
Tatlı Çorba (Kokoç Çorbası) (Bayburt Mahreç İşaretli Ürün) Tanımı İçin Gereçler
- 1 kg kurutulmuş kuşburnu (Kokoç yahut 2 su bardağı kuşburnu marmelatı ile de yapılabilir)
- 100 gram kuru incir
- 100 gram kuru erik
- 50 gram kuru sarı üzüm
- 50 gram kuru siyah üzüm
- 50 gram kuş üzümü
- 100 gram kuru kayısı
- 250 gram fındık yahut ceviz (Üzeri için)
- 200 gram aşurelik buğday (Yarma-gendime evvelden pişirilmiş)
- 1,5 kg toz şeker (Tat ayarınıza nazaran azaltılabilir)
- 200 gram un
- 5 adet karanfil (Havanda dövülür yahut kaynatılıp suyu kullanılır)
Tatlı Çorba (Kokoç Çorbası) (Bayburt Mahreç İşaretli Ürün) Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Kurutulmuş kuşburnu (Veya kokoç) bir tencereye alınır, üzerini geçecek ölçüde su eklenerek yumuşayıncaya kadar pişirilir.
- Pişen kuşburnular ezilir, süzgeçten geçirilerek suyu süzülür. Ocakta kaynatılan süzülmüş kuşburnu suyu kaynamaya yakın evvelden pişirilen aşurelik buğday eklenir.
- Kaynamaya geçtikten sonra, istediğiniz tada nazaran azar azar toz şeker katılır. Evvelce hafif pişirilmiş kuru incir, kuru erik, kuru beyaz ve kara üzümler ile küp küp minik kesimler halinde doğranmış olan kuru kayısılar ve kuş üzümü tencereye eklenir.
- Karışımın üzerini geçecek ölçüde su ek edilir. Aşurelik buğdayın (Deni-yarması-gendimesi) meyvelerle (Gagalarla) lezzetleri karışana kadar 15-20 dakika daha, orta ara karıştırılarak pişirilir.
- Un, bulamaç haline gelinceye kadar su ile karıştırılır (Ura yapılır) ve tencereye ek edilir. Yaklaşık 15 dakika un kokusu gidinceye kadar kısık ateşte pişirmeye devam edilir.
- Pişirilen çorbanın, soğuduğunda biraz daha katılaşacağı düşünülerek kıvamı hafif sulu ayarlanmalıdır. Oda sıcaklığında dinlendirilen çorbalar kaselere konulup buz dolabında soğutulur.
- Üzerine dövülmüş fındık yahut ceviz serpilerek servis edilir. Afiyet olsun. Hazırlık: 30 dakika 8 kişilik pişme: 120 dakika