Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Tarçın : 5000 yıllık bir baharat

Tarçın : 5000 yıllık bir baharat
0
150

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
7376.jpg
7376.jpg
Tarçın bilinen en eski baharatlardan biridir. Milattan evvel 3000 yılından beridir Çinliler tarafından kullanıldığı düşünülmektedir. Avrupada ise 17. ve 18. yüzyıllarda en pahalı baharat haline gelmiştir. Tarçın aslen tarçın ağacının kısımlarının dış kabuğu sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğunun öğütülmesi ile elde edilir. Tarçının en cazip özelliklerinden birisi de alımlı kokusudur.

Pekala binlerce yıllardır kullanılan tarçının verdiği şık koku ve lezzettin yanında sıhhatimize tesirleri nedir?

Tarçına karakteristik koku ve aromasını veren içeriğindeki sinnamik asittir. Sinnamik asit antibakteriyeldir ve mantar önleyici özelliği vardır. Yeniden tarçının içeriğinde bulunan ögenol ve geraniyol isimli fitokimyasalların da mantar ve bakteri üremesini engelleyici tesiri gözlemlenmiştir.

Tarçının bir öteki şık özelliği de sindirim sistemimize yardımcı olmasıdır. Hazımsızlık ve gaz sorunlarında tarçın tesirli bir biçimde meselenin çözülmesine yardımcı olabilmektedir.

Tarçın epeyce güçlü bir antioksidandır. Grip, nezle ve soğuk algınlığı üzere hastalıklarda rahatlatıcı tesiri vardır.

Fakat tarçının en kıymetli özelliği kan şekeri istikrarı hususundadır. Kan şekeri istikrarı hem damar sıhhati hem de iştah denetimi için çok kıymetlidir. Bilhassa glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerini süratle yükseltip, sonra da süratli bir biçimde düşmesine neden olmaktadır. Şeker illetinde ise kan şekeri denetimi çok daha değerlidir. Yapılan birçok ilmî araştırmada tarçının insülin reseptörlerini harekte geçirerek hücrelerin glikoz kullanma kapasitesini arttırdığı düşünülmektedir. Bu tesirini tarçının içeriğindeki methyl-hydroxy-chalcone polymerlerinin tesirinden kaynaklandığı sanılmaktadır. Mahsusen tip II diyabetli hastalar üzerinde yapılan araştırmalarda tarçın tasarrufunun kan şekeri seviyelerini olumlu cephede etkilediği gözlemlenmiştir. Tekrar kimi araştırmalarda kan şekeri seviyelerindeki düzelmelerle birlikte, trigliserid, total ve LDL kolesterolü azalttığı da gözlemler arasındadır.

Bu lezzetli baharatı günlük hayatımıza sokmak bilhassa şeker hastalarında şeker seviyelerinde olumlu bir gelişme için, birebir vakitte olağan bireylerde de iştah denetimi ve glisemik indeksi yüksek besinlerin olumsuz tesirlerinden korunmak ismine yararlı olacaktır.

 

Similar threads

İçerdiği unsurlar sayesinde güçlü tıbbi özelliklere sahip tarçın, yüksek orantıda antioksidan, antienflamatuar içeriyor. İltihaplarla savaşta güçlü bir silah olan tarçın birebir devirde insüline hassaslığı artırıyor, kan şekerini düşürüyor. Nörodejeneratif marazlar üzerinde olumlu tesirleri olan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
138
--VAZGEÇİLMEZ BESİNLERİMİZ 2-- --ŞEKER YERİNE TARÇIN-- Tarçın'ın anavatanı Güney ve Güneydoğu Asyadır. Yaprak dökmeyen kokulu bir ağaç cinsidir. M.Ö. Çinliler tarafından kullanılan en eski, Avrupa'da 16. yy dan 18.yy'a kadar en değerli baharatlardan biri olmuştur. Ağacın kurutulmuş kabukları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
123
HAYATINIZA BAHARAT KATIN; TARÇIN’IN FAYDALARI Tarçın Asya kültürlerinden gelen ve geleneksel olarak diyare, artrit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan, tarihi 4000 yıl öncesine dayanan en eski bitkisel ilaçlardan birisidir. Kış aylarında soğuk algınlığı için vazgeçilmez olan ve sütlü...
Cevaplar
0
Görüntüleme
119
Farklı ve sevilen lezzetler her zaman yüksek kalorili olmayabilir. Örneğin yemeğe lezzet katan baharatlar, küçük miktarlarda tüketildiğinden çok kalori içermez. Aynı zamanda metabolizma üzerinde olumlu etkilere sahip olduğundan tedavi edici de olabilir. Bazı baharatların faydaları: Köri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
142
Tarçın pek çok baharat gibi hem yemeklere lezzet verir, hem de çok sağlıklıdır.Özellikle şeker hastaları için çok yararlı olan bu baharatı yakından tanıyalım. Tarçın: *Pıhtılaşmayı önleme özelliğiyle kalp damar sağlığını koruyucu, damar tıkanıklığını önleyici etkiye sahiptir. *Kötü...
Cevaplar
0
Görüntüleme
132
858,496Konular
981,797Mesajlar
29,861Kullanıcılar
RyZeSon üye
Üst Alt