Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Taylan Kümeli'den kanser tedavisi gören hastalar için tarifler

Taylan Kümeli'den kanser tedavisi gören hastalar için tarifler
0
110

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Baş Boyun Kanserleri Bilinçlendirme Haftası’nın bu yılki teması Avrupa Baş ve Boyun Derneği (EHNS) tarafından “Sağkalım” (Survivorship) olarak belirlendi. Sağkalım sonrasında hastaların hayat kalitelerini ve sağlıklı yaşamalarını etkileyecek, değerli ögeler gündeme taşındı. Bu çerçevede, Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli baş boyun kanserlerini atlatmış insanların yaşayabileceği beslenme zorluklarına dikkat çekti ve hastaların diyetlerini geliştirmek için kıymetli ipuçları ve tavsiyelerini sıraladı.


1568721847-saglikli-beslenme-ve-diyet-uzmani-taylan-kumeli-kitap.jpg

Avrupa Baş ve Boyun Derneği (EHNS)’nin Türkiye temsilcisi “Baş Boyun Kanserleri Derneği”nin ekleriyle bu yıl 7’incisi düzenlenen, Baş ve Boyun Kanserleri Bilinçlendirme Haftası kapsamında gerçekleşen içtimada “Baş ve Boyun Kanseri Tedavisi Gören Hastalar İçin Beslenme Rehberi” tanıtıldı.

Içtimada KBB Uzmanı Prof. Dr. Şefik Hoşal hastalığın tanı ve tedavisi ile ilgili malumatlar paylaştı. Sağlıklı Beslenme ve Diyet Mütehassısı Taylan Kümeli ise illette yanlışsız beslenme tekniklerine ait tavsiyelerde bulundu.

Ağız içi yaralar, ses kısıklığı ve uzunluğunda şişlik dikkate alınmalı

Sigara, alkol ve HPV virüsünün baş ve boyun kanserlerinde önde gelen risk faktörleri arasında olduğunu belirten KBB Kompetanı Prof. Dr. Şefik Hoşal, 3 haftadan uzun süren ses kısıklığı, ağız içi yaralar ve uzunluğunda şişliğin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Sağkalım sonrası hayat kalitesini artırmak için beslenmeye dikkat!

1568721834-saglikli-beslenme-ve-diyet-uzmani-taylan-kumeli-1.jpg
Baş Boyun Kanserleri Bilinçlendirme Haftası’nın bu yılki teması Avrupa Baş ve Boyun Derneği (EHNS) tarafından “Sağkalım” (Survivorship) olarak belirlendi. Sağkalım sonrasında hastaların hayat kalitelerini ve sağlıklı yaşamalarını etkileyecek, değerli ögeler gündeme taşındı.

Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, içtima kapsamında yaptığı açıklamalarda baş ve boyun kanserli hastalar için tedaviden sonra olağan beslenmeye geri dönmenin çiğneme ve yutma güçlüğü, ağız kuruluğu, tat kaybı ve ruhsal etkenler nedeniyle kolay kolay gerçekleştirilemeyeceğini belirtti. Taylan Kümeli, hastaların diyetlerini geliştirmek için kıymetli ipuçları ve tavsiyelerini şöyle sıraladı:
 
  • Yumuşak, pürüzsüz yapıda olan yoğurt üzere yiyeceklerin püre haline getirilmesi ya da birleştirilmesi bu besinlerin yutulmasını kolaylaştırabilir.
  • Çorbalar ve smothie’ler (yoğun kıvamlı meyveli içecekler) kalori alımını sağlamak ve bol ölçüde taze meyve ve zerzevat tüketmek için eksiksiz bir yoldur.
  • Tam yağlı süt, rendelenmiş peynir, yağlı yoğurt, sızma zeytinyağı üzere yüksek yağlı seçenekler ve meyve suları ek kalori ve besin unsurları sağlayacaktır.
  • Ehil beslenmeyi sağlamak emeliyle gerekli azık takviyelerini sistemli bir diyete eklemek için bir eksperle çalışınız.
  • Lapa haline getirilmiş balık eti, güveç etleri, yumuşak pişmiş sebzeler ve muz üzere yumuşak yiyecekler kolaylıkla püre haline getirilebilir.
Yol gösterici bir rehber

