dreamseo
FD Üye
Trabzon Hurmasının Faydası
Çocukluğumuzda domates sanıp saldırdığımız, kekremsi tadını alınca yüzümüzü buruşturduğumuz Trabzon hurmasının şimdi tam mevsimi Olgunlaşınca tadından yenmeyen meyvenin farkı, sadece görüntüsü ve lezzeti değil Kanserden diş sağlığına, cilt güzelliğinden metabolizmayı dengelemeye kadar vücuda sayısız yararı var ve birçok hastalığın doğal şifa kaynağıdır
* A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir Kalpdamar ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir
* Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir Sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir
* Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliği vardır
* Kansızlıkta ve A, B, C vitaminlerini ihtiva ettiğinden dolayı da vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılır
* Trabzon hurması devamlı yenildiğinde ishal gidericidir
* İştah açar, iştahsızlık, gastrit ve mide ile ilgili hastalıklarda fayda sağlar
* Bağırsak iltihaplarının tedavisinde fayda sağlar
* Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılarak saç ve yüz yıkanırsa cilt ve saç güzelleşmektedir
* Antioksidanlardan zengin olması sebebiyle kanserden korunmak için önemli bir yeri vardır
* Safranın hararetini teskin eder
* Genel olarak Trabzon hurması zayıflığın giderilmesine, kansızlığa, vitamin eksikliğine iyi gelmektedir
* Bu meyve yenmeye devam edilirse ishali kesmekte, iştahı açmakta, mideyi kuvvetlendirmekte, bağırsak iltihabını iyileştirmektedir
* Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılıp sık sık saçlar yıkanırsa saçlara iyi gelir ve sık sık yüzler yıkanırsa cildi güzelleştirmektedir
* Tanen yönünden de zengin olduğundan, damar büzücüdür Bu niteliğiyle diyarenin iyileştirilmesinde etkili olur Söz konusu etkisinden yararlanılması için bolca yenmesi tavsiye olunmaktadır
* Zengin beta karoten ve A vitamini içeriği ile cilt başta olmak üzere dokuların bakım ve onarımı, yeni hücrelerin oluşumu ve gelişmesi için önemlidir
* Bağışıklık sistemi için önemli olan C vitamini, metabolizmayı destekleyen, büyüme ve gelişmede rol alan, sinir ve sindirim sistemlerinin çalışmasını sağlayan B vitaminleri, az miktarda bulunsa da anemiyi (kansızlık) önleyen demir, hayati önemi olan kas kasılması ve sinir akımında görevli potasyum, dişkemik sağlığında etkili kalsiyum ve fosfor içeriği ile yeterli ve dengeli beslenmeyi desteklemektedir
* Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılıp saç ve yüz yıkanırsa cilt ve saçları güzelleştirmektedir
* Yaprakları ise kaynatılarak elde edilecek su temizlik işlerinde kullanılırsa, deterjan gibi temiz yüzeyler ve eşyalar elde edilmektedir
* İştah açıcı özelliği olan Trabzon hurmasının, ağacının kabuğunun da sıkıştırıcı etkisinden ötürü kanamayı durdurmakta kullanıldığı bilinmektedir
* İyice olgunlaşmış meyve çiğ yendiğinde bağırsak gevşeticisi olarak ve hemoroid tedavisi için kullanılırken pişirilerek tüketildiğinde ishale iyi gelmektedir
* Kurutulmuş olgun meyve solunum yolları şikayetlerinde, toz haline getirildiğinde ise kuru öksürük tedavisinde kullanılmaktadır
* Ham meyvenin suyu ise hipertansiyon tedavisinde yararlı olmaktadır
* Yeşil olarak toplanıp yapraklarla birlikte saklanarak olgunlaştırılan meyveler çok tatlı olduğu gibi ateşi düşürmekte ve bunun yanı sıra alkol bağımlılığı ve özellikle yumuşak doku iltihaplarının tedavisinde kullanılmaktadır
* Dilimlenerek gündüz güneşe gece ise çiğe maruz bırakılan meyvenin yukarıdaki tedavilerin yanı sıra parazit düşürücü olarak da işe yaradığı belirtilmektedir
* Çiçeğinin sapı ve çiçek zarfı öksürük ve hıçkırığı geçirmekte kullanılmaktadır
* Japonya’da hurma suyu balıkçı ağlarını küflenmekten korumakta ve daha kaygan hale getirmekte kullanılmaktadır
Hurmaları yumuşatmak ve çabuk olgunlaştırmak için;
En kolay yöntem, bir poşet içine veya kutuya elma ile veya muz ile beraber koymak Elma veya muz, yanındakileri çabucak olgunlaştıran etilen gazı çıkardıkları için bu yöntem işe yaramakta, en serti bile bir haftaya kalmadan yumuşacık olmaktadır
Cennet Hurmasını kurutsak da mı saklasak?
