Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Tatlandırıcılar

Tatlandırıcılar
0
104

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


Herkese merhabalar. Bu hafta sizlere tatlandırıcılardan bahsetmek istiyorum.
Tatlandırıcılar hepinizin de bildiği gibi sofra şekerinden daha tatlı fakat daha az enerji içeren kimyasal maddelerdir. Tatlandırıcı içeren düşük kalorili veya kalorisi azaltılmış yiyecek ve içecekler tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sofralarımızda ve yiyeceklerde kullandığımız şeker sukrozdur. Meyve şekeri olarak adlandırdığımız, meyvelerin içinde doğal olarak bulunan şeker fruktozdur. Tatlandırıcılar ise şeker alkolleri, yapay tatlandırıcılar ve doğal tatlandırıcılar olarak üçe ayrılır;

Şeker alkolleri yiyeceklere tat vermenin yanında hacim ve şekil kazandırır, nemli kalmalarını sağlar dolayısıyla sıkça hazır gıdaların etiketlerinde de isimlerini görebilirsiniz. Sorbitol, mannitol, ksilitol, maltitol, isomalt şeker alkollerinin bazılarıdır. Şekerli ürünler, şekerli sakızlar, jöle, dondurulmuş gıdalar, fırınlanmış gıdalar, çikolata, sütlü tatlılar ve dondurmada şeker alkolleri bulunmaktadır. Şeker alkollerinin birçoğu vücutta tamamen emilmedikleri için fazla miktarda alımlarda ishal görülebilmektedir. Fazla miktarda alımı bazı gastrointestinal sorunlara yol açabilir.

Sakarin, aspartam, asesülfam K, sukraloz ve neotam ise yapay tatlandırıcılardır. Kalorisi normal şekere göre çok daha düşük olduğu için bazı ‘’şekersiz’’, ‘’şekeri azaltılmış’’ gıdalarda veya tablet ve sıvı formları da sık sık kullanılmaktadır. Bazı diyabet hastaları şeker kullanmak yerine bu sıvı veya tablet şeklinde yapay tatlandırıcıları kullanmaktadır.

Stevya, bal, akçaağaç şurubu, pekmez vs. de doğal tatlandırıcılar grubudur.

Peki şekere alternatif olarak kullanılan bu tatlandırıcıların sağlığa olan etkileri nelerdir? Biraz da bunlardan bahsedelim. Tatlandırıcılar üzerine şuana kadar yapılan birçok çalışma bulunmaktadır. Kanada Tıbbi Derneği Dergisi’nde yayınlanan bir makalede yapay tatlandırıcıların uzun vadede obezite, kilo artışı, glikoz intoleransı, diyabet, hipertansiyon ve kalp sorunlarına yol açabileceği ortaya çıkmıştır. İsrailli bir araştırma ekibi 11 hafta boyunca fareler üzerinde yaptıkları deneyde bazı farelere yapay tatlandırıcı bazı farelere ise doğal tatlandırıcı vermişlerdir. 11 hafta sonunda yapay tatlandırıcı tüketen farelerde glikoz intoleransı ortaya çıkmıştır. Yapılan bir başka araştırmada yapay tatlandırıcıların mikrobiyatayı olumsuz etkilediği ve zayıflamak için kullanımında çok da etkili olmadığı ortaya çıkmıştır. İştah kontrolü üzerinde bilinenin aksine iştahı artırdığı ve obeziteye yol açtığı da araştırmalar arasındadır. Dünya Sağlık Örgütü hamilelerde yapay tatlandırıcı kullanımında anneden bebeğe geçip birikim yapabileceği saptandığı için kullanımını yasaklamıştır.

Amerikan Kalp Birliği tarafından yapılan bir açıklamada yapay tatlandırıcıların mesane kanserine yol açabileceğine dair önemli bulgular bulunmuştur. Ancak bunun aksine hiçbir karsinojenik etkisi olmadığını bildiren de birçok çalışma vardır.

Kronik ve yüksek dozlarda kullanımlarında ciddi metabolik rahatsızlıkların ortaya çıkma etkisi vardır. Tabiki bunlar birer araştırma olması nedeniyle üzerine kesin konuşamayız. Fakat yapay tatlandırıcıların uzun vadede sağlık etkileri tam olarak anlaşılana kadar uzak durmayı tavsiye ediyorum.

Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, iyi haftalar dilerim.


 

Similar threads

Son günlerde tatlandırıcıların ismini çok sık duymaya başladık. Pekala tatlandırıcılar tam olarak nedir ve ne için kullanılır biliyor muyuz? Eski vakitlerde şekere ulaşmak epeyce sıkıntı ve maliyetli bir durumdu. Sanayi alanında yaşanan gelişmeler sonrasında şeker kolay ulaşılabilir bir hale...
Cevaplar
0
Görüntüleme
57
Tatlandırıcılar, kimyasal yapılarına göre kalorili olan karbonhidrat türü tatlandırıcılar ve kalorili olmayan alternatif tatlandırıcılar olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır. Bunların bir kısmı doğal olarak bulunan bazı bitkilerden elde edilmekte, bir kısmı kimyasal sentez yolu ile...
Cevaplar
0
Görüntüleme
110
Yapay tatlandırıcılar , kimi yiyecek ve içeceklere tatlı tadı vermek için eklenen kimyasallardır. Beşerler, sofra şekerine benzeri, lakin birkaç bin kata kadar daha tatlı bir tat sağladıkları için bunlardan sıklıkla “yoğun tatlandırıcılar” olarak bahsediyorlar. Birtakım tatlandırıcıların...
Cevaplar
0
Görüntüleme
48
Sizce diyabet hastaları tatlı yiyebilir mi? Evet yiyebilirler Tatlı yemenin bircok yolu var İlla ki koca bir tabak baklava yiyince tatlı yemiş olmuyorsunuz Bir tabak meyve de tatlı, tam tahıllı biskuviler de Bunların yanı sıra bir de yapay tatlandırıcılar var Diyabet hastalarının bircoğu tatlı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
72
Tatlandırıcılar, gıdalara tatlı bir tat vermek üzere kullanılan, şekere alternatif olarak üretilmiş ve farklı kullanım alanları olan ürünlerdir İlk olarak Johns Hopkins Üniversitesi’nde kimyager olan Ira Remsen ve Constantin Fahlberg 1879 yılında kömürden elde edilen bir ürün olan katran...
Cevaplar
0
Görüntüleme
72
858,497Konular
981,966Mesajlar
29,964Kullanıcılar
canbasSon üye
Üst Alt