
Tam Buğday Unlu Ekmek Tanımı İçin Materyaller
- 5 buçuk su bardağı tam buğday unu
- 1 su bardağı süt ( ılık)
- 1 buçuk su bardağı (ılık)
- 2 yemek kaşığı toz maya
- 1 buçuk tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı zeytin yağı
- 3 yemek kaşığı chia tohumu
- 3 yemek kaşığı keten tohumu
- 3 yemek kaşığı yulaf
Tam Buğday Unlu Ekmek Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Chia tohumunu ılık suyla hamur yoğurma kabına koyalım ve yaklaşık yarım saat bekletelim.
- Bu müddet içerisinde chia jelleşecektir.
- Yarım saatin sonunda farklı bir kapta ılık sütü, mayayı ve şekeri karıştırarak mayayı etkin hale getirelim.
- Unu denetimli biçimde chia tohumu bulunan hamur yoğurma kabına alalım. (ben birinci olarak 4, 5 su bardağı unu yoğurma kabına alıyorum. Bütün materyalleri ekledikten sonra gereksinime nazaran un eklemeye devam ediyorum. ).
- Tuz, zeytin yağı, keten tohumu, yulaf ve hazırlamış olduğumuz süt, şeker ve maya karışımını hamur yoğurma kabına ek ederek hamuru yoğuralım.
- Yumuşak, hafif ele yapışan bir hamur elde edelim.
- Unumuz yetersiz olursa un destek edelim.
- Altına yağlı kağıt koyduğumuz kabın içerisine hamurumuzu alıp 1 saat mayalandıralım.
- Ben pişirmek için döküm tencere kullandım. İsteyen tepside de yapabilir.
- Evvelce 230-245 derecede ısıttığımız fırın içerisine kapağı kapalı biçimde döküm tenceremizi boş olarak koyup, 7-8 dk ısınmasını sağlayalım.
- Isınan tencere içerisine yağlı kağıtlı biçimde mayalandırdığımız hamurumuzu kağıdı ile birlikte tencere içerisine alalım.
- Yarım saat kapağı kapalı, 25 dk kapağı açık halde pişirelim.
- Fırın içerisine sıcaklığa güçlü kap içerisinde su koymayı unutmayın. Ekmeginiz çıtır çıtır olur.