![tatarlarin-meshur-ci-borek-cig-borek-tarifi.jpg](https://i.nefisyemektarifleri.com/2021/07/18/tatarlarin-meshur-ci-borek-cig-borek-tarifi.jpg)
Tatarların Meşhur Çi Börek (Çiğ Börek) Tanımı İçin Materyaller
Hamur İçin
- 4 su bardağı un
- 1,5 su bardağı su
- 1,5 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1,5 yemek kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 250 gram kıyma (1 çorba kasesi)
- 1 büyük soğan rendesi
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı su
Tatarların Meşhur Çi Börek (Çiğ Börek) Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- 4 su bardağı un bir kaba alınır. Ortasına bir havuz açılır ve sıvı materyaller eklenir. Suyun evvel 1 bardağını koyun. Tuzda unun üzerine serpilir. Hamur yoğrulmaya başlanır.
- Yarım su bardağı su bu kademede yavaş yavaş hamurun kıvamına nazaran eklenir. Zira her unun kalitesine nazaran ölçü değişikliği olabilir. Hamurun kıvamı ne çok katı ne de çok yumuşak olmalı.
- Gerçek çi börek tanımında hamurun içinde karbonat yahut maya konulmaz. Onun için hamur yalnızca bu gereçlerden oluşuyor. Yoğrulan hamur dinlenmeye bırakılır. Hamur dinlenirken de iç harcı hazırlanır.
- Kıyma bir kaba alınır, içine karabiber, soğan (Soğanın suyunu sıkmayın. Robottan çekerseniz daha uygun olur hatta ) ve tuz eklenir. Yarım çay bardağı su yavaş yavaş ek edilerek karıştırılır.
- Hamura sürülebilir akışkan bir kıvamda olmalı. Hamurdan mandalina büyüklüğünde kesimler kesilip bezeler yapılır. Tatlı tabağı büyüklüğünde açılıp pak bir bezin üzerine alınır.
- Açılan hamurlar kurutulmadan 1 kaşık iç harç sürülür. Hamurun kapatılan yerine biraz su sürülür. Bu çok kıymetli bir nokta. Hem hamurun daha uygun yapışmasını hem de içindeki suyun akmamasını ve yağın sıçramamasını sağlıyor.
- Hamurun kenarlarını isterseniz kesebilirsiniz. Hazır olan hamurlar kızgın yağda artlı önlü güzelce kızartılır. Börekler servise hazır. Börekleri yaptıktan çabucak sonra tüketmenizi tavsiye ederim. Zira belirli bir vakit sonra yumuşadığı için birinci çıtırlığı kalmıyor.