Resimli Tepside Kıbbeh tarifi
Tepside Kıbbeh nasıl yapılır
Malzemeler
Kıbbeh icin:
1 kg yağsız kuzu eti (but kısmından)
2,5 su bardağı bulgur
1 buyuk baş soğan
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı karabiber
3 tatlı kaşığı tuz
12 su bardağı soğuk su
ic icin:
2 baş soğan
14 su bardağı samneh (posası alınmış tereyağı) veya sıvıyağ
14 su bardağı cam fıstığı
250 gr koyun kıyması (kalın cekilmiş)
12 tatlı kaşığı tarcın
karabiber
tuz
ustu icin:
2 corba kaşığı cam fıstığı
12 su bardağı erimiş tereyağı veya sıvıyağ
soğuk su
imagestepsidekibbehtarifiresimli5ad421a26e05b
Hazırlanışı
Kıbbeh icin;
bulguru derin bir kaba koyup uzerine soğuk su ekleyin ve 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın 10 dakika sonra suyunu suzun ve kaşığın tersi ile iyice bastırarak bulgurlardaki suyun cıkmasını sağlayın Daha sonra bir tepsiye sererek buzdolabının alt bolumune iyice soğuması icin 12 saatliğine bırakın
Etin ustundeki yağı, ince deriyi ve sinirleri ucu sivri bir bıcakla alın ve kupler halinde kesip buzdolabına 1 saat soğumaya bırakın Daha sonra iyice soğumuş eti bir kıyma makinasından iki kere gecirerek kıyın ve derin bir kaba koyun Soğanı soyup koyu bir sıvı haline gelinceye kadar mikserde cekin ve etin ustune ekleyin Soğanın icinde kucuk parcalar kalmışsa alıp atın
Baharatları, karabiberi, tuzu ve bulguru ete ilave edip karıştırın Karışımı 6 parcaya bolun Daha sonra her ayırdığınız parcaya bir kaşık soğuk su ilave ederek tek tek mikserden gecirin Hepsini tekrar bir kaba koyarak elinizle iyice homojen bir hamur haline gelinceye kadar yoğurun ve uzerini kapatarak kullanıncaya kadar buzdolabına kaldırın
İc icin;
soğanları soyun ve incecik kıyın Tavada tereyağını eritin, ateşi kısın ve soğanları cam fıstıklarıyla birlikte kızgın yağa atarak soğanlar saydamlaşıncaya, fıstıklar ise altın rengi alıncaya kadar kavurun Ateşi acıp icine kıymayı ilave edin Biraz karıştırınca kıyma suyunu bırakır Kıyma suyunu cekinceye ve kahverengi bir renk alıncaya kadar kavurun Ateşten alın Tuzu, karabiberi ve tarcını ilave ederek karıştırın ve bir kenara bırakın
Hemen hemen 45 cm derinliğinde, 25x30 cmlik dikdortgen veya 30 cm capında yuvarlak toprak bir fırın kabını yağlayın Kabın dibine once Kıbbeh hamurunun yarısından biraz azını, elinizi zaman zaman ıslatarak yayın Uzerine kıymalı ici koyun ve bir kaşıkla yayın Ustune kalan Kıbbeh hamurunu koyun ve altındaki kıymalı icin yanlardan cıkmaması icin dikkatlice bastırarak elinizle yayın
Bir bıcağın ucunu ıslatıp fırın kabının kıyısıyla icindeki Kıbbeh hamurunun arasına sokarak, kapla, icindeki malzemeyi birbirinden biraz ayırmak icin cepecevre gezdirin Kıbbeh'i baklava dilimleri gibi kesip her dilimin ortasına bir cam fıstığı batırın
Yağı kucuk bir tencerede kızdırın İcine 2 corba kaşığı soğuk su koyun ve Kıbbeh'in uzerine, kestiğiniz yerlerden alta gecmesini de sağlayarak gezdirin Onceden 160 derecede kızdırdığınız sıcak fırında ustu kahverengi oluncaya kadar 30 dakika pişirin Pişme sırasında 34 kere yemeğin uzerine soğuk su serpinPiştikten sonra fırından cıkarın ve daha once bıcakla kestiğiniz yerlerden tekrar bıcağı gecirin ve yanında bol yeşil salata ve taze ekmekle servis yapın
