Baş Boyun Kanserleri Bilinçlendirme Haftası’nın bu yılki teması Avrupa Baş ve Boyun Derneği (EHNS) tarafından “Sağkalım” (Survivorship) olarak belirlendi. Sağkalım sonrasında hastaların hayat kalitelerini ve sağlıklı yaşamalarını etkileyecek, değerli ögeler gündeme taşındı. Bu çerçevede, Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli baş boyun kanserlerini atlatmış insanların yaşayabileceği beslenme zorluklarına dikkat çekti ve hastaların diyetlerini geliştirmek için kıymetli ipuçları ve tavsiyelerini sıraladı.
Avrupa Baş ve Boyun Derneği (EHNS)’nin Türkiye temsilcisi “Baş Boyun Kanserleri Derneği”nin ekleriyle bu yıl 7’incisi düzenlenen, Baş ve Boyun Kanserleri Bilinçlendirme Haftası kapsamında gerçekleşen içtimada “Baş ve Boyun Kanseri Tedavisi Gören Hastalar İçin Beslenme Rehberi” tanıtıldı.
Içtimada KBB Uzmanı Prof. Dr. Şefik Hoşal hastalığın tanı ve tedavisi ile ilgili malumatlar paylaştı. Sağlıklı Beslenme ve Diyet Mütehassısı Taylan Kümeli ise illette yanlışsız beslenme tekniklerine ait tavsiyelerde bulundu.
Ağız içi yaralar, ses kısıklığı ve uzunluğunda şişlik dikkate alınmalı
Sigara, alkol ve HPV virüsünün baş ve boyun kanserlerinde önde gelen risk faktörleri arasında olduğunu belirten KBB Kompetanı Prof. Dr. Şefik Hoşal, 3 haftadan uzun süren ses kısıklığı, ağız içi yaralar ve uzunluğunda şişliğin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
Sağkalım sonrası hayat kalitesini artırmak için beslenmeye dikkat!
Baş Boyun Kanserleri Bilinçlendirme Haftası’nın bu yılki teması Avrupa Baş ve Boyun Derneği (EHNS) tarafından “Sağkalım” (Survivorship) olarak belirlendi. Sağkalım sonrasında hastaların hayat kalitelerini ve sağlıklı yaşamalarını etkileyecek, değerli ögeler gündeme taşındı.
Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, içtima kapsamında yaptığı açıklamalarda baş ve boyun kanserli hastalar için tedaviden sonra olağan beslenmeye geri dönmenin çiğneme ve yutma güçlüğü, ağız kuruluğu, tat kaybı ve ruhsal etkenler nedeniyle kolay kolay gerçekleştirilemeyeceğini belirtti. Taylan Kümeli, hastaların diyetlerini geliştirmek için kıymetli ipuçları ve tavsiyelerini şöyle sıraladı:
Baş ve Boyun Kanserleri Bilinçlendirme Haftası kampanyaları çerçevesinde tanıtılan “Baş ve Boyun Kanseri Tedavisi Gören Hastalar İçin Beslenme Rehberi”, kitabı; hastalara, marazı atlatanlara, hasta yakınlarına beslenme konusunda haber vermek ve lezzetli, besleyici öğünlerin hazırlanmasına rehberlik etmek maksadıyla hazırlandı.
Türkiye Baş Boyun Kanserleri Derneği tarafından Türkçeleştirilen kitap, diyetisyen Taylan Kümeli’nin Türk damak tadına iyi tanımlarıyla zenginleştirilerek basıldı. Taylan Kümeli baş boyun kanserli hastaların kanser tedavisi sırasında ve sonrasında diyetlerini geliştirmek için sağlıklı ve pratik tarifler paylaştı.
Yemek kitabında besleyici tanımların yanı sıra hastaların deneyimleri ve tedavi sonrasında oluşan fizikî ve zihinsel güçlüklerin nasıl aşılabileceğine dair teklifler de mahal alıyor. Hastalara tedavi sürecinde destek olma maksadıyla oluşturulan kitapçık, Türkiye Baş Boyun Kanserleri Derneği ‘ne başvurularak temin edilebilir.
