Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Tehlikeyi Koklamak (Smells Like Danger)

Tehlikeyi Koklamak (Smells Like Danger)
0
131

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
19
Bilimin yaşantımızla ne dek içiçe olduğunu ispatlayan bir haber* Dehşet hepimizde varolan bir duygu* Peki canlılar bu duyguyu nasıl algılarlar?* Çoğu süre görme ya da işitme duyusu bize bu konuda muavin olur ama bilim adamlarının yaptığı araştırma 35 yıllık eski bir problemin yanıtını gün ışığına çıkararak koklama duyusununda tehlikeyi algılamada işlevi olduğunu ispatladı
Bilim adamları memeli canlıların burunlarındaki tehlikenin kokusunu algılayan bölgeyi tespit ettiler* Grueneberg gangliyonu(çoğu asap hücresi içeren inşa) isimli gizemli hücreli topağı alıngan ve özelleşmiş bir uyarıcı olarak canlı risk anındayken gerekli sinyalleri beyne iletir ve bu nedenle canlı tehlikenin farkına varmış olur* Grueneberg gangliyonları ilk olarak 1973de farelerde farkına varılmıştır ama yıllarca unutulan bu hücreler koklama duyusu üzerine araştırma yapan bilimadamlarınca tesadüfen 2005te tekrar bulunmuştur Bu gangliyonun fonksiyonu belirsiz kalmış ama İsviçre ’de bulunan University of Lausanne ’dan Biolog MarieChristine Broillet elektron mikroskopi feromenle alakalı proteinler ortaya çıkarınca korkuyu koklamak hakkında kuşkulanmıştır sonra o ve meslektaşları farelerden oluşan 3 çeşitlilik deney grubu oluşturmuşlardır: bunların ilki ameliyatla gangliyonları dargın olan fareler, ikincisi ameliyatlı fakat tüm gangliyonları eksiksiz olanlar ve son olarakta hiç neşter görmemiş olan fareler Yapılan araştırmada deney grupları kafes içine konarak kafesin içerisine zorunlu feromenler salınmıştır Bu feromenlerin farelerin donakalmasına veya kaçışmasına niçin olucağını açıklayan Broillet sonuç olarak sadece* gangliyonları eksiksiz olanların bu davranışı gösterdiğini bulmuştur
Bunun yanı sıra gangliyonları çalışmayan fareler açık bi şekilde bu feromenlerin farkına varmamış ve videodaki gibi yemek arayışı içinde dolanmaya devam etmişlerdir* Keza bütün farelerin koku duyusu hatasız şekilde çalışmaktadır* Bu koşul kafeslerine saklanan kurabiyelerin kokusunu içlerine çektiklerinden anlaşılmaktadır Önceki çalışmalar dehşet sinyalleri ve koku duyusunun benzer olduğunu genel bir şekilde belirtse de Broillet* sistemin hangi bölümünün sinyalleri algıladığını iyice bildiren ilk kişidir Kolombiya Üniversitesi ’nden sinirbilimci Stuart Firestein bu mükemmel çalışmanın korku feromenlerinin nasıl çalıştığını anlamada bilim adamlarına yol göstereceğini söylemiştir Gangliyonların alınan sinyalleri fare beynine nasıl ilettiği bulunduğu takdirde sistemin öteki memeli canlılarda ve insanoğlunda nasıl işlediğini açıklamaya takviye edeceğini bildiren Stuart sözlerini çalışmanın bizim için yapacak çok şey olduğunu gösterdiğini söyleyerek bitirmiştir
flash http:sciencevideoaaasorgsciencenowscinowmouse250flvMP4
Kaynak:
ScienceNOW Daily News
21 August 2008
http:sciencenowsciencemagorgcgicontentfull20088213
 
858,506Konular
983,095Mesajlar
33,116Kullanıcılar
TrsweozZSon üye
Üst Alt