Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Tarihi Fırından Tarihi Lezzetler

Tarihi Fırından Tarihi Lezzetler
0
92

tekin

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,426
Etkileşim
0
Puan
36
Yaş
96
F-D Coin
80

Zeytinburnu Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilen Tarihi Merkez Efendi Fırını’nda, 12 bin yıllık cet tohumlarında elde edilen buğdaylarla hazırlanan ekmekler lezzetseverlerin beğenisine sunuluyor.

Tarihi kayıtlarda Merkez Efendi Vakfiyesi olduğu bilinen ve o devirlerde mahallenin ekmek gereksinimini karşıladığı düşünülen ve günümüze kadar yalnızca ön duvarının sağlam olarak geldiği Tarihi Fırın binası, eski günlerindeki üzere tekrar hayat buluyor. Tarihi Merkez Efendi Fırını’nı aslına uygun olarak restore edip, tekrar hizmete açan Zeytinburnu Belediyesi, tarihi cet tohumlarından elde edilen buğdaylarla üretilen çeşit çeşit ekmekleri lezzetseverlerin beğenisine sunuyor. Kısa müddette kendi lezzet müdavimlerini oluşturan Tarihi Merkez Efendi Fırını’nda tarihi klasik ekmek çeşitlerimizden Siyez, Has Buğday ve Zerdeçallı Has Buğday Ekmeği her gün taze olarak tezgahlardaki yerini alıyor. Fırında birebir vakitte günlük olarak, Poğaça, Tatlı Kurabiye ve Gevrek Sokak Simidi üretimi de gerçekleştiriliyor.

12 BİN YILLIK CET TOHUMLARINDAN ELDE EDİLEN BUĞDAY EKMEĞİ

Tarihi Merkez Efendi Fırını’nda üretilen Siyez Ekmeği’nin unu 12 bin yıllık cet tohumlarının taş değirmende öğütülmesiyle elde ediliyor.

Has Buğday Ekmeği, organik tam buğday, organik çavdar ve birinci sınıf beyaz olmak üzere üç farklı unun karışımıyla hazırlanıyor. Has Buğday Ekmeği’nin ekşi maya ile birlikte yaklaşık 16 saat soğuk fermantasyon müddeti ve 1.5 saat pişirme süreci var. Zerdeçallı Has Buğday ekmeği de birebir karışımdan elde ediliyor. Bu ekmeğin sırrı, içerisine koyulan ve farklı bir lezzeti ortaya çıkaran zerdeçalda zımnî.

Tarihi Fırın’ın alışılagelmiş lezzetlerle kıyaslanamayacak poğaçaları ise tereyağı ile hazırlanıyor. Toz fındık, pirinç, ceviz, tahin pekmez ve pudra şekeriyle hazırlanan Tatlı Kurabiye ve Gevrek Sokak Simit’i de kesinlikle denenmesi gereken lezzetler ortasında yer alıyor.

Haftanın 7 günü boyunca açık olan Tarihi Merkez Efendi Fırını; sabah 08.00, akşam 22.00 saatleri ortasında hizmet veriyor.

TARİHİ MERKEZ EFENDİ FIRINI HAKKINDA

Günümüze kadar yalnızca ön duvarı sağlam olarak gelebilen binanın art tarafına ise büyükçe bir fabrika inşa edilmişti. Yapı 2008 yılında tescil edilip, 2015 yılında restore edilerek kullanıma hazır hale getirildi. Binanın giriş katı ekmek satış ya da dağıtım kısmı, fırın ve art kısmı ise imalat kısmı olacak biçimde aslına uygun olarak restore edildi. Bu kattan orta kata merdivenle irtibat kurularak, bu merdivenin altından bahçeye bir çıkış kısmı yapıldı. Fırın içi servis de bu merdivenle yapılıyor. Binanın galeri katının döşemesi ve tavanı ahşaptan oluşuyor. Orta kata dışarıdan girilerek üst kata çıkılabilmekte. İki oda ve bir lavabonun yer aldığı üst katta yer ve tavan döşemeleri de ahşap.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
 

Similar threads

Kastamonunun ili Tarihi Yerleri,Kastamonunun Tarihi mekanları,Kastamonunun gezilecek Yerleri,Kastamonunun Tarihi eserleri Türbeler AbdülfettahI Veli Türbesi Banisi ve bina tarihi bilinmemektedir 13 YY eseri olduğu tahmin edilmektedir 6721273 yılında vefat eden Abdülfettahı Veli Efendi ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
80
Ordunun Tarihi Eserleri Ordunun Tarihi Mekanları Ordunun Tarihi ve Turistik Güzellikleri Ordu İli Tarihi Yerleri Cotyora ( Bozukkale) Ordu ilinin ilk kuruluş yeri olarak aşina Cotyora ( Kot Türklerinin yurdu) Kod Yurdu millet aralarında Bozukkale, yapılan araştırmalara göre...
Cevaplar
0
Görüntüleme
114
Azdavay Yöresel Giysileri: Yörede yaşayan kadınlar tarafından dokunan, gündelik hayatta ve özel günlerde giyilen; başa giyilen takke ve takkeyi tutan "çene ipi", bir tür şalvar olan "paça", "sayvanlı" adı verilen entari, "delme" adı verilen yelek, kuşak ve "ön bezi" denilen önlükten oluşan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
65
Vezirköprü Tarihi vezirköprü nün tarihi yerleri Tarihi Vezirköprü'nün tarihi Hititlere (MÖ 2000 MÖ 700) değin uzanmaktadır Ilk büyük kasaba Hititler kadar şimdiki ilçe merkezinin 2,5 km dek uzağına kurulmuştur Bu Vezirköprünün birincil kuruluşudur MÖ 1200 yıllarında bu yöre Frigya...
Cevaplar
0
Görüntüleme
65
Ekmek, esas ingredient (bileşen) olarak buğday unu, maya, tuz ve suyun belli oranlarda karıştırılıp yoğurulması ve hamurun belli bir süre fermente ettirilip pişirilmesi ile elde edilen temel bir gıda maddesidir İnsan beslenmesinde birinci derecede öneme sahip, vazgeçilmez bir üründür Bunun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
153
858,500Konular
982,386Mesajlar
32,979Kullanıcılar
kara kartalSon üye
Üst Alt