Avrupa Baş ve Boyun Derneği (EHNS)’nin Türkiye temsilcisi “Baş Boyun Kanserleri Derneği”nin ekleriyle bu yıl 7’incisi düzenlenen, Baş ve Boyun Kanserleri Bilinçlendirme Haftası kapsamında gerçekleşen içtimada “Baş ve Boyun Kanseri Tedavisi Gören Hastalar İçin Beslenme Rehberi” tanıtıldı.
Içtimada KBB Uzmanı Prof. Dr. Şefik Hoşal hastalığın tanı ve tedavisi ile ilgili malumatlar paylaştı. Sağlıklı Beslenme ve Diyet Mütehassısı Taylan Kümeli ise illette yanlışsız beslenme tekniklerine ait tavsiyelerde bulundu.
Ağız içi yaralar, ses kısıklığı ve uzunluğunda şişlik dikkate alınmalı
Sigara, alkol ve HPV virüsünün baş ve boyun kanserlerinde önde gelen risk faktörleri arasında olduğunu belirten KBB Kompetanı Prof. Dr. Şefik Hoşal, 3 haftadan uzun süren ses kısıklığı, ağız içi yaralar ve uzunluğunda şişliğin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
Sağkalım sonrası hayat kalitesini artırmak için beslenmeye dikkat!
Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, içtima kapsamında yaptığı açıklamalarda baş ve boyun kanserli hastalar için tedaviden sonra olağan beslenmeye geri dönmenin çiğneme ve yutma güçlüğü, ağız kuruluğu, tat kaybı ve ruhsal etkenler nedeniyle kolay kolay gerçekleştirilemeyeceğini belirtti. Taylan Kümeli, hastaların diyetlerini geliştirmek için kıymetli ipuçları ve tavsiyelerini şöyle sıraladı:
- Yumuşak, pürüzsüz yapıda olan yoğurt üzere yiyeceklerin püre haline getirilmesi ya da birleştirilmesi bu besinlerin yutulmasını kolaylaştırabilir.
- Çorbalar ve smothie’ler (yoğun kıvamlı meyveli içecekler) kalori alımını sağlamak ve bol ölçüde taze meyve ve zerzevat tüketmek için eksiksiz bir yoldur.
- Tam yağlı süt, rendelenmiş peynir, yağlı yoğurt, sızma zeytinyağı üzere yüksek yağlı seçenekler ve meyve suları ek kalori ve besin unsurları sağlayacaktır.
- Ehil beslenmeyi sağlamak emeliyle gerekli azık takviyelerini sistemli bir diyete eklemek için bir eksperle çalışınız.
- Lapa haline getirilmiş balık eti, güveç etleri, yumuşak pişmiş sebzeler ve muz üzere yumuşak yiyecekler kolaylıkla püre haline getirilebilir.
Baş ve Boyun Kanserleri Bilinçlendirme Haftası kampanyaları çerçevesinde tanıtılan “Baş ve Boyun Kanseri Tedavisi Gören Hastalar İçin Beslenme Rehberi”, kitabı; hastalara, marazı atlatanlara, hasta yakınlarına beslenme konusunda haber vermek ve lezzetli, besleyici öğünlerin hazırlanmasına rehberlik etmek maksadıyla hazırlandı.
Türkiye Baş Boyun Kanserleri Derneği tarafından Türkçeleştirilen kitap, diyetisyen Taylan Kümeli’nin Türk damak tadına iyi tanımlarıyla zenginleştirilerek basıldı. Taylan Kümeli baş boyun kanserli hastaların kanser tedavisi sırasında ve sonrasında diyetlerini geliştirmek için sağlıklı ve pratik tarifler paylaştı.
Yemek kitabında besleyici tanımların yanı sıra hastaların deneyimleri ve tedavi sonrasında oluşan fizikî ve zihinsel güçlüklerin nasıl aşılabileceğine dair teklifler de mahal alıyor. Hastalara tedavi sürecinde destek olma maksadıyla oluşturulan kitapçık, Türkiye Baş Boyun Kanserleri Derneği ‘ne başvurularak temin edilebilir.