Türkiye’de her üç yetişkinden birinde görülen hipertansiyon, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda değerli illetlere ve organ hasarlarına yol açıyor. Beslenme formları, mevsim geçişleri, ruhsal durum ve kullanılan ilaçlar üzere faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilen hipertansiyon, hayat biçimi değişiklikleri ile denetim altına alınabiliyor ya da birtakım durumlarda ilaç tedavisi gündeme geliyor.
Enseden başlayan baş ağrısı en besbelli şikayet
Kan basıncı yüksek olduğunda, bilhassa enseden başlayan baş ağrısı, burun kanaması, nefes darlığı üzere şikayetler ortaya çıkabilir. Tansiyon yüksekliği kimi insanlarda de hiçbir belirtiye yol açmayabilir ve kişinin günlük ömrünü sürdürmesine bir handikap oluşum etmeyebilir. Hasta uzun yıllar hipertansiyon sorunu olduğunu bilmeden yaşayabilir. Gelgelelim hastalık denetim altına alınmadığında, bilhassa böbrek, göz, kalp üzere organlar bu durumdan olumsuz etkilenir.
Erkekler bayanlara nazaran daha ziyade risk altında
Hipertansiyonun %95’inin saptanabilen bir nedeni yoktur. Lakin % 5 hastada sekonder hipertansiyon olarak isimlendirilen, altta yatan diğer nedene bağlı kan basıncı yükselmesi görülmektedir. Hipertansiyon çoklukla 35-50 yaşları arasında görülür. Erkekler tansiyon illeti açısından hatunlara orantıyla biraz daha risk altındadır. Genetik tekrar hipertansiyonda da önde gelen nedenlerin başındadır.
5 altın kurala dikkat ederek hipertansiyondan korunabilirsiniz!
Hipertansiyondan korunmak ya da illeti denetim altına almak ise birtakım ömür biçimi değişiklikleri ile mümkündür. Sağlıklı beslenme ve nizamlı egzersizin yanı sıra gerilim denetimi üzere faktörler, tansiyon kıymetlerinin yükselmesini maniler. Birtakım hastalar için ise tabip denetiminde ilaç tedavisi ile kan basıncı pahaları denetim altına alınabilir.
Günde 10 bin adım atın!
Hipertansiyona karşı şu tedbirler alınabilir:
1. Tuzu azaltın: Çok tuz tüketimi tansiyon marazını en başta tetikleyen nedenlerdendir. Günlük tuz tüketim ölçüsü 2 gr’ın altında olmalıdır. Tuz hem sağlıklı insanlarda tansiyon illeti oluşması açısından risk oluşturur hem de hipertansiyon marazı olan insanlarda ilaçlarını tertipli kullansalar bile kan basıncı seviyelerinin sıradana gelmesini mahzurlar. Tuz kaynağı olarak yalnızca sofra tuzunu düşünmek de yanlıştır. Tuzlu peynirler, tuzlu zeytin, salça, turşu, yağda kavrulmuş kuruyemişler, salamura yiyecekler üzere günlük besinlerin içindeki saklı tuz kaynaklarının da tüketime dikkat edilerek, bu yiyeceklerin sonlandırılması gerekir.
2. Kilo verin ve hareket edin: Şiddetli kilolu olan bireylerin yaklaşık %40'ında yüksek tansiyon görülmektedir. Genç hipertansiyon hastalarının ise yaklaşık üçte biri ziyade kiloludur. Çokça kilonun kan basıncı üzerinde de olumsuz tesiri bulunmaktadır. Bu nedenle ülkü kiloda olmak tansiyonu dengeleyen bir faktördür. Daima hareket halinde olmak kan basıncını düzenler. Bu nedenle günde 10 bin adım kuralına uyacak halde hem sağlıklı insanların hem de tansiyon hastalarının hareket etmesi değerlidir.
3. Şekeri azaltın: Şeker hastalarında yüksek tansiyona sık rastlanır. Yeniden tansiyon hastalarında da şeker illeti gelişebilmektedir. Umumide iki hastalık bir arada görülmektedir. Zira her iki hastalık da kan damarları üzerinde olumsuz tesir yaratır. Bu sebeple tansiyon hastalarının ilerleyen devirlerde şeker illetine yakalanmamak için kesinlikle şeker tüketimini azaltmaları gerekmektedir.
4. Alkol tüketimi: Alkol kullananlarda yüksek tansiyon görülme sıklığı artar. Hipertansiyon illeti olanların da ilaçlarını sistemli kullanırken alkol ölçüsünü da azaltarak kan basıncını istikrarda tutmaları mümkündür.
5. Gerilim: Uzun çalışma saatleri, masa başı çalışma tertibi ve sistemsiz beslenme tansiyonu olumsuz tesirler. Çalışma hayatının gerilimi de göz önüne alındığında çalışanlar hipertansiyon ve hipertansiyona bağlı problemler için risk altındadırlar. Gerilimden uzak bir ömür sürmek birçok hastalık üzere hipertansiyon için de esirgeyicidir.
Yemeği dışarıda yiyecekseniz bunlara dikkat edin!
Yemeğe çok aç karnına gitmeyin.
Menüyü dikkatle inceleyin ve tuzsuz, az yağlı, yağsız eserleri seçin.
Porsiyonları oranlı tüketin.
Al et yanına beyaz et tercih edin.
