elektronikci
FD Üye
Sushi (Suşi) Tarifi İçin Malzemeler
- 4 adet nori (Bu sushiyi saracağınız yosun)
- 1 su bardağı sushi pirinci (Bendeki yayla marka)
- 2 adet salatalık (İyice yıkayıp kabuklarını kalın kalın kesip, jülyen doğruyoruz -içinin sulu kısmını kullanmayacağız)
- İsteğe göre 2 adet havuç
- Füme somon (Yine jülyen doğruyoruz)
- 1 yemek kaşığı ton balığına, yarım yemek kaşığı mayonez ekleyip karıştırdığımız karışım.
- Avokado (Jülyen doğrayacağız)
- 50 ml pirinç sirkesi (İçinde tuz & şeker olmayan bir sirkeyse : 1 çay kaşığı tuz ve 2 çay kaşığı şeker ekleyeceğiz)
- Soya sos (Bandırıp yemek için)
Sushi (Suşi) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Pirinci 3-4 kez yıkayıp süzüyoruz. En son üstünü geçecek kadar şu koyup, yarım saat bekletiyoruz. Sonra yapışmaz bir tencerede, 1 bardak su koyarak pişiriyoruz.
- Su kaynadıktan sonra 10 dakika daha pişirip, ocağı kapatıyoruz. Ocaktan alır almaz, kapağını açıp buharının çıkmasını sağlıyoruz.
- Tekrar kapatıp 10 dakika dinlendiriyoruz. Sonra hızlıca soğuması için genişçe bir kaba yayarak, üstüne pirinç şirkesini döküp karıştırıyoruz.
- Ben sushi yapmadan önce, bambu sushi yapma matini streç filmle sarmayı tercih ediyorum -siz isterseniz sarmayabilirsiniz- böyle yapınca temiz kalıyor.
- Üstüne bir adet noriyi alıp (ister tam/ister yarım) parlak kısmı altta kalacak şekilde yerleştiriyoruz. Bir kase temiz suyu yanımıza alıyoruz ve her işlemde elimizi ıslatiyoruz.
- Soğuttuğumuz pirinçleri norinin üstüne boşluk kalmayacak çok da kalın olmayacak şekilde döşüyoruz.
- Canınız neli yapmak istiyorsa ton balıklı salatalıklı; somonlu avokadolu yada farklı kombinasyonlu havuç da koyabilirsiniz, yengeç surimi de; yaptıkça damak zevkinize göre şekillendirebilirsiniz.
- Gelelim nasıl sarılması gerektiğine; baş parmak altta diğer parmaklar üstte kalacak şekilde, her yaptığımız yuvarlama işleminde mati sıkıştırarak sarıyoruz. Tam bir rulo elde ettiğimizde sushimiz kesilmek için hazır oluyor.
- Keskin bir bıçak yardımı ile, önce ortadan ikiye, sonra yarımları da tam ikiye bölerek (Her seferinde bıçağı ıslatmak önemli) sonra böldüğümüz çeyrekleri de ikiye bölerek; toplamda 8 parça elde ediyoruz.
- Her parçayı soya sosuna bandırıp afiyetle yiyoruz. Tercihe göre wasabı yada zencefil turşusu ile de yiyebilirsiniz.