Baş ve Boyun Kanserleri Bilinçlendirme Haftası kampanyaları çerçevesinde tanıtılan “Baş ve Boyun Kanseri Tedavisi Gören Hastalar İçin Beslenme Rehberi”, kitabı; hastalara, marazı atlatanlara, hasta yakınlarına beslenme konusunda haber vermek ve lezzetli, besleyici öğünlerin hazırlanmasına rehberlik etmek maksadıyla hazırlandı.

Türkiye Baş Boyun Kanserleri Derneği tarafından Türkçeleştirilen kitap, diyetisyen Taylan Kümeli’nin Türk damak tadına iyi tanımlarıyla zenginleştirilerek basıldı. Taylan Kümeli baş boyun kanserli hastaların kanser tedavisi sırasında ve sonrasında diyetlerini geliştirmek için sağlıklı ve pratik tarifler paylaştı.
 
1568721847-saglikli-beslenme-ve-diyet-uzmani-taylan-kumeli-kitap.jpg

Yemek kitabında besleyici tanımların yanı sıra hastaların deneyimleri ve tedavi sonrasında oluşan fizikî ve zihinsel güçlüklerin nasıl aşılabileceğine dair teklifler de mahal alıyor. Hastalara tedavi sürecinde destek olma maksadıyla oluşturulan kitapçık, Türkiye Baş Boyun Kanserleri Derneği ‘ne başvurularak temin edilebilir.
 

Similar threads

Avrupa Baş ve Boyun Derneği (EHNS) ve bu derneğin Türkiye temsilcisi Baş Boyun Kanserleri Derneğinin katkılarıyla bu sene 6'ıncı kere düzenlenen, Baş ve Boyun Kanserleri Bilinçlendirme Haftası'nın konsepti TAnınmayanı taNI! olarak belirlendi img alt src...
Cevaplar
0
Görüntüleme
75
~~Tiroid kanseri: Tiroid kanserleri tüm kanserlerin %1-2’sini oluşturur. Tiroid kanserlerinin %90-95'i folliküler hücrelerden köken (hormon üretiminden sorumlu olan hücrelerden köken alan kanserlerdir) alan yeterli diferansiye tümörlerdir. Bu öbeğe papiller, foliküler ve hürthle hücreli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
160
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Çitgez, ‘kanser tiplerinde ülkemizde birinci sırada yer alan meme kanseri hastalarının koronavirüsün en riskli grubunda yer aldığını’ açıkladı. Kanser hastalarına koronavirüsten korunmak için tavsiyelerde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
216
OBEZİTE VE MORBİD OBEZİTE NEDİR? Obeziteyi, kısaca vücutta çok yağ birikimi olarak tanımlayabiliriz. WHO ( Yerküre Sıhhat Örgütü) ise obeziteyi '' Vücutta illetlere neden olacak biçim ve orantıda anormal, çokça ölçüde yağ birikmesi'' olarak tanımlanmaktadır. Morbid Obezite ise ortaya...
Cevaplar
0
Görüntüleme
163
Tiroid bezi boğaz tabanında yan alır. Biri solda oburu sağda olmak üzere iki lobdan oluşur. Tiroid bezleri vücudun sıradan halde fonksiyonlarına devam etmesine yardımcı olur. Tiroid Nodülü Tiroid nodülleri, çoklukla tiroid bezinde ortaya çıkan yumrulardır. Tiroid nodüllerinin birçok hiçbir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
272
858,497Konular
982,007Mesajlar
29,989Kullanıcılar
zeynooSon üye
Üst Alt