Tatlı yanına meyve yiyin.
Ara sıcaklardan kaçının.
Su tüketimini artırın ve şekerli içeceklerden uzak durun.
Yemeklerde tuz tarafına limon ve baharat kullanın.
Enseden başlayan baş ağrısı en besbelli şikayet
Kan basıncı yüksek olduğunda, bilhassa enseden başlayan baş ağrısı, burun kanaması, nefes darlığı üzere şikayetler ortaya çıkabilir. Tansiyon yüksekliği kimi insanlarda de hiçbir belirtiye yol açmayabilir ve kişinin günlük ömrünü sürdürmesine bir handikap oluşum etmeyebilir. Hasta uzun yıllar hipertansiyon sorunu olduğunu bilmeden yaşayabilir. Gelgelelim hastalık denetim altına alınmadığında, bilhassa böbrek, göz, kalp üzere organlar bu durumdan olumsuz etkilenir.
Erkekler bayanlara nazaran daha ziyade risk altında
Hipertansiyonun %95’inin saptanabilen bir nedeni yoktur. Lakin % 5 hastada sekonder hipertansiyon olarak isimlendirilen, altta yatan diğer nedene bağlı kan basıncı yükselmesi görülmektedir. Hipertansiyon çoklukla 35-50 yaşları arasında görülür. Erkekler tansiyon illeti açısından hatunlara orantıyla biraz daha risk altındadır. Genetik tekrar hipertansiyonda da önde gelen nedenlerin başındadır.
5 altın kurala dikkat ederek hipertansiyondan korunabilirsiniz!
Hipertansiyondan korunmak ya da illeti denetim altına almak ise birtakım ömür biçimi değişiklikleri ile mümkündür. Sağlıklı beslenme ve nizamlı egzersizin yanı sıra gerilim denetimi üzere faktörler, tansiyon kıymetlerinin yükselmesini maniler. Birtakım hastalar için ise tabip denetiminde ilaç tedavisi ile kan basıncı pahaları denetim altına alınabilir.
Günde 10 bin adım atın!
Hipertansiyona karşı şu tedbirler alınabilir:
1. Tuzu azaltın: Çok tuz tüketimi tansiyon marazını en başta tetikleyen nedenlerdendir. Günlük tuz tüketim ölçüsü 2 gr’ın altında olmalıdır. Tuz hem sağlıklı insanlarda tansiyon illeti oluşması açısından risk oluşturur hem de hipertansiyon marazı olan insanlarda ilaçlarını tertipli kullansalar bile kan basıncı seviyelerinin sıradana gelmesini mahzurlar. Tuz kaynağı olarak yalnızca sofra tuzunu düşünmek de yanlıştır. Tuzlu peynirler, tuzlu zeytin, salça, turşu, yağda kavrulmuş kuruyemişler, salamura yiyecekler üzere günlük besinlerin içindeki saklı tuz kaynaklarının da tüketime dikkat edilerek, bu yiyeceklerin sonlandırılması gerekir.
2. Kilo verin ve hareket edin: Şiddetli kilolu olan bireylerin yaklaşık %40'ında yüksek tansiyon görülmektedir. Genç hipertansiyon hastalarının ise yaklaşık üçte biri ziyade kiloludur. Çokça kilonun kan basıncı üzerinde de olumsuz tesiri bulunmaktadır. Bu nedenle ülkü kiloda olmak tansiyonu dengeleyen bir faktördür. Daima hareket halinde olmak kan basıncını düzenler. Bu nedenle günde 10 bin adım kuralına uyacak halde hem sağlıklı insanların hem de tansiyon hastalarının hareket etmesi değerlidir.
3. Şekeri azaltın: Şeker hastalarında yüksek tansiyona sık rastlanır. Yeniden tansiyon hastalarında da şeker illeti gelişebilmektedir. Umumide iki hastalık bir arada görülmektedir. Zira her iki hastalık da kan damarları üzerinde olumsuz tesir yaratır. Bu sebeple tansiyon hastalarının ilerleyen devirlerde şeker illetine yakalanmamak için kesinlikle şeker tüketimini azaltmaları gerekmektedir.
4. Alkol tüketimi: Alkol kullananlarda yüksek tansiyon görülme sıklığı artar. Hipertansiyon illeti olanların da ilaçlarını sistemli kullanırken alkol ölçüsünü da azaltarak kan basıncını istikrarda tutmaları mümkündür.
5. Gerilim: Uzun çalışma saatleri, masa başı çalışma tertibi ve sistemsiz beslenme tansiyonu olumsuz tesirler. Çalışma hayatının gerilimi de göz önüne alındığında çalışanlar hipertansiyon ve hipertansiyona bağlı problemler için risk altındadırlar. Gerilimden uzak bir ömür sürmek birçok hastalık üzere hipertansiyon için de esirgeyicidir.
Yemeği dışarıda yiyecekseniz bunlara dikkat edin!
Yemeğe çok aç karnına gitmeyin.
Menüyü dikkatle inceleyin ve tuzsuz, az yağlı, yağsız eserleri seçin.
Porsiyonları oranlı tüketin.
Al et yanına beyaz et tercih edin.
Tatlı yanına meyve yiyin.
Ara sıcaklardan kaçının.
Su tüketimini artırın ve şekerli içeceklerden uzak durun.
Yemeklerde tuz tarafına limon ve baharat kullanın.