Taze Çökelek, Lor Peyniri, Sürme Peynir Tanımı İçin Materyaller
- 2 litre süt (çiftlik sütü olursa daha da güzel olur)
- 2 yemek kaşığı elma sirkesi
Taze Çökelek, Lor Peyniri, Sürme Peynir Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Sütü kaynatıp pişirelim, içerisine sirkeyi ekleyince aslında sütümüz kesilecektir ve çökelek halini almış olacaktır.
- Hazır pişmiş paket sütten de yapabilirsiniz.
- Başka bir tencerenin üzerine mutfak süzgecini koyup suyunu süzdürelim.
- Büsbütün suyu süzüldükten sonra elimizle sıkıştırıp kalan suyu da alalım içerisine çörek otu, kekik karıştırıp afiyetle gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
- Süzdürdüğümüz suyu dökmeyip poğaça ve pişilerinizde kullanabilirsiniz.
- Üstte verdiğim tanım en kolay şeklidir.
- Eğer biraz fazla olmasını isterseniz sirkeyi ekledikten sonra biraz limon sıkıp bir kaç kepçe de yoğurt ekleyip kaynatın.
- Peynir kıvamında kesilecek usulde isterseniz kullanmadığınız pak bir bez ya da tülbente süzdürüp üzerine ağılık koyup suyun büsbütün süzülmesini sağlayabilirsiniz.
- Bir gece bu şekilde kalan peyniri sabah küp küp kesin. Çökeleği süzdürdüğümüzde ki suyu cam bir kavanoza koyalım. Peynir küplerini kaya tuzuna bulayıp biraz kenarda bekletelim ve daha sonra kavanozun içerisine dolduralım. 1 hafta içerisinde sertleşmiş şekilde yenmeye hazır hale gelen peynirleri afiyetle yiyelim????
- Bir başka yöntem de südürdüğümüz çökelek suyunu çekince rondoya alıp içerisine biraz zeytinyağı ( eğer isterseniz az tuz ) koyup çekelim sürme peynir elde etmiş olacağız.