Çin’de olgunlaşınca veya kurutularak yenen hurma, tanenli asidinden kurtulsun ve kurusun diye donda bırakılmaktadır Japonya’da ise değeri çok daha fazla bilinmekte, özel ve geleneksel bir yöntemle kurutularak sakladıkları hurma, yılbaşının olmazsa olmaz yiyeceklerinden biri olmaktadır
Japon usulü kurutulan ve “korogaki adıyla bilinen kuru hurmalar, aynı bizim kuru incirlere benzer biçimde pudra şekerine bulanmış gibi görünmektedir Bu pudramsı tabaka, kuruduğunda meyvenin yüzeyine çıkan şekerden dolayı kendiliğinden oluşmaktadır
Henüz sert durumdaki hurmalar, saplarına dokunulmadan ince kabukları bir bıçakla soyulur Trabzon hurması kabuğu soyulmadan kurutulması güçtür Sıcaklık ve kuru hava ister Daha sonra iplere asılarak kurumaları sağlanır
Diğer bir yöntem ise, sapına ip bağlanmış hurmayı ipinden tutarak kaynamakta olan suya daldırıp bir kaç saniyede çıkarıp öyle asmaktır
Soymadan dörde dilimlenerek bırakılırsa yine kurur
Cennet Hurması ile neler yapılır?
Trabzon hurmasını meyve olarak yemenin dışında, birbirinden leziz tatlılara dönüştürebilirsiniz
“Trabzon hurmalı revaniyi denemeye ne dersiniz?
Meyve, revaninin üzerindeki sosta kullanılmaktadır
Sostan önce revaninin tarifi:
4 yumurta, bir su bardağı esmer şekerle köpürtülür Üzerine bir buçuk su bardağı buğday unu, iki çorba kaşığı irmik, bir paket kabartma tozu eklenir ve hamur sönmeden karıştırılır Pişirdiğimiz kalıp önce yağlanır, sonra bol haşhaş dökülür ve kalıbın içi haşhaşla kaplanır Üzerine revani harcı dökülür, önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişirilir
Bu şekilde yapılan revaninin üzerine 2 buçuk bardak su, 2 su bardağı toz şeker ve bir dilim limonla birlikte hazırlanan şerbet eklenir Tabiî burada dikkat edilmesi gereken ayrıntı; şerbet soğuk, tatlı sıcak olmalıdır
Çocukluğumuzda domates sanıp saldırdığımız, kekremsi tadını alınca yüzümüzü buruşturduğumuz Trabzon hurmasının şimdi tam mevsimi Olgunlaşınca tadından yenmeyen meyvenin farkı, sadece görüntüsü ve lezzeti değil Kanserden diş sağlığına, cilt güzelliğinden metabolizmayı dengelemeye kadar vücuda sayısız yararı var ve birçok hastalığın doğal şifa kaynağıdır
* A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir Kalpdamar ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir
* Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir Sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir
* Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliği vardır
* Kansızlıkta ve A, B, C vitaminlerini ihtiva ettiğinden dolayı da vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılır
* Trabzon hurması devamlı yenildiğinde ishal gidericidir
* İştah açar, iştahsızlık, gastrit ve mide ile ilgili hastalıklarda fayda sağlar
* Bağırsak iltihaplarının tedavisinde fayda sağlar
* Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılarak saç ve yüz yıkanırsa cilt ve saç güzelleşmektedir
* Antioksidanlardan zengin olması sebebiyle kanserden korunmak için önemli bir yeri vardır
* Safranın hararetini teskin eder
* Genel olarak Trabzon hurması zayıflığın giderilmesine, kansızlığa, vitamin eksikliğine iyi gelmektedir
* Bu meyve yenmeye devam edilirse ishali kesmekte, iştahı açmakta, mideyi kuvvetlendirmekte, bağırsak iltihabını iyileştirmektedir
* Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılıp sık sık saçlar yıkanırsa saçlara iyi gelir ve sık sık yüzler yıkanırsa cildi güzelleştirmektedir
* Tanen yönünden de zengin olduğundan, damar büzücüdür Bu niteliğiyle diyarenin iyileştirilmesinde etkili olur Söz konusu etkisinden yararlanılması için bolca yenmesi tavsiye olunmaktadır
* Zengin beta karoten ve A vitamini içeriği ile cilt başta olmak üzere dokuların bakım ve onarımı, yeni hücrelerin oluşumu ve gelişmesi için önemlidir
