Harika Açma Tanımı İçin Materyaller
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 paket yas maya yahut 2 yemek kaşığı instant maya
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4,5 su bardağı un
- Zeytin kaşar peyniri kahvaltılık çikolata
- 3 4 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yumurta sarısı
- Susam ve çörekotu
Üstün Açma Tanımı Yapılışı
- Derin bi kaba ılık süt ve ılık suyu koyuyoruz.
- Üzerine birinci olarak mayayı sonra şekeri ilave ediyoruz maya eriyene denk karıştırıyoruz.
- Mayanın faal olması için değerli bi nokta. Üzerine sıvı yağı ve 1 yemek kaşığı kadar tereyağını ek ediyoruz unu ve tuzu ekleyip ele yapışan yumuşak bi hamur yoğuruyoruz.
- Hamuru 30 dk kadar mayalanmaya bırakıyoruz (yoğurma kabının üzerine poşet geçirip üzerini de sofra üzere bi şeyler ile kapatırsanız hoş mayalanacaktır)
- Mayalanan hamurdan ceviz den biraz daha büyük kesimler koparıp yuvarlıyoruz.
- Daha sonra elimizi tereyağına batırıp hamuru oval biçimde uzunlamasına açıyoruz.
- Açtığımız hamurun içine zeytin peynir yada çikolata koyabilirsiniz.
- Daha sonra uzunlamasına uzun çubuk halini alacak halde katlıyoruz.
- 2 hamuru bu halde yapıp ikisini belik halinde birleştirip açma halini vermiş oluyoruz.
- Üzerine yumurta sarışını sürüp susam ve çörekotu ile süsleyen bilirsiniz.
- 175 derece de evvelden ısıtılmış fırında 35 dk kadar üzeri kızarana denk pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Püf nokta.
Terayağ ile açtığımız da daha yumuşak ve tel tel bi açma elde edebilirsiniz. Elinizi 2- 3 sefer terayağına batırıp açmanızı tavsiye ederim.
Hamuru da çok cıvık olursa dağılıyor yoğurdunuz hamurdan 1 kesim alıp tezgaha bıraktığınız da yapılmıyor hamurunuz olmuştur. Ancak bırakınca birden kendini salıyorsa ün eklemesi yapabilirsiniz.