Son hikayeler gösteriyor ki, işler Huawei için ya da onu kilit müşterisi olarak gören Amerikan teknoloji firmaları için o kadar da şiddetli değil. ABD’nin kara listeye aldığı şirketlerin başında bulunan Huawei büyük kayıplar yaşamaya devam ediyor lakin uzun vadede acı çeken tarafın Amerika olacağı görülüyor. Anlaşılan Trump’ta bunun farkına varmış olmalı ki, geçtiğimiz G-20 tepesinde daha müspet bir yaklaşım sergiledi.
ABD Senatosu, Huawei’yi şahsî malumatları çalmakla ve casuslukla suçlamıştı. İhracat yasağı birinci açıklandıktan sonra, Intel, Qualcomm, Micron, Lumentum ve Alphabet de dahil olmak üzere Huawei’nin kilit tedarikçilerinin birden fazla, Huawei’ye yapılan satışları durdurduklarını açıklamıştı. Velev %25’inden ziyadesi Amerikan üretimi olan, öteki memleket teknolojilerinin satışına dahi yasak getirilmişti.
Akabinde, Haziran ayında Osaka’da gerçekleşen G20 tepesinden sonra Trump beklenmedik bir biçimde ABD şirketlerinin Huawei’ye satış yapabileceğini belirtti. Birkaç hafta sonra ise Amerikan Ticaret Departmanı, ABD ulusal güvenliğini tehdit etmeyen eserler için Huawei’ye ihracat lisanslarını vereceğini açıkladı.
Çinli analist Dang Wang’a nazaran, Trump idaresi, Huawei’ye mal satmaya devam eden gayrı şirketlerin yansısını topladı, Amerikan iktisadını tehlikeye atabileceğinden korktu. Wang; ‘’Trump, ABD’nin yerküreye daha az sağlıklı bir teknoloji tedarikçisi olarak görünmesine yol açtı, bu yaptırımlar, yurtdışındaki şirketleri, başka devletlerden tedarikçiler bulmaya yahut lokal alternatifler geliştirmeye iter ve Amerikan teknolojisine bağımlılığı azaltmaya teşvik eder’’ dedi.
Huawei yaptırımların acılarını çekmeye devam edecek. Gelgelelim Amerikan idaresi, ‘’ulusal güvenlik’’ ismi altında daha ılımlı bir tutum izlerse ve tedarikçilerinin Çinli şirkete satış yapmasına müsaade verirse, Huawei’nin ayakta kalma bahtı çok yüksek.
Çin Iktisat ve Ticaret Merkezi ekonomistlerinden Amerikan Andrew Polk, “Benim görüşüme nazaran, Huawei’yi, Çin’in teknoloji yükselişini hızlandıran şey olarak varlık listesine dahil etmeye çalışacağız” diyor.’’
Lakin son gelen haberlere nazaran Trump ve Çinli mevkidaşı Xi, ticaret görüşmelerinin yine başlaması için orta yolu bulmakta zorlanıyor.