susam Bir metre boyunda, yağ veren bir yıllık otsu bir bitkidir Başlıca Hindistan, Çin ve Sudan’da yetişir Bitkinin daha aşağı yaprakları müşterek ve loblu, üstteki yapraklar bütün ve mızrak şeklindedir Çiçekler beyaz ya da pembe olup, yaprakların koltuğunda salkım durumunda toplanmışlardır Meyveleri 23 cm boyunda, uzun, prizmatik ve fazla tohumlu bir kapsüldür Susam, sıcağı çok sever Isı miktarı pozitif olan yerlerde tohum verimi ve yağ oranı artar Orta derecede ağır ve humuslu topraklarda iyi yetişir Tohumlarından % 50 civârında yağ elde edilir Yağı az daha kokusuz ve soluk renklidir Yemek Yemek yağı olarak kullanılır Tedâvide müshil etkilidir Kabukları soyulmuş susam tohumlarının ezilmesiyle tahin elde edilir Bu da tahin helvası yapımında kullanılır Ayrıca susam tohumları simit ve pastaların üzerine konur alıntıdır