Trans yağ, çoğu hekim kadar tüketebileceğiniz en sağlıksız yağ türü olarak kabul edilir Öteki sağlıklı yağların tersine, trans yağ aynı zamanda trans yağ asitleri olarak da adlandırılır Trans yağ, keza LDL (kötü) kolesterolü yükseltir ve HDL (iyi) kolesterolü düşürür Araştırmalara göre trans yağ, kalp hastalığı riskini artırır İşte trans yağın zararları hakkında merak edilen tüm bilgiler… Kötü yağlar olarak bilinen trans yağlar, eksik miktarda tüketildiğinde bile rahatsızlık riskini artırır Trans yağ içeren gıdalar, öncelikle hidrojene edilmiş yağ ile tamamlanmış gıdalardır img alt src http:bilgilihocamcominternaldatastransyaginzararlari5c2d81539f3be Trans yağlar, tıpkı mumun ateşe gösterdiği gibi beden ısısına karşısında direnç gösterir Trans yağlar, damarlarda sertleşip birikerek tıpatıp beklemiş bulaşıktakine aynı kalıntılara neden olurlar Dolayısıyla trans yağların damarları tıkadığı söylenebilir Özellikle yürek damarlarının bu yağlarla tıkanması kalp hastalıklarını beraberinde getirir Boston'daki Harvard Millet Sağlığı Okulu araştırmacılarına göre; çok pozitif trans yağ bitiren kadınların, asgari tüketen kadınlara kıyasla yüzde 50 daha pozitif kalp krizi riski taşıyor Trans yağlar, oda sıcaklığında uzun zaman bozulmadan kalabilir Bu özellikleri, üreticiler için son derece önemli olan raf ömrünün uzun olması anlamına kazanç Bu alıcı yağların en keskin etkisi, damarlarımız üzerindedir Trans yağlar, iyi kolesterolü düşürüp kötü kolesterolü yükseltir img alt src http:bilgilihocamcominternaldatastransyaginzararlari5c2d8155657e6png h4Trans yağ nedirh4 Bir Takım et ve süt ürünleri, doğal olarak meydana gelen az miktarda trans yağ içerir Ama birçok trans yağ, hidrojeni bitkisel yağa ekleyen ve yağın oda sıcaklığında katılaşmasına neden olan endüstriyel bir süreçten oluşur Bu kısmen hidrojene yağın biçimsizleşme olasılığı daha azdır, böylece onunla yapılan gıdalar daha uzun bir raf ömrüne sahiptir Bir Takım restoranlar, kısmen fritözleri içinde kısmen hidrojene bitkisel yağ kullanırlar, çünkü diğer yağlar gibi sık sık değiştirilmesi gerekmez img alt src http:bilgilihocamcominternaldatastransyaginzararlari5c2d8157b0f83 h4Trans yağ taşıyan ürünlerh4 Kısmen hidrojene yağ olarak bilinen trans yağın imal edilmiş şekli, aşağıdakiler dahil olmak üzere dağıtılmış gıda ürünlerinde bulunur: Pişmiş ürünler: Çoğu kek, kurabiyeler, pastanın dış yüzeyi ve krakerler genellikle kısmi hidrojene bitkisel yağdan yapılan yağ içerir Atıştırmalıklar: Patates, darı cipsleri genel olarak trans yağ içerir Patlamış mısır sağlıklı bir atıştırmalık olduğu halde, birçok paketlenmiş patlamış mısırın lezzetlendirilmesine yardımcı olmak için trans yağ kullanılır Kızarmış yiyecekler: Patates kızartması ve kızarmış tavuk gibi yiyeceklerin pişirme işlemi sırasında trans yağ kullanılabilir Krema ve margarin: Bir Takım kremalar ve margarinler de kısmen hidrojene bitkisel yağlar içerebilir img alt src http:bilgilihocamcominternaldatastransyaginzararlari5c2d815a2b4a0 h4Sağlığınızı nasıl etkilerh4 Trans yağ bakımından zengin besinler, şeker ve kalori açısından yüksek olma eğilimindedir, bu yüzden ABD Ulusal Tıp Kütüphanesine kadar kilo alımı ve herif 2 diyabete yol açabilirler British Medical Journal Dergisi'nde yayınlanan 2019 tarihli bir metaanalizde Kanadalı araştırmacılar, değişik ülkelerde trans yağların afiyet etkilerini tahlil eden 20 araştırmayı inceledi Yapay trans yağları tüketmenin, herhangi bir nedenden ötürü ölme riskinde yüzde 34'lük bir artma, yürek hastalığına yakalanma riskinde yüzde 28'lik bir büyüme ve yürek hastalığı gelişme riskinde ise yüzde 21'lik bir büyüme ile ilişkili olduğunu bulmuşlardır Trans yağlar, atar damarlarınızı tıkayan LDL (kötü) kolesterolü artırır bununla birlikte, HDL'nizin (iyi) kolesterolün düşmesine niçin olur, bu da artı olan kolesterolün vücudunuzdan arınmak için karaciğere taşınmadığını gösterir Bu şart, kan pıhtılaşması yolunu açarak kalp krizi