Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Teyemmum

Teyemmum
0
149

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
3687 Hz Aişe (radıyallahu anha) anlatıyor: Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'la bir seferde beraber idik Beyda nam mevkiye veya Zatu'lCeyş denen yere gelmiştik ki benim bir kolyem kop(up kaybol)du Resulullah (aleyhissalatu vesselam) onu aramak icin kaldı, O'nunla birlikte herkes orada kaldı Bir su başında da değillerdi Ustelik beraberlerinde su da yoktu

Halk Hz Ebu Bekr (radıyallahu anh)'e uğrayıp:

Aişe'nin yaptığını gordum mu! Hem Resulullah'ı, hem de herkesi burada oyaladı Bir su başında değiller, beraberlerinde su da yok!demişler Resulullah başını dizlerimin uzerine koymuş uyurken Ebu Bekr (radıyallahu anh) cıkageldi

Sen Resulullah aleyhissalatu vesselam'ı da halkı da, burada hapsettin Bir su başında değiller, beraberlerinde su da yok!diyerek, babam beni azarladı ve Allah'ın dilediğince başka şeyler de soyledi (Ofkesini daha da yenemeyip) eliyle boğrume boğrume durterek (canımı yaktı) Resulullah'ın başı dizimin uzerinde olduğu icin kımıldamamaya calıştım

Resulullah aleyhissalatu vesselam sabaha kadar, susuz olarak uyudu Sabah olunca Allah Teala Hazretleri, teyemmum ayeti'ni inzal buyurdu: Su bulamazsanız temiz toprağa teyemmum edin, yuzlerinizi ve ellerinizi onunla meshedin Allah size sorluk yapmak murad etmez, bilakis sizi temizlemek, ve uzerinizdeki nimetini tamamlamak ister, ola ki şukredersiniz(Maide 6)

Useyd İbnu Hudayr ki (Akabe biatına katılan) nakiblerden biridir dedi ki: Ey Ebu Bekr ailesi! Bu, sizin ilk bereketiniz değildir

(Hz Aişe) sozune devam ederek) dedi ki: Bindiğim deveyi durtup kaldırdım (Kaybolan) kolye altında cıktı

3688 Ebu Davud'un rivayetinde Hz Aişe (radıyallahu anha) der ki: Resulullah (aleyhissalatu vesselam) Useyd İbnu Hudavr (radıyallahu anh)'la Hz Enes'i, Hz Aişe (radıyallahu anha)'nin kaybettiği kolyeyi aramaya gonderdi Bu esnada namaz vakti girdi Abdestsiz namaz kıldılar Gelip durumu Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a haber verdiler Bunun uzerine teyemmum ayeti indirildi''

Bir rivayette şu ziyade gelmiştir: Useyd, Hz Aişe'ye: Allah sana rahmetini bol kılsın, senin başına hoşlanmadığın her ne gelmiş ise onda Allah senin icin de muslumanlar icin de bir ferec (sıkıntıdan kurtulma) kılmıştır '' dedi''

Buhari, Teyemmum 2, FedailUIAshab 5, 30, Tefsir, Nisa 10, Maide 3, Nikah 65, 125, Libas 52, Hudud 39; Muslim, Hayz 108, (367); Muvatta, Taharet 89, (1, 53, 54); Ebu Davud, Taharet 123, (317); Nesai, Taharet 194, (1, 163, 164)

3689 Ammar İbnu Yasir radıyallahu anh) anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam, beraberinde Hz Aişe'nin de bulunduğu bir seferde Ulat'ulCeyş nam mevkide geceleyin istirahat molası vermişti Bu esnada Hz Aişe (radıyallahu anha)'nın Yemen boncuğundan mamul kolyesi koptu Bunun aranması, askerleri yolundan alıkoydu ve sabah aydınlığı girdi insanların yanında su yoktu Hz Ebu Bekr (radıyallahu anh) Aişe'ye kızdı ve hatta:

Herkesi yolundan alıkoydun, yanlarında su da yok!diye cıkıştı Derken Allah Teala Hazretleri, Resulullah aleyhissalatu vesselam'a, temiz toprakla temizlenme ruhsatını indirdi,

