nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
International Hospital Dişhekimi Dt Oğuzhan Özdemir, tatlı yedikten sonradan süt, ayran içmenin ve peynir yemenin, şekerin ve ortaya çıkan asidin zararlı etkilerini önleyerek çürük riskini azalttığını söyledi Acıbadem Kocaeli Hastanesi Dişhekimi Dt Nihan Hızır ise, öğünlerden sonradan ve ara öğünlerde ciklet çiğnemenin de çürük riskini azaltan bir etki yarattığını belirtti
Süt, ayran ve peynirin tüketilmesi doğruca, ağız ortamındaki tükürük içerdiği kalsiyum, flor ve fosfor ile çürüğe karşı doğal bir savunma sağlıyor Ksilitol içeren tatsız cikletlerin çiğnenmesi de tükürük akışını hızlandırdığından çürüğe karşı koruyucu nitelik taşıyor Öğün ardından, öğün aralarında şekerli besinler tüketildikten hemen sonradan 1520 dakika ciklet çiğnenmesi, dişler üzerindeki yapışık gıda birikintilerini uzaklaştırarak çürükten koruyucu etki yapıyor
ŞEKER İHTİYACINIZI MEYVEYLE KARŞILAYIN
Vücudun şeker ihtiyacının meyve ve sebze tüketerek karışlanmasını öneren Dişhekimi Dt Oğuzhan Özdemir, şunları söyledi:
Sert ve lifli besinleri, yumuşak ve yapışkanlara tercih edelim Istikrarsız içecekler, katı yiyeceklere tarafından şekerli de olsa dişler arasından uzaklaştırılmaları daha kolay olduğundan, çürük oluşturma riskleri daha azdır Yapılan araştırmalara göre muz kimsesiz tüketildiğinde daha pozitif çürük riski taşırken, süt ya da tahıllarla birlikte tüketildiğinde çürük oluşturma riski azalmaktadır
Ülkemizde süt ve ayran tüketiminin yılda yüzde 1525 seviyesinde olmasına karşın, akarsu ve kolalı içeceklerin tüketiminin yüzde 50'lerde olduğuna değinen Dr Özdemir, diş çürüklerini önlemede alınacak önlemleri şöyle sıraladı:
Yemek arasında çikolata, gofret, bisküvi, bonbon ve kolalı içecekleri tüketmemeye özen gösterin
Şekerli gıda ve içeklerin yerine süt , yoğurt, ayran, yumurta, elma, havuç gibi ısırılarak yenen meyveleri seçim edin
Dişlerinizi günde asgari iki kere fırçalamaya çalışın
Ara öğünlerde şekerli gıdalar ve içecekler tüketiyorsanız, besinlerden sonradan su ile ağzınızı çalkalayın
Öğünlerden daha sonra ve öğün aralarında şekersiz ciklet çiğneyin
Dişlerinizde hiç sorun olmasa bile yılda iki defa dişhekimine kontrole gidin
FIRÇALARKEN ÇOCUKLARA MISAL OLUN
Acıbadem Kocaeli Hastanesi Dişhekimi Dt Nihan Hızır, süt dişlerinin dış yapısının yumuşak olması nedeniyle, çocuklarda çürüklerin hızlı ilerlediğine dikkati çekti Bunu önlemek için de anne ve babanın ayna karşı dişlerini fırçalayarak çocuklara, bu alışkanlığı kazandırması gerekiyor Bebeğin sütü severek içmesi için sütün içine şeker koymanın ve emziğin lokum ve şekerli yapışık gıdalara batırılmasının hatalı olduğunu gösteren Hızır, şöyle konuştu: Çocuklar bu şekerli biberon ve emzikle uyuduklarında, biberon çürüğü oluşuyor Ayrıca çocuklarda süt dişleri 2,5 yaşında tamamlanıyor, 20 tane diş oluyor Dişler tamamlandığı vakit, fırçalamaya özendirmek lüzumlu Bunun için de flor oranı yüksek macunlar tercih edilmeliHızır, şekerli gıdaların yanı sıra, annenin kullandığı ilaçlar, çocuğun geçirdiği enfeksiyon hastalıklarının da dişte çürümelere yol açtığını söyledi
YUMUŞAK FIRÇA, AŞINDIRMAYAN MACUN
Dişhekimi Dr Oğuzhan Özdemir ve Dişhekimi Nihan Hızır, içten diş fırçalama ve macun seçimi hakkında da bilgi verdi Yapılan çalışmalar içten teknik ve uygun fırçamacun ile dişlerin günde 2 kere, sabahleyin ve yatmadan evvel, en düşük 1,5 dakika süreyle fırçalanmasının çürükten ve dişeti hastalıklarından korunmak için tatmin edici olduğunu gösteriyor Çok sık fırçalamaktan ziyade, sert bir fırçayla, büyük grenli (özellikle sigara içenler için geliştirilmiş diş macunları büyük partiküllere sahiptir ve yıpratıcı özellikleri daha fazladır) macunların kullanılması, çok bastırarak ve sert bir şekilde 35 dakika sürelerle diş fırçalamak diş minelerine uzun vadede yıpratma yaparak hasar verebiliyor Yumuşak kıllı bir fırça, normal bir diş macunu ile fırçalamanın dişlere bir zararı olmuyor *