* Bağışıklık sistemi için önemli olan C vitamini, metabolizmayı destekleyen, büyüme ve gelişmede rol alan, sinir ve sindirim sistemlerinin çalışmasını sağlayan B vitaminleri, az miktarda bulunsa da anemiyi (kansızlık) önleyen demir, hayati önemi olan kas kasılması ve sinir akımında görevli potasyum, dişkemik sağlığında etkili kalsiyum ve fosfor içeriği ile yeterli ve dengeli beslenmeyi desteklemektedir
* Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılıp saç ve yüz yıkanırsa cilt ve saçları güzelleştirmektedir
* Yaprakları ise kaynatılarak elde edilecek su temizlik işlerinde kullanılırsa, deterjan gibi temiz yüzeyler ve eşyalar elde edilmektedir
* İştah açıcı özelliği olan Trabzon hurmasının, ağacının kabuğunun da sıkıştırıcı etkisinden ötürü kanamayı durdurmakta kullanıldığı bilinmektedir
* İyice olgunlaşmış meyve çiğ yendiğinde bağırsak gevşeticisi olarak ve hemoroid tedavisi için kullanılırken pişirilerek tüketildiğinde ishale iyi gelmektedir
* Kurutulmuş olgun meyve solunum yolları şikayetlerinde, toz haline getirildiğinde ise kuru öksürük tedavisinde kullanılmaktadır
* Ham meyvenin suyu ise hipertansiyon tedavisinde yararlı olmaktadır
* Yeşil olarak toplanıp yapraklarla birlikte saklanarak olgunlaştırılan meyveler çok tatlı olduğu gibi ateşi düşürmekte ve bunun yanı sıra alkol bağımlılığı ve özellikle yumuşak doku iltihaplarının tedavisinde kullanılmaktadır
* Dilimlenerek gündüz güneşe gece ise çiğe maruz bırakılan meyvenin yukarıdaki tedavilerin yanı sıra parazit düşürücü olarak da işe yaradığı belirtilmektedir
* Çiçeğinin sapı ve çiçek zarfı öksürük ve hıçkırığı geçirmekte kullanılmaktadır
* Japonya’da hurma suyu balıkçı ağlarını küflenmekten korumakta ve daha kaygan hale getirmekte kullanılmaktadır
Hurmaları yumuşatmak ve çabuk olgunlaştırmak için;
En kolay yöntem, bir poşet içine veya kutuya elma ile veya muz ile beraber koymak Elma veya muz, yanındakileri çabucak olgunlaştıran etilen gazı çıkardıkları için bu yöntem işe yaramakta, en serti bile bir haftaya kalmadan yumuşacık olmaktadır
Cennet Hurmasını kurutsak da mı saklasak?
Çin’de olgunlaşınca veya kurutularak yenen hurma, tanenli asidinden kurtulsun ve kurusun diye donda bırakılmaktadır Japonya’da ise değeri çok daha fazla bilinmekte, özel ve geleneksel bir yöntemle kurutularak sakladıkları hurma, yılbaşının olmazsa olmaz yiyeceklerinden biri olmaktadır
Japon usulü kurutulan ve “korogaki adıyla bilinen kuru hurmalar, aynı bizim kuru incirlere benzer biçimde pudra şekerine bulanmış gibi görünmektedir Bu pudramsı tabaka, kuruduğunda meyvenin yüzeyine çıkan şekerden dolayı kendiliğinden oluşmaktadır
Henüz sert durumdaki hurmalar, saplarına dokunulmadan ince kabukları bir bıçakla soyulur Trabzon hurması kabuğu soyulmadan kurutulması güçtür Sıcaklık ve kuru hava ister Daha sonra iplere asılarak kurumaları sağlanır
Diğer bir yöntem ise, sapına ip bağlanmış hurmayı ipinden tutarak kaynamakta olan suya daldırıp bir kaç saniyede çıkarıp öyle asmaktır
Soymadan dörde dilimlenerek bırakılırsa yine kurur
Cennet Hurması ile neler yapılır?
Trabzon hurmasını meyve olarak yemenin dışında, birbirinden leziz tatlılara dönüştürebilirsiniz
“Trabzon hurmalı revaniyi denemeye ne dersiniz?
Meyve, revaninin üzerindeki sosta kullanılmaktadır
Sostan önce revaninin tarifi:
4 yumurta, bir su bardağı esmer şekerle köpürtülür Üzerine bir buçuk su bardağı buğday unu, iki çorba kaşığı irmik, bir paket kabartma tozu eklenir ve hamur sönmeden karıştırılır Pişirdiğimiz kalıp önce yağlanır, sonra bol haşhaş dökülür ve kalıbın içi haşhaşla kaplanır Üzerine revani harcı dökülür, önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişirilir
Bu şekilde yapılan revaninin üzerine 2 buçuk bardak su, 2 su bardağı toz şeker ve bir dilim limonla birlikte hazırlanan şerbet eklenir Tabiî burada dikkat edilmesi gereken ayrıntı; şerbet soğuk, tatlı sıcak olmalıdır