Tam Kıvamında Enfes Mercimek Köftesi Tanımı İçin Gereçler
- 1, 5 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 su bardağı köftelik ince bulgur
- 4, 5 su bardağı su
- 1 adet büyük uzunluk soğan
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 büyük çay bardağı zeytinyağı(az gelirse ekstra sızma zeytinyağı sonradan yoğururken ekleriz.)
- Tuz, karabiber, kimyon, pulbiber
- 1/2 (yarım) limon suyu
- 1/2 (yarım) demet maydanoz
Tam Kıvamında Enfes Mercimek Köftesi Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Mercimekleri çokça, yıkama suyu berraklaşıncaya dek yıkayın. Suyunu güzelce süzün tencereye alın ve üzerine 4, 5 su bardağı suyu ekleyin.
- Kaynamaya başladıktan sonra altını kısarak, kapağını hafif kapatarak ve orta sıra karıştırarak mercimekler ezilene dek pişirin. Bu basamakta mercimeğin biraz da suyu kalmış olmalı.
- Tuzunu ekleyin karıştırın ve ocağın altını kapatın. Bu etapta bulguru ekleyin güzelce karıştırıp soğumaya ve dinlenmeye alın.
- Başka bir tencerede yağı kızdırın ve olabildiğince minik doğranmış soğanları ekleyin kavurun.
- Salçaları ekleyin kokusu çıkana dek kavurmaya devam edin.
- Baharatları da ekleyin.
- Hazırladığınız salçalı sosu mercimek ve bulgur karışımının üzerine dökün ve güzelce karıştırıp bir müddet daha dinlendirin.
- İçine limon suyu, ince kıyım maydanoz ve gerekirse ekstra sızma zeytinyağı ekleyin, güzelce yoğurup hal verip servis tabağına alın. Ben form verirken elimi hafif yağlıyorum hem daha parlak oluyor hem de beklerken kurumuyor.