
Sütlü tatlıların eşsiz lezzeti olan tarçının aslında insan sıhhatine inanılmaz yararları olduğunu biliyor muydunuz? Alternatif tıptaki tasarrufu eski Mısır tarihine kadar uzanan tarçın, günümüzde daha çok tatlılarda tercih edilir. Lakin tarçın çok güçlü bir antimikrobiyal özelliği vardır. Pekala tarçının yararları nelerdir? Tarçın hangi illetlere düzgün gelir? Sizler için tarçın hakkındaki tüm bu soruların karşılıklarını araştırdık.
Defne ailesine ilişkin olan tarçın, ağacının iç gövdesi sıyrılarak elde edilir. Kurutulup öğütülen tarçın, soyulurken içe sahih kıvrımlı olur. Çubuk halinde sıyrılan tarçının, keskin bir kokusu ve eşsiz tadı vardır. Tanen ve uçucu yağ içeren tarçın, kahve, çikolata ve meyveli sodalarda ham unsur olarak kullanılır. Orta Asya'da tüketimi ziyade olan tarçın Osmanlı mutfaklarının ise vazgeçilmez baharatlarından biridir. Ilmî literatürde cinnamomum olarak makbul. kabuklarında yüksek ölçüde polifenol olan tarçın, güçlü bit antioksidan kaynağıdır. Berbat kolesterolü düşürmede tesirli olan tarçın tıpkı artırımdan vücuttaki mantarlı bakterileri de atmada tesirlidir. M.Ö yıllarda Çinliler tarafından yalnızca ilaç olarak kullanılan tarçın, İpek yoluyla Avrupa'da yayıldığında nispeten bedelli bir baharat olarak görülmüştür. Diyabet illetiyle savaşan tarçın birçok araştırmaya mevzu oldu.

TARÇININ YARARLARI NELERDİR?
- Vücut içerisinde artan toksin hücrelerin yaşlanmasını hızlandırır. Bunun yanı sıra illetlerin yaşanma mümkünlüğü da artar. Lakin yapılan araştırmalarda tarçın içeriğinde güçlü antioksidan içerdiğinden bu durumun yaşanmasını azaltır. Mahsusen mevsim geçişlerinde artan virüs ve bakteri nedeniyle yaşanan üst teneffüs yolu marazlarını önler. Ayrıyeten hudut hücrelerinin deformasyona uğramasını engelleyerek gerilim ve yorgunluğun da önüne makbul.
- Anti inflamatuar özelliğe sahip olan tarçın, makûs kolesterol seviyesini düşürerek kalp bunalımı, felç, yüksek tansiyon ve kan basıncın artış risklerini düşürür. Organların hücre dokularını yeniler. Nikotin ve kafeinden etkilenen akciğeri yenilemede güçlü bir baharattır.

- Yapılan araştırmalarda tarçının kandaki şeker seviyesini düşürdüğü yani insülin direncini kırdığı tespit edilmiştir. Kan dolaşımını düzenleyerek, sindirimde kuvvete dönüşen karbonhidratların süratle parçalanıp yok olmasını köstekler. Böylelikle vücudun kuvvetini artırır.
- Dimağ ziyade protein aldığından hücrelerinde hasar oluşur. İç sıvısında kayıp yaşayan dimağda şiddetli ağrılara neden olur. Ayırca motor hareketlerini olumsuz etkileyen bu durumu engellemede de yararlı besinler sıralamasında başlarda mekan alır. Mahsusen parkinson illetinde doğal ilaç olan tarçın bayin nöronlarının işlevselliğini denetim eder.

- Hücrelerin mutasyona uğramasının önüne makbul. Münhasıran kolonlardaki bakterileri azaltır. Sindirim dertlerinin önüne makbul. Kolon kanserinin oluşmasındaki en büyük etken besin atıklarıdır. Lakin tarçın güçlü bir temizleyici olduğundan kolonları temizler.
- Dikkat eksikliği çağdaş çağ illetleri arasında birinci sırada mahal alır. Bu illeti yaşayan bireyler daima ölçüsüz öfkeli, sabırsız ve süratli konuşma üzere belirtilerle kendilerini gösterir. Hayat kalitesini düşüren bu hastalık için en tesirli besin tarçındır. Tarçın dimağ ve had fonksiyonlarını düzenlediğinden doğal bir tesir ile kişinin belirtileri yaşamasını ketler.

- Sindirim sistemindeki besinlerin parçalanıp kana karışması yavaşladıkça vücudun yağlanma orantısı da bir o kadar artar. Gelgelelim tarçın besinleri gerçek enzimlemeye yardımcı olarak içerdiği lifle tokluk hissi sağlar. Böylelikle kilo vermek isteyenler için ülküdür.
- Salmonella bakterisi besin zehirlenmelerini tetikler bu da kusma bulantı üzere sıhhat sıkıntılarına neden olur. Lakin tarçın bunun içinde tesirli doğal bir ilaçtır. Bakterinin tesirlerini kısa müddette yok ederek bağırsakların işlevselliğini artırır.
- Kolajen üretimi zahir bir yaştan sonra yavaşlar. Bu unsurun azalması ile kişinin dokuları yaşlanma belirtileri gösterir. Gelgelelim tarçın kolajeni artırmada tesirlidir. Bunun yanı sıra saç derisine ve cilde yapılan tarçın maskeleri de buradaki hücreleri sıhhatini korur.

İBRAHİM SARAÇOĞLU'NDAN TARÇIN KÜRÜ
Kolon kanserine davetiye çıkaran nitrozamin hususunun oluşumunu mahzurlar. Bağırsak ve kolonlardaki hücrelerin yapısını güçlendirir.
- Bir bardak klorsuz su
- Bir çubuk tarçın
Akşam yemeklerden 2 saat sonra bir bardak kaynayan klorsuz suyun içine çubuk tarçını ekleyin. 5 dakika kaynadıktan sonra süzüp ılık olduktan sonra bir bardak için. Bu uygulamayı haftada 4 gün tertipli yapıldığında olumlu sonuçlar alınır.
