
Tam Tutan Aşure Tanımı İçin Gereçler
- 25 kişilik aşure için,
- 3 su bardağı aşurelik buğday
- 1 su bardağı kuru fasulye (Haşlanmamış haliyle)
- 1 su bardağı nohut (Haşlanmamış haliyle)
- Yarım çay bardağı pirinç
- 200 gram kuru kayısı
- 200 gram kuru üzüm
- 2 su bardağı sıcak süt
- 4 su bardağı toz şeker
- Çay kaşığı ucuyla tuz
- 1 tatlı kaşığı karanfil
- 1 su bardağı fındık
- Kuru incir
- Nar
- Kuru üzüm
- Antep fıstığı tozu
- Ceviz
- Dilediğiniz kuru meyve kullanılabilir
Tam Tutan Aşure Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Öncelikle kuru fasulyemizi ve nohudumuzu düdüklüde şayet düdüklü yoksa olağan tencerede başka ayrı haşlayalım. (ben düdüklüde ikisini de yarımşar saat başka farklı haşladım)
- Buğdayları yıkayıp bir tencereye alın üzerine su ekleyin. Kaynadıktan sonra 10 dakika bekleyin ve sarı suyunu süzüp tekrar birebir süreci yapın.
- 2 defa bu süreci tekrarladıktan sonra süzdüğünüz buğdayları tekrar büyük bir tencereye alıp 2 litre su ekleyip 50 dakika pişirin. (Eğer akşamdan sıcak suda ıslatırsanız 15 dakika kaynatmanız kâfi olacaktır)
- Kuru kayısıyı küçük küçük doğrayıp üzerine sıcak su ekleyip 10 dakika bekletin. Kuru üzüme de birebir süreci uygulayın. İkisini de 10 dakika sıcak suda bekletip sularını süzün.
- Buğdaylar kaynadıktan sonra haşlanmış kuru fasulyeyi, haşlanmış nohudu, kuru kayısıyı, kuru üzümü içine ekleyin ve karıştırmaya devam edin. 15 dakikada bu formda bu halde kısık ateşte kaynatın.
- Yanınızda kesinlikle kaynar su hazır olsun ki buğday suyunu çektiği vakit az az ekleyin kıvamına nazaran.
- Bir cezveye bir tatlı kaşığı karanfili alıp üzerine su ekleyip kaynatın. Sonra yarım çay bardağı süzüp karışıma ekleyin. 3-4 su bardağı kadar şeker (Önce 3 bardak ekleyin şayet az gelirse 4 bardağı ekleyin)
- 2 bardak sıcak süt, 1 bardak fındık ekleyin. 15 dakika daha kaynatıp altını kapatın. Kaplara eşit ölçüde dağıtıp soğumasını bekleyin. Daha sonra istediğiniz üzere süsleyin. Afiyet, bal, şeker olsun
.