iltasyazilim
FD Üye
Döner, Türk halkının severek ve birçok öğününde yiyebildiği bir ürün Peki, et seven bir ahali olarak seçim ettiğimiz döner aslında sağlıklı mı? Döner kilo vermeye muavin olabilir mi? Güvenli Olmayan olduğu gerekçesiyle tüketmememiz söylenen tavuk döner ve sebzeli dönerlerde şart ne? İkisi de fastfood olan hamburger ile döner arasındaki ayrım nedir? Merak edilen ve kafaları karıştıran bu soruların yanıtını popüler bir döner zincirinde Genel Müdür olan Bahar Özürün verdi
İşte gönüllere taht kurmuş döner hakkında merak ettikleriniz
EKMEK VE PİLAV KOYMAZSANIZ
Hamburger bizim kültürümüzde bulunmayan ithal bir gıda türü Döner ise geçmişten beri bizim kültürümüzde bulunan bir fast food ürünü Döner tamamen etlerin üst üste dizilmesinden oluşan ve olağan yediğimiz etten hiçbir farkı olmayan bir yiyecektir Hamburgerin içinde köfte yapılırken kullandığımız çoğu ürün var hatta biraz daha fazlası var ama dönerin yanında ekmek, pilav koymazsanız döner son derece dinç bir gıda
EM PROTEİN KEZA MİNERAL İHTİYACINI KARŞILIYOR
Döner jurnal gıda ihtiyacımızın hem protein keza de mineral olarak birçok öğesini karşılar Hamburger ise içinde bulundurduğu şeker, mayonez, ketçap gibi ürünlerden dolayı insanları şişiren hakiki anlamda beslemeyen bir yiyecek türüdür İçindeki şeker nedeniyle çabuk acıktırır Döner de et yiyoruz ve daha artı tok tutuyor; ayrica tok tutar ayrica besler ayrica de vücudun gereksinim duyduğu vitamin protein ve mineralleri karşılar Dönerimizin içinde tiryakilik yapan monosodyum glutamat (MSG) yoktur Dönerimizin içeriğini rahatlıkla söyleyebilirim; Yoğurt, süt, karabiber, soğan suyu, tuz, domates ve biber suyu
VÜCUDA KALICI HASAR VEREBİLEN MSG DÖNERDE YOK
MSG maddesinin yiyecek sektöründe çok kullanılan bir mahsul olduğunu gösteren Bahar Özürün, bu maddenin vücuda birçok daimi zarar verdiğini, o nedenle de doğanın bize vermediği hiçbir şeyi yemememiz gerektiğini, insanın fakat o süre dinç olabileceğini kaydetti
Ürünlerinde katkı maddesi kullanmadıklarını açıklayan Özürün, şunları söyledi: Dönerlerimizde kaya tuzu kullanılır İçeceklerimizi seçerken cam dolgun olmalarına uyarı ediyoruz Ürünlerimizde katkı maddesi maddeleri bulundurmuyoruz Marketlerden alınan birçok üründe koruyucu katkı maddesi maddeleri olduğu için bu ürünlerin sağlıklı olduğunu söylemek zorlama Lakin koruyucu maddeler kullanmadan da ürünleri uzun süre saklayabiliriz
TAVUK DÖNER RİSKİNE DIKKAT! YEMEDEN ÖNCE İKİ DEFA DÜŞÜNÜN
'Tavuk döneri yazın tüketmek zararlı mı?' sorusunu yanıtlayan Özürün, Tavuk döner yazın da kışın da tehlikeli fakat yazın tüketmek daha tehlikeli Yazın kendi aldığımız tavuklar bile fazla çabuk bozulabiliyor Çünkü tavuk eti fazla çabuk bakteri üreten bozulan bir ettir Tavuk etindeki bakteriler kırmızı etin tersine ölümcül sonuçlar doğurabiliyor Dışarda tavuk yerken insanların iki defa düşünmesi gerekir Örneğin 35 derece sıcağın altında pişirilen tavuk dönerler son derece sağlıksızdır Tavuk döner soğuk ortamda üretilmeli Ayrıca tavuk döner iki gün üst üste pişirilerek tüketilmemesi gereken bir ürün O nedenle tavuk dönerimiz o gün bitmediyse elbette ertesi gün kullanmıyoruz ve yıkım ediyoruzdedi
PEKİ YA SEBZELİ DÖNER?
