elektronikci
FD Üye
on vakitlerde koronavirüsteki artış, grip ve nezle şikayetleri sebebi ile üniversite profesörleri yeni bir eser daha geliştirdi.
Ürünün zenginleştirilmesi için propolisin yanı sıra oleuropein, çinko, karadut, bor ve udi hindi yağı da kullanılarak Propolis sprey eseri üretildi.
“PROPOLİS İÇİN BİRÇOK ÇALIŞMA YAPTIK”
Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, Üniversite içerisinde propolis için birçok çalışma gerçekleştirdiklerini ve sonucunda Arı Mucizesi ile birlikte ticari olarak eseri piyasaya sürdüklerini belirterek, “Doğal eserler içerisinde bağışıklıkla ilgili birçok tanınan eser var. Geçmişten gelen ve en çok tercih edilen günümüzde de çok tercih edilen bir eser olan propolis. Bal ve polende böyledir aslında. Zira balda çiçek balı bilhassa polende ve propoliste arı birçok bitkiyi ziyaret eder. 1 gram bal için binlerce çiçeğin üzerine konduğunu düşünürsek, arı propolisi yapmak için balı yapmak için poleni yapmak içinde binlerce bitkinin özünü alıyor. Propolis çok dikkat çeken klasik bir takviye eseri. Bunun çok uygun ekstrakte edilmesi, ekstraks oranının çok uygun belirlenmesi, kullanıma uygun hale getirilmesi gerekiyor. Biz Düzce Üniversitesi’nde propolisin ticari forma getirilmesi için birçok çalışma yaptık. Dozlarını belirledik, içerik tahlilini yaptık. En güzel ekstraksiyon formülünü bulduk damla halinde, yumuşak kapsül softjel, damakta tutulan farklı farklı pastil formülasyonları ve ağız burun ve yaraların üzerine sıkmak için sprey formüllerini geliştirdik. Bu formların gereksinimine nazaran farklı katkı hususları de koyarak farklı eserler geliştirdik. Bunlar Düzce Üniversitesi bünyesinde hayli inançlı üretilen ürünler” dedi.
“GÜNDE 4-5 DEFA SPREY SIKILABİLİYOR”
Arıların propolisi kovanlarını korumak için ürettiğini hatırlatan Prof. Dr. Kayai, “Propolisin doğal hali ile arıların kullanım formunu düşünürsek arıların bunu kovanı pak tutmada, dezenfekte etmede ve kovanın boşluklarını tıkamakta kullanıyorlar. Alkol ve tentürdiyotta çok âlâ bir dezenfektandır. Propolisten daha yeterlidir lakin içemezsiniz. İçtiğiniz vakit alkolün farklı tesirleri oluyor. Tentürdiyot öldürüyor. Lakin propolis hem güçlü bir antiseptik özelliği olan unsurdur. Hem de doğal ve tüketilebilir bir eserdir. Uygun forma getirildikten sonra hem içilebilir hem yenilebilir oluyor. Bu sebeple propolis günümüzde çok kullanılıyor. Ağır burun spreyleri biçiminde hazırlandığında ağızdan burundan yayılan hastalıklarda önemli bir tesiri olabilir. Gerçekten Korona virüste de damlacık yolu ile ağız ve burun mukozasından geçtiği için biz bununla ilgili Düzce Üniversitesi’nde bir eser geliştirdik. Ticareti olarak Arı Mucizesi olarak piyasaya sürüldü. Bilhassa ağız spreyi olarak piyasaya sürüldü. Günde 4-5 defa ağız spreyi olarak sıkılabiliyor. Spreyin içerisine kimi moleküler unsurlar koyarak, antimikrobiyal aktifliğini biraz daha arttırmaya çalıştık. Böylece ağızdan ve burundan mikroorganizmanın korona virüs üzere grip üzere nezle üzere öbür mikroorganizmaların girişini engellemeye yarar sağlayacak bir eser geliştirdik. Bunun müdafaada değerli bir katkı olduğunu gördük. Bu eser Avrupa’da Amerika’da ve Türkiye’de tercih ediyor ve beşerler bu eserin yararını görüyor” diye konuştu.