iltasyazilim
FD Üye
Sütün Beslenme değerleri nedir
Sütün Beslenme değerleri hakkında data
Süt Şekeri (Laktoz)
• Doğada yüksek oranda yalnızca sütte yer alan süt şekeri enerji sağlar
• Sütte yer alan galaktoz, beyin ve asap dokularının oluşumunda rol oynar
• Laktozun hidrolizi sonucu oluşan süt asiti bağırsaklarda istenmeyen mikroorganizmaların gelişimini dolaylı olarak inhibe eder ve tipik barsak florasını geliştirici tesir yapar
• Süt Şekeri vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağlar bu nedenle kemik ve diş oluşumunda, bebeklerin beslenmesinde önemli rol oynar
• Süt Şekeri enzimi yetersizliği nedeniyle süt şekeri intoleransı gösteren kişilerin süt yerine fermente süt ürünlerini tüketmeleri önerilmektedir
Süt yağı
Dengelenmiş beslenmede yeterli miktarda yağın gıdalarla birlikte alınması önemlidir
• Süt yağı enerji kaynağıdır
• Süt yağı, laktozun en iyi şekilde kullanımını ve vücudumuz için gerekli olan A, D, E, K vitaminlerinin taşınmasını sağlar
• Süt yağındaki fosfolipitler, beyin ve asap hücrelerinin hayati ağırlık içeren kısımlarını oluşturur
• Ceset için zorunlu olan doymamış yağ asitlerini bünyesinde bulundurmasından dolayı süt yağının beslenmede manâlı fonksiyonları bulunmaktadır
• Farklı Alanlara Yönlendirilmiş yiyecek maddelerinde yer alan kolestrol miktarına kadar süt, sanıldığı dek yüksek oranda kolestrol içermemektedir 100 mililitre sütün içerdiği kolestrol miktarı yalnızca 12 gramdır
Süt proteini
Vücudun inşa taşı olarak kabul edilen proteinlerin beslenmede manâlı bir yeri bulunmaktadır
• Süt proteininin biyoloji ile ilgili değeri nebati proteinlere kadar daha yüksek olduğundan, gövde öteki proteinlere oranla süt proteininden daha iyi yararlanmaktadır
• Süt proteini gözenekli olan ve dokuların oluşmasında manâlı rol oynar
• Süt proteini çoğaltma ve gelişmeyi sağlar
• Süt proteini saç ve tırnakların oluşumunda büyük rol oynar
• Süt proteini kasların kasılmasına muavin olur
• Süt proteini vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını önler
• Süt proteinlerinde büyük bir kısmı “esansiyel amino asit olan takriben 23 adet amino asit bulunmakta olup, bunların bir kısmı hayati önem taşımaktadır
Mineral maddeler
İnsanların iyi bir şekilde beslenmesi için bütün minerallere ihtiyaçları vardır Sütte bulunan mineraller fosfor ve kalsiyumdur
• Kalsiyum özellikle çocukların kemik ve diş oluşumlarının tamamlanmasında büyük rol oynar
• Kemik yoğunluğunun en üst noktaya ulaştığı 2530 yaşlarına değin alınan kalsiyum kemik yoğunluğunun artmasına neden olmaktadır Bu yaşlardan sonradan kemik yoğunluğu artmamakta ama kalsiyum alımına düzenli olarak devam edildiğinde kemik yoğunluğundaki azalma yavaşlamakta veya gecikmektedir Süt içmenin kemik yapısına olan olumlu etkisi azami çocukluk ve gençlik yıllarında görülmektedir Bu dönemlerde tatmin edici süt tüketimi, dolayısıyla kalsiyum alımı, bütün yaşam boyunca kemik sağlığı için önemlidir
• Kalsiyum ihtiyacı özellikle gebelik ve emzirme döneminde de manâlı olup, bu dönemlerde yetersiz kalsiyum alımı, ileri yaşlarda osteomalaciave osteoporosisgibi kemik hastalıklarına yol açmaktadır
• Sütte yer alan fosfor, kemik oluşumunda kayda değer rol oynamaktadır
Vitaminler
Süt, beslenmemiz için zorunlu olan, yağda ve suda eriyen vitaminlerin hepsini içermektedir
• Özellikle zeka gelişiminde etkili olan, cilt ve göz sağlığında gerekli B2 vitamini (rib oflavin) için süt en iyi kaynaktır
• Vücudun ihtiyacı olan B12, A ve C vitaminleri süt içerek kayda değer ölçüde karşılanabilmektedir
• Sütteki vitaminler hastalıklara karşı direnci arttırır
