Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Takıntı Hastalığı Obsesyon

Takıntı Hastalığı Obsesyon

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Saplantı hastalığı nedir?
Saplantı hastalığının belirtileri
Obsesyon diğer deyimiyle saplantı, saçma ve mantık dışı bulunmasına karşın kişinin isteği dışarıya ısrarlı ve mecburi bir şekilde aklına gelen yineleyici düşüncelerdir

Kompulsiyonlar (zorlantı) ise kişinin yerine getirmek zorunda hissettiği tekrarlayıcı davranışlar ya da zihinsel eylemlerdir Anksiyete yaratan obsesyonlardan kurtulmak için yapılan bu davranışlar bir kısır döngü yaratarak doğrusu sıkıntıyı daha da artırırlar

Tipik obsesyonlar; bulaşma, kirlenme, cinsellik saldırganlık içeriklidir Tipik kompulsiyonlar ise el yıkama, denetleme etme, sayma, düzenleme biçiminde görülürler Evden çıkmadan önce kapılar, pencereler, ocaklar çoğu kez kontrol edilir Dışında çıktıklarında mikrop kapma veya aşırı kirlenmiş olduğu düşüncesiyle eve gelindiğinde sayısız ve çeşitli temizlenme ritüelleri yapabilirler İleri derecede el yıkayanlarda ellerin derisinde sabun ve deterjan izleri, hatta yaralar görülebilir Araba plakaları, evlerin numaraları, apartmanların kaç kat olduğu sayılabilir Kimilerinde kanser, AIDS gibi hastalık obsesyonları olabilir Bir şeyi kuralına göre yaptım mı yapmadım mı, düşündüm mü düşünmedim mi kuşkuları içinde bunalan hastalar etrafındakileri de bunaltabilirler

Tipik olarak geç ergenlikte veya erken erişkinlikte başlar Ara Sıra 5 yaş gibi çocukluk döneminde bile başlayabilir Hastalığın ortaya çıkmasında psikososyal ve kalıtımsal etkenlerin sözkonusu olduğu düşünülmektedir

Bu hastalar genel olarak titiz, uyumlu ve kusursuzluk arayan kişilik yapısı gösterdiklerinden dışavuran davranışlarında uyumlu, dikkatli, fazla kontrollü ve kuralcıdırlar Düşüncelerinde kesintisiz bir bocalama ve bağdaşmama dikkati çeker

Rahatsızlık genel olarak süregen ve inatçı bir gidiş gösterir Başlangıçta hastalar takıntı ve zorlantılarını gizlemeye çalışırlar Kendi çabalarıyla yenebileceklerini düşünürler Genel Olarak yaşam kaliteleri ciddi şekilde etkilenmeye başladığında ve çevresindekilerin de bıkıp usanmasından sonradan psikiyatristlere başvururlar
DrOya Bozkurt Ruh ve Asap Hastalıkları Uzmanı *

858,497Konular
982,013Mesajlar
29,998Kullanıcılar
OhSoYouParisSon üye
Üst Alt