Bunun uzerine muslumanlar, Resulullah aleyhissalatu vesselam'la kalkıp ellerini kaldırdılar Topraktan hicbir şey almadılar, yuzlerini ve omuzlarına kadar ellerini meshettiler Ellerinin iclerinden de koltuk altlarına kadar meshettiler

Ebu Davud şu ziyadede bulunmuştur: Bir hadiste İbnu Şihab der ki: Alimler bu hadise itibar etmedilerEbu Davud der ki: Hadisi, İbnu İshak da boyle rivayet etti ve rivayette İbnu Abbas radıyallahu anhuma'dan onun iki vuruş zikrettiğinikaydetti

Nesai'nin bir rivayetinde, Topraktan hicbir şey cırpmadılardenmiştir

3690 Ebu Davud'un bir diğer rivayetinde şoyle denmiştir: Ashab, Resulullah (aleyhissalatu vesselam) 'la birlikte sabah namazı icin, toprakla meshlendiler Bu maksadla avuclarını toprağa vurup toprakla yuzlerine bir defa meshettiler Sonra tekrar donup avuclarını toprağa bir kere daha vurup, ellerinin tamamı ile ellerinin iclerinden koltuk altlarına, omuzlarına kadar meshettiler''

Ebu Davud'un bir diğer rivayetinde, İbnu'lLeys: Dirseklerinin yukarısına kadar'' demiştir

Ebu Davud, Taharet 123, (318, 319, 320); Nesai, Taharet 196, 197, 198, (1, 166168)

3691 Şakik merhum anlatıyor: Ben, Abdullah İbnu Mes'ud ile Ebu Musa (radıyallahu anhuma) arasında idim Ebu Musa, İbnu Mes'ud'a:

Ey Ebu Abdirrahman! Bir adam cunub olsa ve bir ay boyu su bulmasa ne yapar, namazı nasıl kılar, ne dersin?diye sordu

Suyu bir ay bulamasa da teyemmum etmez!'' dedi Ebu Musa:

Pekala Maide suresindeki şu ayete ne dersin: Su bulamazsanız temiz bir toprakla teyemmum edin, yuzlerinizi, ellerinizi onunla meshedin'' (Maide, 6)

Abdullah şu cevabı verdi:

Bu ayette Ashaba ruhsat verilmiş olsaydı, cok gecmeden su soğuyunca da toprakla teyemmum etmeye yeltenirlerdi

Ebu Musa da ona:

Siz teyemmumu bu sebeple mi hoş bulmuyorsunuz?'' dedi İbnu Mes'ud

Evet!deyince, Ebu Musa, Abdullah'a:

Sen Ammar'ın Hz Omer (radıyallahu anhuma) 'e ne dediğini duymadın mı?''

Dedi ki: Resulullah (aleyhissalatu vesselam) beni bir vazifeyle yola cıkarmıştı: Sefer esnasında cunub oldum Su da bulamadım Bunun uzerine hayvanların bulanması gibi ben de toprağa bulandım Sonra Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a gelip durumu kendisine arzettim Bana:

Sana şoyle yapman kafi idi!dedi (ve gosterdi), iki avucuyla yere bir vurdu, sonra avuclarını cırptı, sonra soluyla (sağ) avucunun sırtını veya sol avucunun sırtını (sağ) avucuyIa meshetti Sonra da onunla yuzunu de meshetti''

Buhari, Teyemmum 7, 4, 5, 8; Muslim, Hayz 110 (368); Ebu Davud, Taharet 123 (321); Nesai, Taharet 202, (1, 170)

3692 Muslim'in rivayetinde (Resulullah (aleyhissalatu vesselam) şoyle demiş olmaIı): Ellerinle şoyle yapman sana yeterdi'' Sonra (bizzat gostererek) ellerini bir kere yere vurdu Sonra soluyla sağını, yani avucunun icini ve dışını meshetti''

Abdullah da: Gormedin mi, Omer (radıyallahu anh), Ammar (radıyallahu anh)'ın sozune kanaat getiremedi'' dedi''

Muslim, Taharet 110, (3 68)