• Sütteki vitaminler büyümeye destek eder *
Sütün Beslenme değerleri hakkında data
Süt Şekeri (Laktoz)
• Doğada yüksek oranda yalnızca sütte yer alan süt şekeri enerji sağlar
• Sütte yer alan galaktoz, beyin ve asap dokularının oluşumunda rol oynar
• Laktozun hidrolizi sonucu oluşan süt asiti bağırsaklarda istenmeyen mikroorganizmaların gelişimini dolaylı olarak inhibe eder ve tipik barsak florasını geliştirici tesir yapar
• Süt Şekeri vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağlar bu nedenle kemik ve diş oluşumunda, bebeklerin beslenmesinde önemli rol oynar
• Süt Şekeri enzimi yetersizliği nedeniyle süt şekeri intoleransı gösteren kişilerin süt yerine fermente süt ürünlerini tüketmeleri önerilmektedir
Süt yağı
Dengelenmiş beslenmede yeterli miktarda yağın gıdalarla birlikte alınması önemlidir
• Süt yağı enerji kaynağıdır
• Süt yağı, laktozun en iyi şekilde kullanımını ve vücudumuz için gerekli olan A, D, E, K vitaminlerinin taşınmasını sağlar
• Süt yağındaki fosfolipitler, beyin ve asap hücrelerinin hayati ağırlık içeren kısımlarını oluşturur
• Ceset için zorunlu olan doymamış yağ asitlerini bünyesinde bulundurmasından dolayı süt yağının beslenmede manâlı fonksiyonları bulunmaktadır
• Farklı Alanlara Yönlendirilmiş yiyecek maddelerinde yer alan kolestrol miktarına kadar süt, sanıldığı dek yüksek oranda kolestrol içermemektedir 100 mililitre sütün içerdiği kolestrol miktarı yalnızca 12 gramdır
Süt proteini
Vücudun inşa taşı olarak kabul edilen proteinlerin beslenmede manâlı bir yeri bulunmaktadır
• Süt proteininin biyoloji ile ilgili değeri nebati proteinlere kadar daha yüksek olduğundan, gövde öteki proteinlere oranla süt proteininden daha iyi yararlanmaktadır
• Süt proteini gözenekli olan ve dokuların oluşmasında manâlı rol oynar
• Süt proteini çoğaltma ve gelişmeyi sağlar
• Süt proteini saç ve tırnakların oluşumunda büyük rol oynar
• Süt proteini kasların kasılmasına muavin olur
• Süt proteini vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını önler
• Süt proteinlerinde büyük bir kısmı “esansiyel amino asit olan takriben 23 adet amino asit bulunmakta olup, bunların bir kısmı hayati önem taşımaktadır
Mineral maddeler
İnsanların iyi bir şekilde beslenmesi için bütün minerallere ihtiyaçları vardır Sütte bulunan mineraller fosfor ve kalsiyumdur
• Kalsiyum özellikle çocukların kemik ve diş oluşumlarının tamamlanmasında büyük rol oynar
• Kemik yoğunluğunun en üst noktaya ulaştığı 2530 yaşlarına değin alınan kalsiyum kemik yoğunluğunun artmasına neden olmaktadır Bu yaşlardan sonradan kemik yoğunluğu artmamakta ama kalsiyum alımına düzenli olarak devam edildiğinde kemik yoğunluğundaki azalma yavaşlamakta veya gecikmektedir Süt içmenin kemik yapısına olan olumlu etkisi azami çocukluk ve gençlik yıllarında görülmektedir Bu dönemlerde tatmin edici süt tüketimi, dolayısıyla kalsiyum alımı, bütün yaşam boyunca kemik sağlığı için önemlidir
• Kalsiyum ihtiyacı özellikle gebelik ve emzirme döneminde de manâlı olup, bu dönemlerde yetersiz kalsiyum alımı, ileri yaşlarda osteomalaciave osteoporosisgibi kemik hastalıklarına yol açmaktadır
• Sütte yer alan fosfor, kemik oluşumunda kayda değer rol oynamaktadır
Vitaminler
Süt, beslenmemiz için zorunlu olan, yağda ve suda eriyen vitaminlerin hepsini içermektedir
• Özellikle zeka gelişiminde etkili olan, cilt ve göz sağlığında gerekli B2 vitamini (rib oflavin) için süt en iyi kaynaktır
• Vücudun ihtiyacı olan B12, A ve C vitaminleri süt içerek kayda değer ölçüde karşılanabilmektedir
• Sütteki vitaminler hastalıklara karşı direnci arttırır
• Sütteki vitaminler büyümeye destek eder *