Regl devri yahut kilo verme sürecinde sık karşılaşılan durumlardan biri tatlı krizleridir. Bilhassa de regl devrinde hormonal dalgalanmalar sonucu oluşan kan şekeri dengesizliği iştahı etkileyebiliyor. Bunun sonucunda da tatlı bunalımları ortaya çıkıyor. Ayrıyeten, aç kalarak sık yapılan diyetler metabolizmanızı yavaşlatır ve iştahınızı açarak karbonhidrat buhranı yaşamanıza neden olur. Velev regl olsun, velev açlık diyetleri olsun, her iki durum da sizleri çikolata, bisküvi, kek, pasta, kurabiye üzere karbonhidrat tüketimine yöneltir. Bu besinleri tüketmeniz ise, daha ziyade karbonhidrat eğiliminizi arttırarak daha çok karbonhidrat almanıza neden olur.
Fakat bu durumlar pek çok kişinin başına geliyor. Kaygı etmeyin ve tercihlerinizi gerçek yaparak tatlı bunalımlarını akıllıca yönetin. Kıymetli olanın şekerden uzak durmanız gerektiğini unutmayın.
Tatlı buhranlarını gerçek yönetmek için;
Glisemik indeksi düşük besinler tercih edin.
Tarçınlı süt, badem, fındık, ceviz üzere kuruyemişlerden, şekersiz ve kuru meyveli yulaflı kurabiye yahut bitter çikolata üzere besinlerden tercih edin.
Tarçın, karanfil, zencefil, kakule, kişniş üzere baharatları kullanın. Yemeklerden sonra tarçınlı ve karanfilli su tüketin.
Kuru kayısı, erik, yaban mersini üzere meyveleri ara öğününüzde rastgele bir kuruyemişle birlikte tüketin.
Her öğün protein kaynağı bir besin tüketin.
Gün uzunluğu kan şekerinin istikrarda kalması için güne kahvaltı ile başlayın.
En çok tatlı buhranlarının yaşandığı devranlar ikindi ve akşam yemeğinden sonraki devirlerde olduğu için sağlam bir ikindi ara öğünü yapın.
Meyvenizin üzerine tarçın ekin.
Meyveyi tek başına tüketmek konumuna yanında süt, yoğurt üzere proteinli bir besinle yahut badem, fındık üzere kuruyemişlerle bir arada tüketin.
Şeker eksikliği serotonin eksikliği ile irtibatlıdır. Seratoninin büyük bir kısmı bağırsaklarda üretildiğinden hane imalatı yoğurt, kefir, turşu tüketerek bağırsak floranızı destekleyin.
Tatlı isteğinin en çok arttığı devirlerden birinin gerilim olması nedeniyle geriliminizi azaltmaya ve yönetmeye çalışın.
Uyku zayıflığında yaşanılan güç düşüşü tatlı isteği yaşamanıza neden olabilir. Ehil biçimde uyumanıza dikkat edin. Günde en az 6-8 saat uyumaya çalışın.
Şekersiz olarak yapabileceğiniz pek çok tatlı alternatifi, sizin bu devri daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır.
YULAF VE MUZLU KURABİYE
½ çay bardağı yulaf ezmesini suda yumuşayıncaya kadar bekletin. 2 küçük muzu çatalla ezin. 2 küçük kuru kayısı ve 2 orta uzunluk eriği küçük küçük doğrayın. Tüm materyalleri 1 tatlı kaşığı ceviz yahut fındık rendesi ile karıştırın. Fırın kabına dökün ve pişirin.
BALLI VE KURU MEYVELİ GRANOLA
1 fincan badem ve 1 fincan fındığı blenderden iri modüller halinde çekin. 1 su bardağı yulaf ezmesi, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı pekmez ile karıştırın. 3 adet kuru kayısı ve 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyin. Yağlı kağıdın üzerine serip evvelce ısıtılmış 200 kademe fırında ara sıra karıştırarak pişirin. Daha sonra soğumaya bırakın. Granolayı süt yahut yoğurda karıştırıp kusursuz bir lezzet oluşturabilirsiniz.
Fakat bu durumlar pek çok kişinin başına geliyor. Kaygı etmeyin ve tercihlerinizi gerçek yaparak tatlı bunalımlarını akıllıca yönetin. Kıymetli olanın şekerden uzak durmanız gerektiğini unutmayın.
Tatlı buhranlarını gerçek yönetmek için;
Glisemik indeksi düşük besinler tercih edin.
Tarçınlı süt, badem, fındık, ceviz üzere kuruyemişlerden, şekersiz ve kuru meyveli yulaflı kurabiye yahut bitter çikolata üzere besinlerden tercih edin.
Tarçın, karanfil, zencefil, kakule, kişniş üzere baharatları kullanın. Yemeklerden sonra tarçınlı ve karanfilli su tüketin.
Kuru kayısı, erik, yaban mersini üzere meyveleri ara öğününüzde rastgele bir kuruyemişle birlikte tüketin.
Her öğün protein kaynağı bir besin tüketin.
Gün uzunluğu kan şekerinin istikrarda kalması için güne kahvaltı ile başlayın.
En çok tatlı buhranlarının yaşandığı devranlar ikindi ve akşam yemeğinden sonraki devirlerde olduğu için sağlam bir ikindi ara öğünü yapın.
Meyvenizin üzerine tarçın ekin.
Meyveyi tek başına tüketmek konumuna yanında süt, yoğurt üzere proteinli bir besinle yahut badem, fındık üzere kuruyemişlerle bir arada tüketin.
Şeker eksikliği serotonin eksikliği ile irtibatlıdır. Seratoninin büyük bir kısmı bağırsaklarda üretildiğinden hane imalatı yoğurt, kefir, turşu tüketerek bağırsak floranızı destekleyin.
Tatlı isteğinin en çok arttığı devirlerden birinin gerilim olması nedeniyle geriliminizi azaltmaya ve yönetmeye çalışın.
Uyku zayıflığında yaşanılan güç düşüşü tatlı isteği yaşamanıza neden olabilir. Ehil biçimde uyumanıza dikkat edin. Günde en az 6-8 saat uyumaya çalışın.
Şekersiz olarak yapabileceğiniz pek çok tatlı alternatifi, sizin bu devri daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır.
YULAF VE MUZLU KURABİYE
½ çay bardağı yulaf ezmesini suda yumuşayıncaya kadar bekletin. 2 küçük muzu çatalla ezin. 2 küçük kuru kayısı ve 2 orta uzunluk eriği küçük küçük doğrayın. Tüm materyalleri 1 tatlı kaşığı ceviz yahut fındık rendesi ile karıştırın. Fırın kabına dökün ve pişirin.
BALLI VE KURU MEYVELİ GRANOLA
1 fincan badem ve 1 fincan fındığı blenderden iri modüller halinde çekin. 1 su bardağı yulaf ezmesi, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı pekmez ile karıştırın. 3 adet kuru kayısı ve 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyin. Yağlı kağıdın üzerine serip evvelce ısıtılmış 200 kademe fırında ara sıra karıştırarak pişirin. Daha sonra soğumaya bırakın. Granolayı süt yahut yoğurda karıştırıp kusursuz bir lezzet oluşturabilirsiniz.