nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Sütte bulunan elementler,
Sütün İçindeki Elementler nelerdir
Laktoz (Laktoz)
• Doğada yüksek oranda yalnızca sütte yer alan laktoz enerji sağlar
• Sütte yer alan galaktoz, beyin ve asap dokularının oluşumunda rol oynar
• Laktozun hidrolizi sonucu oluşan süt asiti bağırsaklarda beğenilmeyen mikroorganizmaların gelişimini dolambaçlı olarak inhibe eder ve tipik barsak florasını geliştirici tesir yapar
• Süt Şekeri vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağlar bu nedenle kemik ve diş oluşumunda, bebeklerin beslenmesinde manâlı rol oynar
• Laktoz enzimi yetersizliği nedeniyle laktoz intoleransı bildiren kişilerin süt yerine fermente süt ürünlerini tüketmeleri önerilmektedir
Süt yağı ;
Dengeli beslenmede tatmin edici miktarda yağın gıdalarla birlikte alınması önemlidir
• Süt yağı enerji kaynağıdır
• Süt yağı, laktozun en iyi şekilde kullanımını ve vücudumuz için gerekli olan A, D, E, K vitaminlerinin taşınmasını sağlar
• Süt yağındaki fosfolipitler, beyin ve asap hücrelerinin hayati tartma taşıyan kısımlarını oluşturur
• Cisim için gerekli olan doymamış yağ asitlerini bünyesinde bulundurmasından nedeniyle süt yağının beslenmede manâlı fonksiyonları bulunmaktadır
• Dağıtılmış yiyecek maddelerinde bulunan kolestrol miktarına göre süt, sanıldığı kadar yüksek oranda kolestrol içermemektedir 100 mililitre sütün içerdiği kolestrol miktarı yalnızca 12 gramdır
Süt proteini
Vücudun inşa taşı olarak kabul edilen proteinlerin beslenmede önemli bir yeri bulunmaktadır
• Süt proteininin biyoloji ile ilgili değeri bitkisel proteinlere tarafından daha yüksek olduğundan, cisim öteki proteinlere oranla süt proteininden daha iyi yararlanmaktadır
• Süt proteini hücre ve dokuların oluşmasında kayda değer rol oynar
• Süt proteini çoğaltma ve gelişmeyi sağlar
Süt proteini saç ve tırnakların oluşumunda büyük rol oynar
• Süt proteini kasların kasılmasına asistan olur
• Süt proteini vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını önler
• Süt proteinlerinde büyük bir kısmı “esansiyel amino asit olan takriben 23 adet amino asit bulunmakta olup, bunların bir kısmı hayati ağırlık taşımaktadır
Sütte Bulunan Mineral ve maddeler
İnsanların iyi bir şekilde beslenmesi için bütün minerallere ihtiyaçları vardır Sütte yer alan başlıca mineraller fosfor ve kalsiyumdur
• Kalsiyum özellikle çocukların kemik ve diş oluşumlarının tamamlanmasında büyük rol oynar
• Kemik yoğunluğunun en üstteki noktaya ulaştığı 2530 yaşlarına dek alınan kalsiyum kemik yoğunluğunun artmasına niçin olmaktadır Bu yaşlardan sonradan kemik yoğunluğu artmamakta ancak kalsiyum alımına düzenli olarak devam edildiğinde kemik yoğunluğundaki azalma yavaşlamakta ya da gecikmektedir Süt içmenin kemik yapısına olan olumlu etkisi maksimum çocukluk ve gençlik yıllarında görülmektedir Bu dönemlerde yeterli süt tüketimi, dolayısıyla kalsiyum alımı, tüm yaşam baştan başa kemik sağlığı için önemlidir
• Kalsiyum ihtiyacı özellikle hamilelik ve emzirme döneminde de önemli olup, bu dönemlerde beceriksiz kalsiyum alımı, ileri yaşlarda “osteomalacia ve “osteoporosis gibi kemik hastalıklarına yol açmaktadır
• Sütte yer alan fosfor, kemik oluşumunda manâlı rol oynamaktadır
Vitaminler
Süt, beslenmemiz için gerekli olan, yağda ve suda eriyen vitaminlerin hepsini içermektedir
• Bilhassa akıl gelişiminde etkili olan, cilt ve göz sağlığında zorunlu B2 vitamini (rib oflavin) için süt en iyi kaynaktır
• Vücudun ihtiyacı olan B12, A ve C vitaminleri süt içerek kayda değer ölçüde karşılanabilmektedir
• Sütteki vitaminler hastalıklara aleyhinde direnci arttırır
