teknolojiuzmani
FD Üye
Tas Kapama Tanımı İçin Materyaller
- 1 kg kuzu kuş başı et şayet yoksa kemiklide olabilir
- 4 adet soğan
- 3 bardak pilavlık pirinç
- Damak zevkine nazaran tuz karabiber kimyon
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Tas Kapama Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
- Evvel etimizi yayvan bir tencereye alıyoruz. Bir adet soğanıda içine ikiye bölüp koyuyoruz, harlı ateşte suyu çabuk çekilsin diye. Kavuruyoruz etin o kokusu çıksın diye. Kavrulan etin içinden ikiye böldüğümüz soğanı alıp atıyoruz, kuzunun kokusunu aldığı için.
- Etimiz kavrulurken pirinçimizi ıslatıyoruz artık kalan üç adet soğanımızı yemeklikten biraz iri doğruyoruz, kavrulan etimizle tuzu kara biberi, kimyonu harmanlayıp tasımıza alıyoruz, tenceremize kapatıyoruz.
- Üstüne tartı olarak pak taş mermer yahut ısıya güçlü bir kap dolusu suda olabilir tasımız emaye paslanmaz olabilir.
- Kaynar suyumuzu tasın etrafından yavaşça döküyoruz yayvan tenceremizin yarısına gelecek kadar bu yemekte su ölçüsü yok ocağımızı harlı olarak açıyoruz.
- Döktüğümüz suyu tas evvel içine çekecek harlı ateşte yavaş yavaş tasın etrafına yayılacak ve artık ocağımızı kısıp bir saat pişiriyoruz.
- O orta kaynar suyumuz hazırda oluyor tenceremiz ağzı açık kaynadığı için tas ve taştan dolayı kapak olmuyor su eksile biliyor artık pirinçimizi yıkayıp tasın etrafına salıyoruz.
- Pirinç salınınca soğuduğu için tasımız suyu yeniden içine çekiyor ocağımızı harlatıp bekliyoruz su çabucak tasın etrafına yayılıyor.
- Pilav pişirir üzere şayet suyu eksikse kaynar su ek ediyoruz tasın etrafı eşit kaynamaya başlayınca ocağımızı kısıyoruz suyu çekilene kadar pişiriyoruz.
- Ocağımızı söndürüp taşın üstüne kapak koyamayacağımız için bir yağlı kağıt ola bilir kalın bez ola bilir üstünü örtüyoruz yarım saat sonra tasımızın üstünden taşı alıyoruz yavaş yavaş tası kaldırıyoruz artık yemeğimiz servise hazır afiyet olsun.
- Püf noktası belirtmek istiyorum şayet teflon tencere yoksa çelik bakır aliminyum tencerede olur o tencerelerde gereçli kısmın ortası tutuyor o vakit materyaller tutmasın diye.
- Tasımızın ağzına nazaran yuvarlak yağlı kağıt kesip o denli kapatalım şayet yağlı kağıt yoksa margarin tere ğağı ambalaj kağıdı da olabilir.