Sebzeli dönerin dinç olduğunu düşünmüyorum Etler üst üste konularak döner oluşturulur bu etlerin arasına sebze konulması zaten dönerin doğasına aykırıdırdiyen Bahar Özürün, kırmızı etin piştiği zaman üzerinde bulunan bakterilerden arındığını lakin sebzelerin üzerinde birçok tarım ilacı ve bakteriler olması sebebiyle bunları dezenfekte etmenin çok şiddet olduğunu belirtti
İFTARDA VE SAHURDA HARCAMAK TOKLUK HİSSİNİ KUVVETLENDİRİYOR!
Dönerin içinde bulunan proteinin bizi daha uzun süre tok tuttuğunu ifade eden Bahar Özürün, İftarda ve sahurda da döner tüketilebilir Sahurda 150200 gram döner yenilmesi uygundur Uzun vakit tok tutar ve ekmek veya pilavla yenilmediğinde kilo etkilenmez Dönerin en sağlıklısı lavaş ile sunulandır Bu lavaşın içinde su, un çok azda tuz vardır Döner bu lavaşla dürüm veya porsiyon şeklinde yenilebilir Dönerin yanına pilav ekmek yemezsek kilo alımını da engellemiş oluruzdedi
SKENDERLE DÖNER AYNI ŞEY Mİ?
Döner ve iskender arasındaki en bariz ayrım, döneri yemeye gittiğimizde dönerin yapılışını görürüz fakat iskenderin nasıl yapıldığını bilmediğimiz için daima risk vardır İskender yurt dıştan da fazla pozitif tanınmaz fakat döner birçok yerde bilinir İskender kıyma dönerden yapılır yani iskender eşittir döner değil
DÖNERİN YURTDIŞINDA YASAKLANMASI KÜLTÜR KAYBI
Yurt dışarıya dönerin yasaklanmaması için biz elimizden gelen herşeyi yapacağızdiyen Özürün, şunları söyledi: Çünkü döner bizim yurt dışına kültür ihracatı yaptığımız manâlı ürünlerden birisidir Dönerin yurt dıştan yasaklanmak istenmesinin en büyük nedeni dönerin satıldığı ülkeler de büyük bir ekonomi oluşturması ve bu ekonominin diğerlerini geçiyor olmasıdır Dönere yurt haricen lüzum Türk gerekse yabancı müşteriler fazla pozitif rağbet ettiği için bu diğer gıda zincirlerini rahatsız ediyor Diğer bir nedeni de yabancıların kendi kültürel besinlerini korumaya çalışıyor olmalarıdır Nasıl fakat biz 'hamburger yemeyin döner yiyin' diyorsak aynısı onlar için de geçerli
Bizlerin döneri markalaştırması gerekiyor Bu, döneri korumamızda bize çok tezgâhtar olacaktır Avrupa'da da bu sorun var Çoğu yerde döner adamakıllı kıymadan yapıldığı için güvenilirliği de azalıyor Bizim amacımız dönerin ne olduğunu anlatmak, göstermek ve de döneri bir marka yapmak Biz Türkiye'de kesin bir noktaya geldik Bunu yurtdışına da dağıtmak istiyoruz ve bu yüzden de Amerika'da bir şubeyi açtırmak ve zincirleşmek istiyoruz
YANMAMIŞ ET TERCIH EDİLMELİ!
