
Taş Üzere Yoğurt Tanımı İçin Gereçler
- 2 litre günlük süt
- 2 yemek kaşığı yoğurt (ev imali yoğurt olursa daha âlâ olur)
- 1 çay kaşığının ucuyla tuz yada şeker
Taş Üzere Yoğurt Tanımı Yapılışı
- Öncelikle derin bir tencereye (ben çelik tencere kullandım) sütümüzü koyup orta ateşte kaynayana kadar pişiriyoruz. (ara da bir karıştırın ki süt tabanına tutmasın)
- Daha sonra kaynayan sütün altını kısıp havalandırarak karıştırıyoruz.
- Tenceredeki sütümüzü (tencerenin kenarına baktığımızdada anlaşılır)1 parmak eksilene kadar karıştırarak kaynatıyoruz.
- Daha sonra sütü ocaktan alıp 20 dk bir kenarda soğumaya bırakıyoruz.
- Sütün mayalama kıvamına geldiğini anlamak için serçe parmağınızı sütün içine sokup 10 saniye sayın. Eğerki parmağınız birkaç saniye dayanıyorsa kıvama gelmiştir demektir.
- Bir kaseye yoğurdu ve bir tatlı kaşığının yarısı kadar tuzu atıp güzelce karıştırın.
- Daha sonra tenceredeki sütü karıştırarak kasedeki yoğurdu içine yavaş yavaş dökün.
- Tenceredeki sütü düzgünce karıştıralım ki âlâ mayalansın.
- Daha sonra tencerenin kapağını örtün ve sofra bezine sarın 8 saat bekletin. Şayet gece yapıyorsanız sabaha kadar bekleyebilirsiniz.
- Daha sonra bekleyen sütümüzü sofra bezinden çıkarın, kapağını açın ve pak bir bez yada peçete ile kapağındaki suyunu silin.
- Daha sonra kapağını kapatıp 1 gün buzdolabında bekletin. Artık yoğurdunuzu afiyetle yiyebilirsiniz.