Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Tekstil Mühendisi

Tekstil Mühendisi

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Dokuma Mühendistliği Nedir
Tekstil Mühendistliği Özellikleri
Tekstil Mühendisi Nasıl Olunur
Dokuma Mühendistliği Eğitim Süresi

Tekstil mühendistliği dokuma hammaddelerini öbür tekniklerle işleme ve bu alanda yeni teknikler geliştirme konusunda eğitim ve araştırma yapan mühendislik dalıdır

Tekstil Mühendisleri;

* doğal,yapay ve sentetik liflerin tanımlanması ve ayırt edilmesi,
* tekstil ürünlerinden beklenen konfor ve performans özelliklerine
uygun hammaddelerin seçilmesi,
* malzeme alet etkileşimini dikkate alarak uygun çalışma şartlarının belirlenmesi ve teftiş edilmesi,
* imal verimliliği ve mahsul kalitesini etkileyen koşulların yönetilmesi ve
problemlerin çözülmesi,
* proses ve teknoloji tasarımı yada
iyileştirme,emniyet ve afiyet,enerji tasarrufu,atık ve kirlilik kontrolü,
* bilimsel ve mühendislik temelli olarak metotların,lif,iplik,kumaş,hazırlanmış giyim,teknik ve işlevsel dokuma ürünlerinin fazla yönlü,tasarımı,üretimi ve kontrolüne uygulanması
* jurnal giysiden ileri teknoloji ürünlere, geniş
bir yelpazede bulunan tekstil ürünlerinin geliştirilmesi ve üretilmesi ,
* yeni ürün ve proseslerin mühendislik tasarımı alanlarında çalışır
* Tekstil mühendisliğinde lifler ve iplikler yapı malzemesi olarak kullanılır

Tekstillerin tatbik ve uygulama alanları

Konveksiyonel Tekstiller
Teknik Tekstiller
Filtrasyon Tekstilleri
JeoTekstiller
Zeki Tekstiller
İç ve Dış Giysiler
Dokuma ve Örgü İplikleri olarak sınıflandırılabilir
Tekstiller,giysi,konut tekstilleri,döşemelik kumaşlar gibi jurnal yaşantımızda
vazgeçilmez bir parçası olmalarının dışında,irtibat uyduları ve bilgi operasyon
sistemlerine yönelik elektronik devre tasarımında yer alacak kadar yüksek teknoloji ürünleri de olabilir Örneğin uçak kanatlarında kullanılan fazla hafif ve dayanıklı lifler, astronotlar tarafından ısı kalkanı olarak kullanılan kıyafet ve sistemler, yapay organlar, damarlar,kaslar, binalarda kullanılan jeotekstiller, yüksek teknoloji dokuma ürünleri arasındadır

Kariyer Olanakları

Mezunlar ilk olarak tekstil fabrikalarında üretimle ilk elden ilgili teknik eleman olarak amaçlamak üzere yetiştirilmektedirler Oysa gelişen teknoloji ile birlikte dokuma hammaddelerinin değişik şekillerde işlenmesi ve bu alanda yeni teknikler ilerletmek konusunda araştırmacı ve öncü olabilirler

İstihdam
Dokuma sanayii ülkemizde artan bir şekilde daha fazla siklet kazanan ve artan bir alandırBu nedenle birim mezunlarının iş bulma olanakları kişisel yetenekleri ölçüsünde kolaylaşacaktır
Dokuma mühendisleri, iplik, dokuma, konfeksiyon ve tekstil üreten fabrikalarda fiziksel denetleme aboratuvarlarında; yapay lif üreten fabrikaların kasar, boya, apre bölümlerinde, kimyasal dokuma kontrol laboratuvarlarında, boyar madde ve tekstil tezgâhtar maddesi üreten fabrikalarda çalışabilirler Üretim bölümlerinin yanı sıra imal planlama, kalite teftiş, satış ve pazarlama, satın alma, ürün geliştirme gibi bölümlerde atama alabilirler
Hem mahsul araştırma ve geliştirme, standartlar, yatırım tasarlama, gibi alanlarla ilgili özel kuruluşlarda, sanayi odaları, sanayi ve ticaret bakanlığı, devlet tasarlama teşkilatı gibi ulus kuruluşlarında araştırmacı yönetici olarak çalışabilirler

Gereken Nitelikler

Dokuma mühendisliği alanında kastetmek isteyenlerin matematik ve fen derslerinde başarılı olmaları , kimya ve ekonomi konularına ilgili olmaları gerekir Ayrıca analist bir kişilik özelliği, artan mesleğe üçgenin taban olmayan kenarı uydurma konusunda önemlidir

Eğitim
Bölümün esas eğitim süresi 4 yıldır

Eğitim boyunca matematik, fizik, kimya gibi temel fen dersleri; statik, malzeme, mukavemet, devingen, elektrik makineleri, akışkanlar mekaniği, termodinamik, ısı iletimi, otomatik teftiş gibi mühendislik dersleri yanına dokumacılık esasları, tekstil kimyası, kalite kontrol, tekstil hazırlık, pamuk iplikçiliği, yün iplikçiliği desencilik gibi iş dersleri okutulmaktadır Öğrenciler dersleri kuramsal ve uygulamalı olarak izlemekte, yaz aylarında staj yapmaktadırlar *