Tavuklu Hünkar Beğendi Tanımı İçin Gereçler
- 600 gram tavuk göğsü
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet domates
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Zeytinyağı yahut sıvı yağ
- Karabiber, kırmızı toz biber, kekik
- Sıcak su
- Tuz
- 4 adet közlenmiş patlıcan
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
- Karabiber, tuz
- Maydanoz
Tavuklu Hünkar Beğendi Tanımı Yapılışı
- Öncelikle patlıcanları bıçakla her tarafından delip varsa ocakta közmatikte yahut fırında yumuşayıncaya kadar közlüyoruz.
- Közlenen patlıcanların kabuklarını soyabilmek için poşete alıp ağzını bağlayarak biraz bekletiyoruz kabuklarını soyup patlıcanları ince ince doğruyoruz.
- Akabinde tavuk göğsünü yıkayıp küp küp doğradıktan sonra tavaya alıp yağımızı ekleyip suyunu çekene kadar orta ara karıştırıp kavuruyoruz.
- Üzerine sırasıyla kavurarak doğranmış soğan, sarımsak, biber, salça, domates, baharatlar ve tuz ekliyoruz. Bu formda biraz kavurduktan sonra üzerine biraz sıcak su ekleyip pişmeye bırakıyoruz.
- Suyunu çektiğinde ocaktan alıyoruz.
- Beğendi için tencereye tereyağını alıp eridiğinde üzerine un ekleyip az kavuruyoruz.
- Ocağı kısıp daima karıştırarak sütü ek edip göz göz olmaya başlayınca tuz, karabiber, patlıcan ve peyniri ekleyip karıştırdıktan sonra ocaktan alıyoruz.
- Servis edeceğimiz tabağa birinci evvel beğendiden akabinde tavuğumuzu koyup maydanozla süsleyerek afiyetle yiyoruz.