bilgisayarci
FD Üye
Sütlü Çıtır Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
- 1,5 su bardağı ılık süt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 paket instant maya ya da yarım paket yaş maya
- 4 su bardağı un
- 1-2 çorba kaşığı süt
- 1 çorba kaşığı mısır unu
Sütlü Çıtır Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Bir kaba unu alıyoruz ve ortasını havuz şeklinde açıyoruz.
- Havuz şeklinde olan yere, maya, tuz, şekeri koyuyoruz. Ilık sütü de ekleyip, ortadaki malzemelerimizi el yardımı ile eritiyoruz.
- Daha sonra kenarlardan yavaş yavaş un alarak yoğuruyoruz. Ne kadar çok yoğurursak o kadar güzel olacaktır ekmeklerimiz.
- İyice yoğurulan ekmek hamurumuzun üzerini kapatıp, güzelce sararak 40 dk mayalandırıyoruz.
- Mayalanan hamuru 8 eşit parçaya bölüp, unlanmış olan tezgaha alıp, biraz rulo şekli verip, uçlarını biraz sivrilterek yağlı kağıt serili fırın tepsisine diziyoruz.
- Üzerine temiz bir bez serip, 40 dk kadar el mayasının gelmesini bekliyoruz.
- Kabaran ekmeklerin üzerine süt veya su sürüp üzerlerine mısır unu serpiştirip fırına veriyoruz. 200 derece fırında altı üstü kızarana kadar 35-40 dakika da pişecektir.
- Ekmeklerle birlikte çelik bir kaba su koyarak, fırının en altına yerleştiriyoruz. Ekmekler nemli ortamda pişmeyi sevdiklerinden, daha lezzetli olmaktadır.
- Ayrıca ekmekler kızarmaya başlayınca 1-2 kez, temiz bir fısfısa koymuş olduğumuz temiz sudan hafif hafif sıkıyoruz.
- Ekmeklerimiz piştikten sonra, ilk fırın sıcaklığını atınca, temiz bir beze serip dinlendirebilirsiniz. Afiyet olsun .