Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Turk Yemek Kulturu - Turk Yemekleri,mutfagı

Turk Yemek Kulturu - Turk Yemekleri,mutfagı
0
65

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
87
Puan
48
F-D Coin
0
Turkiye'nin Yemek Kulturu
Turk Yemek Kulturu nedir
eski Turk Yemekleri
Turk mutfağı

urk mutfağı, dunyanın sayılı mutfaklarından biri sayılır Orta Asya'dan Anadolu'ya geliş surecinde Turklerin değişikliklere uğrayan aşcılık geleneği, Anadolu’da var olan mutfak kulturuyle zamanla kaynaşmıştır Bu kaynaşma, cok zengin bir mutfak geleneğinin oluşmasını sağlamıştır

Eski Turklerde yemek, toplumsal yaşamın onemli bir parcasıydı Toy denen şolenlerde bol yemek ve icki ikram edilmesi gelenekti Ote yandan “han denen hukumdarlar ve beyler, bir tur ziyafetlerde halka yemek yedirirlerdi Toplu yemeklerde yiyeceğin toplumsal konuma gore paylaşılması soz konusuydu Eski Turklerde uluşadı verilen bu geleneğe gore, orneğin ortaya getirilen bir kızarmış koyunun neresinden kimin yiyeceği, ozellikle Oğuz boyları arasında onceden bilinirdi


Orta Asya’da Turkler, ekip bicmeyle de uğraşmakla birlikte gocebe yaşamın bir parcası olan hayvancılık yapıyorlardı Bundan dolayı temel besin maddeleri et, sut, yağ ve peynir gibi hayvansal urunlerdi Ozellikle yoğurt, tek başına da yenmekle birlikte, başka yemeklerde katkı maddesi olarak onemli bir yer tutardı Yiyecekler arasında onemli bir yeri olan ekmeğin yanı sıra, hamura ve bulgura dayalı yemek ceşitlerinin ana oğesini un ve et oluştururdu Eski Turk yemeklerinden tutmac, mantıya benzeyen ve besin değeri yuksek bir yemekti Kavutdenen tatlı da yaygındı ve arpa unu pekmezle karıştırılarak hazırlanırdı Zengin et yemekleri arasında bumbar (bağırsak dolması), sucuk, kebap ceşitleri, işkembe Corbası, kavurma, kozleme, kulleme, pastırma ve yahni ceşitleri sayılabilir


Turklerin İslam dinini benimsemesinden sonra, 11 yuzyıl ve sonraki donemlerden kalma kaynaklara dayanarak Turk mutfağının fazla değişmediği soylenebilir Kaşgarlı Mahmud’un Divanu Lugati'tTurk adlı sozluğu ile Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig adlı yapıtında yemek ceşitleri ve yeme icme geleneği uzerine bilgiler vardır Oğuz destanları derlemesi olan Dede Korkut Kitabı’nda da Turk yemekleri adları verilmiştir


Anadolu'ya yerleşen Turkler, eski alışkanlıklarını korumakla birlikte, yeni yemek kulturuyle karşılaştılar Orneğin Turk mutfağına daha fazla sebze yemeği, balık ve zeytinyağı girdi Osmanlı donemine gelindiğinde Turk mutfağında geleneksel halk mutfağı ile yonetici sınıfın yemek kulturunden soz edilebilir 15 yuzyıldan başlayarak başkent olan İstanbul’daki Topkapı Sarayı'nda Kuşhaneadı verilen mutfakta padişah icin ozel yemekler pişiriliyordu Padişahın aile cevresi olan valide sultan, sultanlar, şehzadeler ve haremde yaşayanlar icin ise Has mutfakta yemek hazırlanıyordu Tatlı turunden yiyecekler ise Helvahanedenilen yerde yapılıyordu Ayrıca saray gorevlileri icin yemek pişirilen mutfaklar vardı O donemin yemekleri arasında helvayı hakani (padişah helvası), hunkarbeğendi, saray kadayıfı, saray ekmeği, vezirparmağı gibi, bazısı gunumuzde de yapılmakta olan yemekler vardı


Daha cok yoresel ozellikler taşıyan halk mutfağının yemekleri ise et ve tahıla dayanıyordu Halk et ve sebzeyi taze olarak tukettiği gibi, kurutarak ve kavurarak saklıyordu Ceşitli baharatla karıştırılarak pastırma ve sucuk yapılması da eti saklamanın bir yoluydu İnsanlar sebzeleri ya kendileri yetiştiriyor ya da doğada kendiliğinden yetişenleri topluyorlardı Sebzeleri et, bulgur, pirinc ve yoğurtla karıştırarak pişiriyorlardı Osmanlı doneminde, Orta Asya’dan gelen Turkler ile Anadolu’da yaşayan oteki halkların yemek kulturlerinin kaynaşmasıyla Turk mutfağı daha da zenginleşti Ote yandan Turk yemekleri, başta Balkan ulkeleri olmak uzere imparatorluk sınırları icinde kalan ulkelerde kalıcı izler bıraktı Osmanlı



İmparatorluğu’nun son yuzyılındaki Batılılaşma hareketleri Turk mutfağına da yansıdı 19 yuzyılda İtalyan ve Fransız yemekleri kendi adlarıyla Turk mutfağını girdi Aslında Batı yemekleri, Osmanlı sınırları icinde yaşayan oteki halkların da etkisiyle, başta balık olmak uzere karides ve istiridye gibi deniz urunleri birkac yuzyıl onceden yavaş yavaş saraya ve zengin konaklarına girmeye başlamıştı


20 yuzyılda, Batı yemekleri Turk mutfağında daha da yaygınlaştı Ama koy, kasaba ve kucuk kentlerde Turk mutfağı yerel ozelliklerini korudu Gunumuz Turk mutfağına ozgu yemekleri arasında yoğurt, bulgur, tarhana ve hamur işleri gibi geleneksel yiyeceklerin yanı sıra pilav, dolma, sarmalar ve borek sayılabilir Ote yandan Cin, İtalyan, Fransız, Japon, Rus mutfaklarına ozgu yemekler sunan cok sayıda lokanta vardır
 
858,497Konular
982,566Mesajlar
30,311Kullanıcılar
inzebygameSon üye
Üst Alt