
Taze Naneli Lahana Sarması Tanımı İçin Materyaller
- 4 bağ kara lahana
- Haşlamak için kaynar su
- 2 su bardağı pirinç
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 5 adet orta uzunluk soğan
- 1.5 yemek kaşığı salça
- 1 bağ taze nane
- 2 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı karabiber çok dolu olmasın
- Sıvı yağ
- 5-6 adet patates
- 2 adet soğan
- Bir ölçü salça
- Su
Taze Naneli Lahana Sarması Tanımı Yapılışı
- Birinci olarak tencereye lahanaya yetecek kadar su koyup kaynamaya bırakın.
- Lahanaları seçip bacaklarını kırın.
- Kaynayan suya haşlamak için lahana yapraklarını atın.
- Lahananın damarları yumuşayınca süzerek soğuk suya bırakın daha fazla yumuşamasını kesin. Piştikten sonra erimesin.
- İç harç için tencereye soğan sıvı yağ koyup ocağı açın.
- Kavrulan soğanlara salça ekleyin.
- Pirinç ve bulgur yıkayıp sulu bir halde dökün tencereye, biraz demlenecek yumuşak olması için.
- Üzerine tuzu ,kuru naneyi ,karabiberi ekleyip karıştırın. Altını kısın ve biraz demlenmeye bırakın.
- En son taze naneyi ekleyin ki aromasını dolmaya pişerken verecek.
- İç harçta hazır olduğuna nazaran sarma sürecine başlayalım.
- Lahanaları orta kalın damarlı kısmından ikiye bölün ve damarları kırarak ağza gelmesini engelleyin.
- Yaprağı enine koyup iç harcı ekleyin kenarları büzüp sarma sürecini tamamlayın.
- Pişirme etabında tencere tabanına yanmaması ve lahanayı yumuşatması için patates ve soğan doğrayıp üzerine sarmaları dizin.
- En üste tekrar az patates ve soğan doğrayıp salçalı sosu hazırlayın.
- Suyu dolmayı geçmeyecek biçimde olacak fotoğrafta göreceksiniz.
- En değerli püf nokta ağzı kapalı ve altı tam açık olmayacak lakin süratli kaynaması gerekecek. 1 saate pişirdim ben. Kâfi olacaktır.