iltasyazilim
FD Üye
Tanenler, birçok gıdada doğal olarak bulunan, polifenollerdir Bu makalede, tanen taşıyan gıdaların bir listesini vereceğiz*Özellikle olgunlaşmamış meyvelerdeki tanenlerin acımtırak ve buruk tadının, saldırıları durdurmak ve parazitlere aleyhinde korunmak için bitkiler kadar ortaya çıkarılmış bir savunma mekanizması olduğunu biliyor muydunuz? Bu kimyasallar bununla birlikte güz aylarında oluşan çiçeklerin ve yaprakların renginden sorumludur
Tanenler, proteinlerin bağlanması ve çökelmesinden sorumlu acımtırak, suda çözünür bitki polifenolleridir Ot Gibi Yaşama, ağaç kabukları, tohumlar, meyve kabuklarında bulunurlar Bu bitmiş bulunabilen bitki içerikleri o kadar fazla yiyecek ve içecekte bulunan karakteristik buruk tadın kazandırılmasından sorumludur Eğer bir takım gıdalar ve içecekleri tükettikten daha sonra ağzınızda buruk bir lezzet oluşuyorsa, bunun sebebi içerdikleri tanenlerdir
Tanenler, hayvanlarda gıdaların sindirilebilirliğini etkileyebilir; fakat bunlar genel olarak insan tüketimi için güvenli kabul edilirler Gerçekten bu gıdalardaki antioksidanların varlığının, insan sağlığını koruduğu ve hastalıklara engel olduğu kabul edilir Ayrıca damar sertleşmesini engelledikleri için vasküler sistem üstünde yardımsever bir etkiye sahip olduklarına inanılmaktadır bununla beraber, proteinbağlama yeteneklerinin sindirim ve beslenme emilimini etkilediği bilinmektedir Bazı halk bu gıdalar ile migren ve öteki baş ağrısı tetikleyicileri ilişkilendirmektedir bu nedenle, tanen taşıyan gıdaları ılımlı miktarlarda tüketmeniz tavsiye edilir
Tanen Taşıyan Yiyecek ve İçecekler:
İçecekler:
Tanen taşıyan birçok içecekler vardır bunların aralarında tanenin en yaygın kaynakları kırmızı şarap ve çaydır
Şaraplar:
Şaraptaki tanenler üzüm kabukları, tohumları ve saplarından elde edilir Doğrusu, tanen varlığı şarap yapma işleminde kritik siklet taşımaktadır Şarap üretim sürecinde bu tanenler veya tanik asitler transformasyona uğrar ve şaraba aromasını verirler Ayrıca şarapları korumaya takviye ederler, oksidasyonu ve bozulmayı önlerler Üzümlerin haricinde şaraptaki tanenler bu şarapların yıllandırıldıkları meşe odunu fıçılardan da sağlanmaktadır Meşedeki tanenler şarabın kokusu ve tadını geliştirmektedir Bir Takım yüksek tanen içeren şaraplar şunlardır; Nebbiolo, Cabernet Sauvignon ve Tempranillo
Akarsu:
Acımtırak buruk tadı ile siyah çay tanen içerir Kateşinler (yeşil çayda bulunan antioksidanlar) okside oldukları zaman, siyah çayda yer alan thearubigin olarak bilinen tanen türünü oluştururlar Bu çaydaki bütün siyah renkli maddelerin tanenler olduğu anlamına gelmez Oolong gibi bir takım çaylar, siyah çaya aynı tipik koyu renk belirlemek için kavrulur
Şarap ve dere haricinde tanen taşıyan öteki içecekler şunlardır:
– Elma sirkesi
– Elma suyu
– Bira
– Üzüm suları
Çikolatalar:
Tanenin yaygın kaynaklarından biri de çikolata ve kakao tozudur Çikolata likörü yani kakao yağı da içeren çikolatanın sıvı formu takriben% 6 gibi yüksek bir oranda tanen içerir Çikolata liköründen yapılan ürünler yüksek düzeyde tanen içerir Öbür çikolata ürünleri arasında, sütlü ve beyaz çikolataların diğerlerine tarafından daha eksik tanen içerdikleri bulunmuştur
Baklagiller:
Baklagiller ilk önce proteinler, mineraller ve vitaminler yönünden zengin yenilebilir tohumları için yetiştirilir En yaygın baklagillerden bazıları fasulye, bezelye ve mercimektir Bu yüksek protein, düşük yağlı yiyecekler bununla beraber yüksek düzeyde tanen içerir Tanen taşıyan baklagillerin yaygın türlerinden bazıları şunlardır; nohut, fasulye, börülce ve mercimek Diğer açık renkli baklagiller ile karşılaştırıldığında, kırmızı fasulye ya da siyah fasulye gibi koyurenkli baklagillerin daha fazla tanen içermesine dikkat edilmelidir
Meyveler:
Meyvelerdeki fenolik bileşikler meyvelere renk ve tat vermektedir Tanenler meyvelerin kabuğunda yoğunlaşmıştır Yani kabuğu ile yenen bir elmadaki tanenlerin konsantrasyonu kabuğu olmadan yenilenden fazla daha fazladır
Tanen içeren bir takım meyveler şunlardır;
Üzüm
Elmalar
Nar
Trabzon hurması (olgunlaşmışı ile karşılaştırıldığında, olgunlaşmamış trabzon hurması daha pozitif tanen içerir ve az daha yenmez)
Yaban mersini
Böğürtlen
Kiraz
Kızılcık
Kuru yemişler:
Fıstık, ceviz, fındık gibi çiğ tüketilebilen kuru yemişlerde yüksek miktarda tanen bulunur Islatılmış kuru yemişlerde tanenlerin o buruk tadı yoktur Bunun nedeni ıslatıldıkları vakit toz ve harabeler ile birlikte kuru yemişlerin kabuğunda yer alan tanenlerin de değil olmasıdır Yüksek düzeyde tanen içeren kuru yemişlerin bazıları şunlardır;
Fıstık
Ceviz
Pekan Cevizi
Kaju fıstığı
Tahıllar:
Tanenler, bazı tahıl ve hububatların kepeğinde yoğunlaşmıştır Genellikle arpa ve sorgum gibi tahıllarda yüksek seviyelerde tanen bulunmaktadır
Yukarıda bahsedilen gıda ve içeceklerin haricen tanenler bununla beraber kabak ya da ravent gibi sebzelerde, tarçın, kekik, karanfil ve vanilya gibi baharatlarda mevcuttur Uzunca bir zaman için tanenlerin herhangi bir beslenme faydaları olmadığı kabul edildi bununla beraber, yüksek antioksidan özellikleri doğru insan sağlığına belirli faydaları vardır
Litaratür:
http:wwwbuzzlecomarticlesfoodsthatcontaintanninshtml
Tanenler, proteinlerin bağlanması ve çökelmesinden sorumlu acımtırak, suda çözünür bitki polifenolleridir Ot Gibi Yaşama, ağaç kabukları, tohumlar, meyve kabuklarında bulunurlar Bu bitmiş bulunabilen bitki içerikleri o kadar fazla yiyecek ve içecekte bulunan karakteristik buruk tadın kazandırılmasından sorumludur Eğer bir takım gıdalar ve içecekleri tükettikten daha sonra ağzınızda buruk bir lezzet oluşuyorsa, bunun sebebi içerdikleri tanenlerdir
Tanenler, hayvanlarda gıdaların sindirilebilirliğini etkileyebilir; fakat bunlar genel olarak insan tüketimi için güvenli kabul edilirler Gerçekten bu gıdalardaki antioksidanların varlığının, insan sağlığını koruduğu ve hastalıklara engel olduğu kabul edilir Ayrıca damar sertleşmesini engelledikleri için vasküler sistem üstünde yardımsever bir etkiye sahip olduklarına inanılmaktadır bununla beraber, proteinbağlama yeteneklerinin sindirim ve beslenme emilimini etkilediği bilinmektedir Bazı halk bu gıdalar ile migren ve öteki baş ağrısı tetikleyicileri ilişkilendirmektedir bu nedenle, tanen taşıyan gıdaları ılımlı miktarlarda tüketmeniz tavsiye edilir
Tanen Taşıyan Yiyecek ve İçecekler:
İçecekler:
Tanen taşıyan birçok içecekler vardır bunların aralarında tanenin en yaygın kaynakları kırmızı şarap ve çaydır
Şaraplar:
