Tost Ekmeği (Püf Noktalarıyla) Tanımı İçin Materyaller
- 300 gram un (3 su bardağı)
- 162 gram su (1 su bardağından 1 serçe parmağı eksik)
- 2, 5 gram instant maya (1 çay kaşığı dolusu)
- 5 gram tuz (2 çay kaşığı dolusu)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı (yahut sıvı yağ)
- Bir ölçü un
Tost Ekmeği (Püf Noktalarıyla) Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Un, su ve mayayı bir kap ya da tezgahın üzerinde güzelce karıştırınız.
- Karışımı bu evreden sonra kesinlikle tezgaha alıp avuç içinizle esneterek 5 dakika yoğurunuz.
- Yoğrulan hamuru tezgaha yayıp ve tuzu ekleyiniz. Hamuru, pürüzsüz ve esnek olana kadar 10 dakika daha avuç içinizle esneterek yoğurunuz.
- Hamurunuz pürüzsüz ise yuvarlayınız ve bir kenarına yavaşça bastırınız. Yavaşça geri geliyorsa hamurunuz düzgün durumda demektir.
- Bir de yeteri kadar esnek olup olmadığını ölçmek için bir köşesinden tutup hamuru incelterek esnetin, basitçe kopmuyorsa hamurunuz olmuş demektir.
- Şayet kopma ya da toparlanma yoksa yoğurmaya bir 5 dakika daha devam ediniz.
- Hazır olan hamuru üstü kapalı biçimde 1 saat boyunca (2 katına çıkana kadar) oda sıcaklığında mayalamaya bırakınız.
- 20 santimetre uzunluğunda cam ya da metal bir baton kek kalıbının içini, yapışma olmaması için yavaşça yağlayıp unlayınız.
(ben daha uzun bir kalıp kullandığım için ekmeğim daha ince oldu. ). - Hamuru tezgaha alıp parmak uçlarınızla hafif bastırarak uzatınız.
- Kalıbın uzunluğuna nazaran hamuru iki kenarından ortaya hakikat katlayıp avuç içinizle bastırınız.
- Hamuru uzun taraflarından yuvarlayarak ve köşelerini kapatarak, birleşen kısımları parmak uçlarınızla kapatıp yavaşça yuvarlayınız ve kapatılan kısmı altta kalacak formda kalıba yerleştirip üzerini örtünüz.
- Hamuru bir saat kadar (2 katına çıkana kadar) oda sıcaklığında mayalamaya bırakınız.
- Fırını 240 derecede fansız olarak ısıtınız.
- Fırının tabanına ısıya güçlü bir kapta sıcak su koyunuz.
- Fırına atmadan evvel hamurunuzun üzerine keskin bir bıçak ile enlemesine çizikler atınız.
- Fırını 220 dereceye indiriniz. Kalıbı fırının tabanına koyup, yarım çay bardağı kadar sıcak suyu da hamurdan uzak bir köşeye (fırın tabanına) süratlice döküp, kapağı kapatınız. (bu evrede dikkatli olunuz. ).
- Ekmeğinizi kızarana kadar 25-30 dakika pişiriniz.
- Ben 28, 5 dakika pişirdim.
- Fırından çıkan ekmeği çabucak kalıptan çıkartıp, alttan hava alacak biçimde bir yere (mesela fırın teline) yerleştiriz.
- 1 saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
*Hamuru kesinlikle tanımda belirtilen müddetlerde yoğurunuz. Aksi takdirde undaki gluten ortaya çıkmaz ve hamurunuz esnemez, pürüzlü bir kıvamda olur.
*Tost ekmeği(%54) klasik somun ekmeğe(%65) göre daha az nemli olduğu için un ölçüsü yoğurmaya başladığınızda fazla gelebilir ancak yoğurdukta hamur pürüzsüz bir kıvam alacaktır.