Dönerin patates ve ekmekle yenilmediğinde sağlıklı bir gıda olduğunu gösteren Prof Dr Ahmet Rasim Küçükusta, oysa etin yanmamış olmasına yani siyahlaşmamış olmasına dikkatli olmak gerektiğini söyledi Prof Dr Küçükusta, tavuk döner yerine et döner yeğlemek gerektiğini vurgulayarak, 2 3 liraya bir porsiyon döner yemenin imkansız olduğunu söyledi
İftarda ve sahurda da döner tüketilebileceğini ifade eden Prof Dr Küçükusta, Döner yiyerek kilo kontrolü karşılamak olası mü? sorusuna ise, Kafayı kiloya takmak hatalı, maksat dinç besin olmalı, herkesin kendine kadar bir ideal kilosu vardırcevabını verdi
Linkleri sadece kayıtlı üyelerimiz görebilirnicealem üyesi olmak için tıklayınız
İşte gönüllere taht kurmuş döner hakkında merak ettikleriniz
EKMEK VE PİLAV KOYMAZSANIZ
Hamburger bizim kültürümüzde bulunmayan ithal bir gıda türü Döner ise geçmişten beri bizim kültürümüzde bulunan bir fast food ürünü Döner tamamen etlerin üst üste dizilmesinden oluşan ve olağan yediğimiz etten hiçbir farkı olmayan bir yiyecektir Hamburgerin içinde köfte yapılırken kullandığımız çoğu ürün var hatta biraz daha fazlası var ama dönerin yanında ekmek, pilav koymazsanız döner son derece dinç bir gıda
EM PROTEİN KEZA MİNERAL İHTİYACINI KARŞILIYOR
Döner jurnal gıda ihtiyacımızın hem protein keza de mineral olarak birçok öğesini karşılar Hamburger ise içinde bulundurduğu şeker, mayonez, ketçap gibi ürünlerden dolayı insanları şişiren hakiki anlamda beslemeyen bir yiyecek türüdür İçindeki şeker nedeniyle çabuk acıktırır Döner de et yiyoruz ve daha artı tok tutuyor; ayrica tok tutar ayrica besler ayrica de vücudun gereksinim duyduğu vitamin protein ve mineralleri karşılar Dönerimizin içinde tiryakilik yapan monosodyum glutamat (MSG) yoktur Dönerimizin içeriğini rahatlıkla söyleyebilirim; Yoğurt, süt, karabiber, soğan suyu, tuz, domates ve biber suyu
VÜCUDA KALICI HASAR VEREBİLEN MSG DÖNERDE YOK
MSG maddesinin yiyecek sektöründe çok kullanılan bir mahsul olduğunu gösteren Bahar Özürün, bu maddenin vücuda birçok daimi zarar verdiğini, o nedenle de doğanın bize vermediği hiçbir şeyi yemememiz gerektiğini, insanın fakat o süre dinç olabileceğini kaydetti
Ürünlerinde katkı maddesi kullanmadıklarını açıklayan Özürün, şunları söyledi: Dönerlerimizde kaya tuzu kullanılır İçeceklerimizi seçerken cam dolgun olmalarına uyarı ediyoruz Ürünlerimizde katkı maddesi maddeleri bulundurmuyoruz Marketlerden alınan birçok üründe koruyucu katkı maddesi maddeleri olduğu için bu ürünlerin sağlıklı olduğunu söylemek zorlama Lakin koruyucu maddeler kullanmadan da ürünleri uzun süre saklayabiliriz
TAVUK DÖNER RİSKİNE DIKKAT! YEMEDEN ÖNCE İKİ DEFA DÜŞÜNÜN
'Tavuk döneri yazın tüketmek zararlı mı?' sorusunu yanıtlayan Özürün, Tavuk döner yazın da kışın da tehlikeli fakat yazın tüketmek daha tehlikeli Yazın kendi aldığımız tavuklar bile fazla çabuk bozulabiliyor Çünkü tavuk eti fazla çabuk bakteri üreten bozulan bir ettir Tavuk etindeki bakteriler kırmızı etin tersine ölümcül sonuçlar doğurabiliyor Dışarda tavuk yerken insanların iki defa düşünmesi gerekir Örneğin 35 derece sıcağın altında pişirilen tavuk dönerler son derece sağlıksızdır Tavuk döner soğuk ortamda üretilmeli Ayrıca tavuk döner iki gün üst üste pişirilerek tüketilmemesi gereken bir ürün O nedenle tavuk dönerimiz o gün bitmediyse elbette ertesi gün kullanmıyoruz ve yıkım ediyoruzdedi
PEKİ YA SEBZELİ DÖNER?