Şaraptaki tanenler üzüm kabukları, tohumları ve saplarından elde edilir Doğrusu, tanen varlığı şarap yapma işleminde kritik siklet taşımaktadır Şarap üretim sürecinde bu tanenler veya tanik asitler transformasyona uğrar ve şaraba aromasını verirler Ayrıca şarapları korumaya takviye ederler, oksidasyonu ve bozulmayı önlerler Üzümlerin haricinde şaraptaki tanenler bu şarapların yıllandırıldıkları meşe odunu fıçılardan da sağlanmaktadır Meşedeki tanenler şarabın kokusu ve tadını geliştirmektedir Bir Takım yüksek tanen içeren şaraplar şunlardır; Nebbiolo, Cabernet Sauvignon ve Tempranillo
Akarsu:
Acımtırak buruk tadı ile siyah çay tanen içerir Kateşinler (yeşil çayda bulunan antioksidanlar) okside oldukları zaman, siyah çayda yer alan thearubigin olarak bilinen tanen türünü oluştururlar Bu çaydaki bütün siyah renkli maddelerin tanenler olduğu anlamına gelmez Oolong gibi bir takım çaylar, siyah çaya aynı tipik koyu renk belirlemek için kavrulur
Şarap ve dere haricinde tanen taşıyan öteki içecekler şunlardır:
– Elma sirkesi
– Elma suyu
– Bira
– Üzüm suları
Çikolatalar:
Tanenin yaygın kaynaklarından biri de çikolata ve kakao tozudur Çikolata likörü yani kakao yağı da içeren çikolatanın sıvı formu takriben% 6 gibi yüksek bir oranda tanen içerir Çikolata liköründen yapılan ürünler yüksek düzeyde tanen içerir Öbür çikolata ürünleri arasında, sütlü ve beyaz çikolataların diğerlerine tarafından daha eksik tanen içerdikleri bulunmuştur
Baklagiller:
Baklagiller ilk önce proteinler, mineraller ve vitaminler yönünden zengin yenilebilir tohumları için yetiştirilir En yaygın baklagillerden bazıları fasulye, bezelye ve mercimektir Bu yüksek protein, düşük yağlı yiyecekler bununla beraber yüksek düzeyde tanen içerir Tanen taşıyan baklagillerin yaygın türlerinden bazıları şunlardır; nohut, fasulye, börülce ve mercimek Diğer açık renkli baklagiller ile karşılaştırıldığında, kırmızı fasulye ya da siyah fasulye gibi koyurenkli baklagillerin daha fazla tanen içermesine dikkat edilmelidir
Meyveler:
Meyvelerdeki fenolik bileşikler meyvelere renk ve tat vermektedir Tanenler meyvelerin kabuğunda yoğunlaşmıştır Yani kabuğu ile yenen bir elmadaki tanenlerin konsantrasyonu kabuğu olmadan yenilenden fazla daha fazladır
Tanen içeren bir takım meyveler şunlardır;
Üzüm
Elmalar
Nar
Trabzon hurması (olgunlaşmışı ile karşılaştırıldığında, olgunlaşmamış trabzon hurması daha pozitif tanen içerir ve az daha yenmez)
Yaban mersini
Böğürtlen
Kiraz
Kızılcık
Kuru yemişler:
Fıstık, ceviz, fındık gibi çiğ tüketilebilen kuru yemişlerde yüksek miktarda tanen bulunur Islatılmış kuru yemişlerde tanenlerin o buruk tadı yoktur Bunun nedeni ıslatıldıkları vakit toz ve harabeler ile birlikte kuru yemişlerin kabuğunda yer alan tanenlerin de değil olmasıdır Yüksek düzeyde tanen içeren kuru yemişlerin bazıları şunlardır;
Fıstık
Ceviz
Pekan Cevizi
Kaju fıstığı
Tahıllar:
Tanenler, bazı tahıl ve hububatların kepeğinde yoğunlaşmıştır Genellikle arpa ve sorgum gibi tahıllarda yüksek seviyelerde tanen bulunmaktadır
Yukarıda bahsedilen gıda ve içeceklerin haricen tanenler bununla beraber kabak ya da ravent gibi sebzelerde, tarçın, kekik, karanfil ve vanilya gibi baharatlarda mevcuttur Uzunca bir zaman için tanenlerin herhangi bir beslenme faydaları olmadığı kabul edildi bununla beraber, yüksek antioksidan özellikleri doğru insan sağlığına belirli faydaları vardır
Litaratür:
http:wwwbuzzlecomarticlesfoodsthatcontaintanninshtml