunuma başla Baş ve vücut düz bir çizgide , kıvrılmadan , bütünüyle tutulurken diğer ilkyardımcı suni solunum yapsın
Kazazedenin sırtının ve başının altına bir omurga tahtası yerleştirKazazedeyi tahtaya saptama et Kazazedeyi sıkıca saptama etmeden sudan tümdengelim
Kazazedeyi omurga tahtası üstünde sudan çıkar ve yürekakciğer canlandırmasına başlaSuda kalp masajı etkili bir biçimde yapılamaz
Kazazede kendine gelene değin veya bir hastaneye ulaştırana veya tıbbi yardım gelene değin kalpakciğer canlandırmasına devam et *

858,467Konular
981,174Mesajlar
29,538Kullanıcılar
buraksenSon üye
Üst Alt