Tepside Kıbbeh nasıl yapılır
Malzemeler
Kıbbeh icin:
1 kg yağsız kuzu eti (but kısmından)
2,5 su bardağı bulgur
1 buyuk baş soğan
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı karabiber
3 tatlı kaşığı tuz
12 su bardağı soğuk su
ic icin:
2 baş soğan
14 su bardağı samneh (posası alınmış tereyağı) veya sıvıyağ
14 su bardağı cam fıstığı
250 gr koyun kıyması (kalın cekilmiş)
12 tatlı kaşığı tarcın
karabiber
tuz
ustu icin:
2 corba kaşığı cam fıstığı
12 su bardağı erimiş tereyağı veya sıvıyağ
soğuk su
imagestepsidekibbehtarifiresimli5ad421a26e05b
Hazırlanışı
Kıbbeh icin;
bulguru derin bir kaba koyup uzerine soğuk su ekleyin ve 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın 10 dakika sonra suyunu suzun ve kaşığın tersi ile iyice bastırarak bulgurlardaki suyun cıkmasını sağlayın Daha sonra bir tepsiye sererek buzdolabının alt bolumune iyice soğuması icin 12 saatliğine bırakın
Etin ustundeki yağı, ince deriyi ve sinirleri ucu sivri bir bıcakla alın ve kupler halinde kesip buzdolabına 1 saat soğumaya bırakın Daha sonra iyice soğumuş eti bir kıyma makinasından iki kere gecirerek kıyın ve derin bir kaba koyun Soğanı soyup koyu bir sıvı haline gelinceye kadar mikserde cekin ve etin ustune ekleyin Soğanın icinde kucuk parcalar kalmışsa alıp atın
Baharatları, karabiberi, tuzu ve bulguru ete ilave edip karıştırın Karışımı 6 parcaya bolun Daha sonra her ayırdığınız parcaya bir kaşık soğuk su ilave ederek tek tek mikserden gecirin Hepsini tekrar bir kaba koyarak elinizle iyice homojen bir hamur haline gelinceye kadar yoğurun ve uzerini kapatarak kullanıncaya kadar buzdolabına kaldırın
İc icin;
soğanları soyun ve incecik kıyın Tavada tereyağını eritin, ateşi kısın ve soğanları cam fıstıklarıyla birlikte kızgın yağa atarak soğanlar saydamlaşıncaya, fıstıklar ise altın rengi alıncaya kadar kavurun Ateşi acıp icine kıymayı ilave edin Biraz karıştırınca kıyma suyunu bırakır Kıyma suyunu cekinceye ve kahverengi bir renk alıncaya kadar kavurun Ateşten alın Tuzu, karabiberi ve tarcını ilave ederek karıştırın ve bir kenara bırakın
Hemen hemen 45 cm derinliğinde, 25x30 cmlik dikdortgen veya 30 cm capında yuvarlak toprak bir fırın kabını yağlayın Kabın dibine once Kıbbeh hamurunun yarısından biraz azını, elinizi zaman zaman ıslatarak yayın Uzerine kıymalı ici koyun ve bir kaşıkla yayın Ustune kalan Kıbbeh hamurunu koyun ve altındaki kıymalı icin yanlardan cıkmaması icin dikkatlice bastırarak elinizle yayın
Bir bıcağın ucunu ıslatıp fırın kabının kıyısıyla icindeki Kıbbeh hamurunun arasına sokarak, kapla, icindeki malzemeyi birbirinden biraz ayırmak icin cepecevre gezdirin Kıbbeh'i baklava dilimleri gibi kesip her dilimin ortasına bir cam fıstığı batırın
Yağı kucuk bir tencerede kızdırın İcine 2 corba kaşığı soğuk su koyun ve Kıbbeh'in uzerine, kestiğiniz yerlerden alta gecmesini de sağlayarak gezdirin Onceden 160 derecede kızdırdığınız sıcak fırında ustu kahverengi oluncaya kadar 30 dakika pişirin Pişme sırasında 34 kere yemeğin uzerine soğuk su serpinPiştikten sonra fırından cıkarın ve daha once bıcakla kestiğiniz yerlerden tekrar bıcağı gecirin ve yanında bol yeşil salata ve taze ekmekle servis yapın