Süt, ayran ve peynirin tüketilmesi doğruca, ağız ortamındaki tükürük içerdiği kalsiyum, flor ve fosfor ile çürüğe karşı doğal bir savunma sağlıyor Ksilitol içeren tatsız cikletlerin çiğnenmesi de tükürük akışını hızlandırdığından çürüğe karşı koruyucu nitelik taşıyor Öğün ardından, öğün aralarında şekerli besinler tüketildikten hemen sonradan 1520 dakika ciklet çiğnenmesi, dişler üzerindeki yapışık gıda birikintilerini uzaklaştırarak çürükten koruyucu etki yapıyor
ŞEKER İHTİYACINIZI MEYVEYLE KARŞILAYIN
Vücudun şeker ihtiyacının meyve ve sebze tüketerek karışlanmasını öneren Dişhekimi Dt Oğuzhan Özdemir, şunları söyledi:
Sert ve lifli besinleri, yumuşak ve yapışkanlara tercih edelim Istikrarsız içecekler, katı yiyeceklere tarafından şekerli de olsa dişler arasından uzaklaştırılmaları daha kolay olduğundan, çürük oluşturma riskleri daha azdır Yapılan araştırmalara göre muz kimsesiz tüketildiğinde daha pozitif çürük riski taşırken, süt ya da tahıllarla birlikte tüketildiğinde çürük oluşturma riski azalmaktadır
Ülkemizde süt ve ayran tüketiminin yılda yüzde 1525 seviyesinde olmasına karşın, akarsu ve kolalı içeceklerin tüketiminin yüzde 50'lerde olduğuna değinen Dr Özdemir, diş çürüklerini önlemede alınacak önlemleri şöyle sıraladı:
Yemek arasında çikolata, gofret, bisküvi, bonbon ve kolalı içecekleri tüketmemeye özen gösterin
Şekerli gıda ve içeklerin yerine süt , yoğurt, ayran, yumurta, elma, havuç gibi ısırılarak yenen meyveleri seçim edin
Dişlerinizi günde asgari iki kere fırçalamaya çalışın
Ara öğünlerde şekerli gıdalar ve içecekler tüketiyorsanız, besinlerden sonradan su ile ağzınızı çalkalayın
Öğünlerden daha sonra ve öğün aralarında şekersiz ciklet çiğneyin
Dişlerinizde hiç sorun olmasa bile yılda iki defa dişhekimine kontrole gidin
FIRÇALARKEN ÇOCUKLARA MISAL OLUN
Acıbadem Kocaeli Hastanesi Dişhekimi Dt Nihan Hızır, süt dişlerinin dış yapısının yumuşak olması nedeniyle, çocuklarda çürüklerin hızlı ilerlediğine dikkati çekti Bunu önlemek için de anne ve babanın ayna karşı dişlerini fırçalayarak çocuklara, bu alışkanlığı kazandırması gerekiyor Bebeğin sütü severek içmesi için sütün içine şeker koymanın ve emziğin lokum ve şekerli yapışık gıdalara batırılmasının hatalı olduğunu gösteren Hızır, şöyle konuştu: Çocuklar bu şekerli biberon ve emzikle uyuduklarında, biberon çürüğü oluşuyor Ayrıca çocuklarda süt dişleri 2,5 yaşında tamamlanıyor, 20 tane diş oluyor Dişler tamamlandığı vakit, fırçalamaya özendirmek lüzumlu Bunun için de flor oranı yüksek macunlar tercih edilmeliHızır, şekerli gıdaların yanı sıra, annenin kullandığı ilaçlar, çocuğun geçirdiği enfeksiyon hastalıklarının da dişte çürümelere yol açtığını söyledi
YUMUŞAK FIRÇA, AŞINDIRMAYAN MACUN
Dişhekimi Dr Oğuzhan Özdemir ve Dişhekimi Nihan Hızır, içten diş fırçalama ve macun seçimi hakkında da bilgi verdi Yapılan çalışmalar içten teknik ve uygun fırçamacun ile dişlerin günde 2 kere, sabahleyin ve yatmadan evvel, en düşük 1,5 dakika süreyle fırçalanmasının çürükten ve dişeti hastalıklarından korunmak için tatmin edici olduğunu gösteriyor Çok sık fırçalamaktan ziyade, sert bir fırçayla, büyük grenli (özellikle sigara içenler için geliştirilmiş diş macunları büyük partiküllere sahiptir ve yıpratıcı özellikleri daha fazladır) macunların kullanılması, çok bastırarak ve sert bir şekilde 35 dakika sürelerle diş fırçalamak diş minelerine uzun vadede yıpratma yaparak hasar verebiliyor Yumuşak kıllı bir fırça, normal bir diş macunu ile fırçalamanın dişlere bir zararı olmuyor *