Pekala binlerce yıllardır kullanılan tarçının verdiği şık koku ve lezzettin yanında sıhhatimize tesirleri nedir?
Tarçına karakteristik koku ve aromasını veren içeriğindeki sinnamik asittir. Sinnamik asit antibakteriyeldir ve mantar önleyici özelliği vardır. Yeniden tarçının içeriğinde bulunan ögenol ve geraniyol isimli fitokimyasalların da mantar ve bakteri üremesini engelleyici tesiri gözlemlenmiştir.
Tarçının bir öteki şık özelliği de sindirim sistemimize yardımcı olmasıdır. Hazımsızlık ve gaz sorunlarında tarçın tesirli bir biçimde meselenin çözülmesine yardımcı olabilmektedir.
Tarçın epeyce güçlü bir antioksidandır. Grip, nezle ve soğuk algınlığı üzere hastalıklarda rahatlatıcı tesiri vardır.
Fakat tarçının en kıymetli özelliği kan şekeri istikrarı hususundadır. Kan şekeri istikrarı hem damar sıhhati hem de iştah denetimi için çok kıymetlidir. Bilhassa glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerini süratle yükseltip, sonra da süratli bir biçimde düşmesine neden olmaktadır. Şeker illetinde ise kan şekeri denetimi çok daha değerlidir. Yapılan birçok ilmî araştırmada tarçının insülin reseptörlerini harekte geçirerek hücrelerin glikoz kullanma kapasitesini arttırdığı düşünülmektedir. Bu tesirini tarçının içeriğindeki methyl-hydroxy-chalcone polymerlerinin tesirinden kaynaklandığı sanılmaktadır. Mahsusen tip II diyabetli hastalar üzerinde yapılan araştırmalarda tarçın tasarrufunun kan şekeri seviyelerini olumlu cephede etkilediği gözlemlenmiştir. Tekrar kimi araştırmalarda kan şekeri seviyelerindeki düzelmelerle birlikte, trigliserid, total ve LDL kolesterolü azalttığı da gözlemler arasındadır.
Bu lezzetli baharatı günlük hayatımıza sokmak bilhassa şeker hastalarında şeker seviyelerinde olumlu bir gelişme için, birebir vakitte olağan bireylerde de iştah denetimi ve glisemik indeksi yüksek besinlerin olumsuz tesirlerinden korunmak ismine yararlı olacaktır.