• Sütteki vitaminler büyümeye takviye eder *
Sütün İçindeki Elementler nelerdir
Laktoz (Laktoz)
• Doğada yüksek oranda yalnızca sütte yer alan laktoz enerji sağlar
• Sütte yer alan galaktoz, beyin ve asap dokularının oluşumunda rol oynar
• Laktozun hidrolizi sonucu oluşan süt asiti bağırsaklarda beğenilmeyen mikroorganizmaların gelişimini dolambaçlı olarak inhibe eder ve tipik barsak florasını geliştirici tesir yapar
• Süt Şekeri vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağlar bu nedenle kemik ve diş oluşumunda, bebeklerin beslenmesinde manâlı rol oynar
• Laktoz enzimi yetersizliği nedeniyle laktoz intoleransı bildiren kişilerin süt yerine fermente süt ürünlerini tüketmeleri önerilmektedir
Süt yağı ;
Dengeli beslenmede tatmin edici miktarda yağın gıdalarla birlikte alınması önemlidir
• Süt yağı enerji kaynağıdır
• Süt yağı, laktozun en iyi şekilde kullanımını ve vücudumuz için gerekli olan A, D, E, K vitaminlerinin taşınmasını sağlar
• Süt yağındaki fosfolipitler, beyin ve asap hücrelerinin hayati tartma taşıyan kısımlarını oluşturur
• Cisim için gerekli olan doymamış yağ asitlerini bünyesinde bulundurmasından nedeniyle süt yağının beslenmede manâlı fonksiyonları bulunmaktadır
• Dağıtılmış yiyecek maddelerinde bulunan kolestrol miktarına göre süt, sanıldığı kadar yüksek oranda kolestrol içermemektedir 100 mililitre sütün içerdiği kolestrol miktarı yalnızca 12 gramdır
Süt proteini
Vücudun inşa taşı olarak kabul edilen proteinlerin beslenmede önemli bir yeri bulunmaktadır
• Süt proteininin biyoloji ile ilgili değeri bitkisel proteinlere tarafından daha yüksek olduğundan, cisim öteki proteinlere oranla süt proteininden daha iyi yararlanmaktadır
• Süt proteini hücre ve dokuların oluşmasında kayda değer rol oynar
• Süt proteini çoğaltma ve gelişmeyi sağlar
Süt proteini saç ve tırnakların oluşumunda büyük rol oynar
• Süt proteini kasların kasılmasına asistan olur
• Süt proteini vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını önler
• Süt proteinlerinde büyük bir kısmı “esansiyel amino asit olan takriben 23 adet amino asit bulunmakta olup, bunların bir kısmı hayati ağırlık taşımaktadır
Sütte Bulunan Mineral ve maddeler
İnsanların iyi bir şekilde beslenmesi için bütün minerallere ihtiyaçları vardır Sütte yer alan başlıca mineraller fosfor ve kalsiyumdur
• Kalsiyum özellikle çocukların kemik ve diş oluşumlarının tamamlanmasında büyük rol oynar
• Kemik yoğunluğunun en üstteki noktaya ulaştığı 2530 yaşlarına dek alınan kalsiyum kemik yoğunluğunun artmasına niçin olmaktadır Bu yaşlardan sonradan kemik yoğunluğu artmamakta ancak kalsiyum alımına düzenli olarak devam edildiğinde kemik yoğunluğundaki azalma yavaşlamakta ya da gecikmektedir Süt içmenin kemik yapısına olan olumlu etkisi maksimum çocukluk ve gençlik yıllarında görülmektedir Bu dönemlerde yeterli süt tüketimi, dolayısıyla kalsiyum alımı, tüm yaşam baştan başa kemik sağlığı için önemlidir
• Kalsiyum ihtiyacı özellikle hamilelik ve emzirme döneminde de önemli olup, bu dönemlerde beceriksiz kalsiyum alımı, ileri yaşlarda “osteomalacia ve “osteoporosis gibi kemik hastalıklarına yol açmaktadır
• Sütte yer alan fosfor, kemik oluşumunda manâlı rol oynamaktadır
Vitaminler
Süt, beslenmemiz için gerekli olan, yağda ve suda eriyen vitaminlerin hepsini içermektedir
• Bilhassa akıl gelişiminde etkili olan, cilt ve göz sağlığında zorunlu B2 vitamini (rib oflavin) için süt en iyi kaynaktır
• Vücudun ihtiyacı olan B12, A ve C vitaminleri süt içerek kayda değer ölçüde karşılanabilmektedir
• Sütteki vitaminler hastalıklara aleyhinde direnci arttırır
• Sütteki vitaminler büyümeye takviye eder *