Sebzeli dönerin dinç olduğunu düşünmüyorum Etler üst üste konularak döner oluşturulur bu etlerin arasına sebze konulması zaten dönerin doğasına aykırıdırdiyen Bahar Özürün, kırmızı etin piştiği zaman üzerinde bulunan bakterilerden arındığını lakin sebzelerin üzerinde birçok tarım ilacı ve bakteriler olması sebebiyle bunları dezenfekte etmenin çok şiddet olduğunu belirtti
İFTARDA VE SAHURDA HARCAMAK TOKLUK HİSSİNİ KUVVETLENDİRİYOR!
Dönerin içinde bulunan proteinin bizi daha uzun süre tok tuttuğunu ifade eden Bahar Özürün, İftarda ve sahurda da döner tüketilebilir Sahurda 150200 gram döner yenilmesi uygundur Uzun vakit tok tutar ve ekmek veya pilavla yenilmediğinde kilo etkilenmez Dönerin en sağlıklısı lavaş ile sunulandır Bu lavaşın içinde su, un çok azda tuz vardır Döner bu lavaşla dürüm veya porsiyon şeklinde yenilebilir Dönerin yanına pilav ekmek yemezsek kilo alımını da engellemiş oluruzdedi
SKENDERLE DÖNER AYNI ŞEY Mİ?
Döner ve iskender arasındaki en bariz ayrım, döneri yemeye gittiğimizde dönerin yapılışını görürüz fakat iskenderin nasıl yapıldığını bilmediğimiz için daima risk vardır İskender yurt dıştan da fazla pozitif tanınmaz fakat döner birçok yerde bilinir İskender kıyma dönerden yapılır yani iskender eşittir döner değil
DÖNERİN YURTDIŞINDA YASAKLANMASI KÜLTÜR KAYBI
Yurt dışarıya dönerin yasaklanmaması için biz elimizden gelen herşeyi yapacağızdiyen Özürün, şunları söyledi: Çünkü döner bizim yurt dışına kültür ihracatı yaptığımız manâlı ürünlerden birisidir Dönerin yurt dıştan yasaklanmak istenmesinin en büyük nedeni dönerin satıldığı ülkeler de büyük bir ekonomi oluşturması ve bu ekonominin diğerlerini geçiyor olmasıdır Dönere yurt haricen lüzum Türk gerekse yabancı müşteriler fazla pozitif rağbet ettiği için bu diğer gıda zincirlerini rahatsız ediyor Diğer bir nedeni de yabancıların kendi kültürel besinlerini korumaya çalışıyor olmalarıdır Nasıl fakat biz 'hamburger yemeyin döner yiyin' diyorsak aynısı onlar için de geçerli
Bizlerin döneri markalaştırması gerekiyor Bu, döneri korumamızda bize çok tezgâhtar olacaktır Avrupa'da da bu sorun var Çoğu yerde döner adamakıllı kıymadan yapıldığı için güvenilirliği de azalıyor Bizim amacımız dönerin ne olduğunu anlatmak, göstermek ve de döneri bir marka yapmak Biz Türkiye'de kesin bir noktaya geldik Bunu yurtdışına da dağıtmak istiyoruz ve bu yüzden de Amerika'da bir şubeyi açtırmak ve zincirleşmek istiyoruz
YANMAMIŞ ET TERCIH EDİLMELİ!
Dönerin patates ve ekmekle yenilmediğinde sağlıklı bir gıda olduğunu gösteren Prof Dr Ahmet Rasim Küçükusta, oysa etin yanmamış olmasına yani siyahlaşmamış olmasına dikkatli olmak gerektiğini söyledi Prof Dr Küçükusta, tavuk döner yerine et döner yeğlemek gerektiğini vurgulayarak, 2 3 liraya bir porsiyon döner yemenin imkansız olduğunu söyledi
İftarda ve sahurda da döner tüketilebileceğini ifade eden Prof Dr Küçükusta, Döner yiyerek kilo kontrolü karşılamak olası mü? sorusuna ise, Kafayı kiloya takmak hatalı, maksat dinç besin olmalı, herkesin kendine kadar bir ideal kilosu vardırcevabını verdi
Linkleri sadece kayıtlı üyelerimiz görebilirnicealem üyesi olmak için tıklayınız