veya felce neden olabilir Trans yağlar, kan damarlarınızın iç yapısına da zarar verir Amerikan Kalp Derneği, diyetinizdeki trans yağı eksilmek için kısmen hidrojene bitkisel yağ içeren gıdaların kesilmesini nasihat etmektedir Markette satın aldığınız gıdaların etiketini okuyun ve dışında yemek yediğinizde yiyeceklerde ne nesil yağ bulunduğunu sorun Diyetinizdeki trans yağları tekli doymamış veya çoklu doymamış yağlarla değiştirin img alt src http:bilgilihocamcominternaldatastransyaginzararlari5c2d815c977c9 h4Hangi yağı tüketmelih4 Sağlıklı bir beslenme düzeninde dikkat edilmesi gereken en kayda değer konu, tüketilen yağın türüdür Yeni incelemeler, az yağlı diyetleri destekleyen diyet önerilerinin aksine, dürüst yağ tüketiminin sağlık durumu için yararlı olduğunu gösteriyor Gıda üreticileri besinlerdeki yağları azalttığında; yağın yerine genellikle şeker, arıtılmış edilmiş tahıllar ya da öteki nişastalardan elde edilen karbonhidratlara yer verirler Vücudumuz bu rafine karbonhidratları ve nişastaları çok süratli bir şekilde sindirerek kan şekeri ve insülin seviyelerini artırır Bu şart da kilo alımına, diyabete, kolesterole, karaciğer ve kalp damar hastalıklarına niçin olur Eksik yağlı bir diyeti benimsemek yerine, yardımsever 'iyi' yağlar yemeye ve zararlı 'kötü' yağlardan kaçınmaya hedefe kilitlenmek daha önemlidir Yağ, sağlıklı bir diyetin manâlı bir parçasıdır Sağlığınız için 'iyi', öteki adıyla doymamış yağlı gıdaları seçin, batmış yağ içeriği yüksek gıdaları sınırlayın ve 'kötü' trans yağdan kaçının img alt src http:bilgilihocamcominternaldatastransyaginzararlari5c2d815e20b72 genel olarak üç esas yağ asidi türü vardır: Dolu, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar Tüm yağ asitleri, karbon atomlarına bağlı, hidrojen atomlarına sahip karbon atomlarının zincirleridir Bir batmış yağ asidi, her karbon atomuna yan maksimum sayıda hidrojen atomuna sahiptir böylece, hidrojen atomlarıyla 'dolu' olduğu söylenir ve tüm karbonlar birbirlerine tekli bağlarla bağlanırlar Bazı yağ asitlerinde zincirin ortasındaki bir çift hidrojen atomu eksiktir ve iki karbon atomu tekli bir bono olmaktan fazla, çift bono ile ayrılan bir aylaklık oluşturur Zincirin hidrojen atomları daha eksik olduğundan, 'doymamış' olduğu söylenir Batmış yağ toplam kolesterolü artırır Dinç bir diyette, toplam jurnal kalorilerinizin yüzde 20 ile 35'i yağdan gelebilir ancak dolu yağ toplam günlük kalorilerinizin yüzde 10'undan daha azını oluşturmalıdır Zeytin, yer fıstığı ve kanola yağlarında yer alan tekli doymamış yağ, dolu yağdan daha dinç bir seçenektir Somon balığı gibi doymamış omega3 yağ asitleri taşıyan öteki gıdalar, dinç yağlara sahip gıdalardandır Doymamış yağ; tipik olarak zeytin, fındık, günebakan ya da tohum gibi bitki kaynaklarından kazanç Ama balıkta da doymamış yağ bulunur Doymamış yağlara genellikle 'yağlar' denir Dolu yağdan farklı olarak, bu yağlar genelde tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ içerir Hindistan cevizi yağı, palmiye yağları gibi birkaç yiyecek ürünü, oda sıcaklığında akıcı halde kalır, oysa dolu yağ oranı açısından yüksektir Doymamış yağlar hastalığa yakalanma riskinizi azaltır img alt src http:bilgilihocamcominternaldatastransyaginzararlari5c2d81602acd4 h4Bunları deneyinh4 Meyveleri, sebzeleri, kepekli tahılları, eksik yağlı süt ürünlerini, kümes hayvanları, balıkları ve kuruyemişleri taşıyan bir beslenme tarzı benimseyin Keza kırmızı et ve şekerli yiyecek ve içecekleri sınırlayın Kanola, aspir, gündöndü veya zeytinyağı gibi doğal olarak oluşan, hidrojenize olmayan bitkisel yağları kullanın Kısmen hidrojenlenmiş veya hidrojene bitkisel yağlar ya da doymuş yağ yerine, hidrojenize edilmemiş yağ ile tamamlanmış gıdalara bakın Donutlar, kurabiyeler, krakerler, kekler, turtalar trans yağ içerebilen yiyeceklerden bazılarıdır Ne sıklıkla yediğinize bakın ve sınırlayın özel içeriğidir sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.