iltasyazilim
FD Üye
Türkiye ’de Hayvancılığı Etkileyen Etmenler
Hayvancılık tarımsal etkinliklerin bir koludur Tarımla uğraşan nüfus bir yanlamasına toprağı işleyip değişik ürünler elde ederken, diğer yana da hayvan besler Bunların etinden, sütünden, gelirlerinden yararlanılır Engebeliklerin artı olduğu bölgelerde manâlı bir ekonomik etkinlik olarak gelişmiştir Türkiye hayvan sayısı bakımından Dünya ’da önemli bir yere sahip olmasına karşın hayvansal ürünlerin üretimi oldukça düşüktür Verim düşüklüğünün nedenleri şunlardır :
Hayvan Soylarının Durumu : Türkiye ’de yerli ırkın et ve süt verimleri düşük olduğundan diğer ülkelerden getirilen damızlık hayvanlarla melez ırklar üretilmektedir bu nedenle haralar kurulmuştur Bursa ’daki Karacabey ve Eskişehir ’deki çifteler haraları en önemlileridir
Otlakların Durumu : Büyük ve küçükbaş hayvancılığın yapıldığı yerlerde hayvanların otlatıldığı alanlara otlak denir Otlaklar bozkır ve dağ otlakları diye ikiye ayrılır Bozkır otlakları, yazları sıcak ve verimsiz geçen yerlerde bulunur Bu nesil otlaklarda en fazla küçükbaş hayvan beslenir Dağ otlakları, yazları serin geçen bölgelerde bulunur Otlar boylu boslu ve gürdür Bu alanlarda çoğunlukla büyükbaş hayvan beslenmektedir Türkiye ’deki otlakların yetkisiz olması hayvancılıktaki verimi düşürmektedir
Çayır Hayvancılığı
Türkiye ’de hayvancılık daha çok otlak hayvancılığı şeklinde yapılır Kış aylarında ahır ve ahırlarda arpa, saman veya kuru otlarla beslenen hayvanlar yazın meralarda (otlaklarda) otlatılır böylece mera hayvancılığında doğal şartlı olan et ve süt verimi düşüktür
Besi ve Ağıl Hayvancılığı
Hayvansal ürün verimini çoğaltmak için ağıl hayvancılığı (mandıracılık) yaygınlaşmaya başlamıştır Bilhassa büyükbaş hayvanlar temiz ve gizli ahırlarda çağdaş yöntemlerle beslenir Şekerpancarının küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilir böylece şeker fabrikaları çevresinde ahır hayvancılığı gelişmiştir Marmara Bölgesi ’nde besicilik ve mandıracılık daha yaygındır
Hayvancılığın Türkiye Ekonomisindeki Yeri
Türkiye ’de hayvancılık, artan nüfusun beslenmesinde ve endüstri hammaddesi olması açısından kayda değer bir yer miktar Tarımsal üretimin % 40 ’ı, milli gelirimizin takriben % 20 ’si hayvancılıktan sağlanmaktadır Dış ticaretimizde hayvancılık % 15 ’lik bir paya sahiptir
Alıntı *
Hayvancılık tarımsal etkinliklerin bir koludur Tarımla uğraşan nüfus bir yanlamasına toprağı işleyip değişik ürünler elde ederken, diğer yana da hayvan besler Bunların etinden, sütünden, gelirlerinden yararlanılır Engebeliklerin artı olduğu bölgelerde manâlı bir ekonomik etkinlik olarak gelişmiştir Türkiye hayvan sayısı bakımından Dünya ’da önemli bir yere sahip olmasına karşın hayvansal ürünlerin üretimi oldukça düşüktür Verim düşüklüğünün nedenleri şunlardır :
Hayvan Soylarının Durumu : Türkiye ’de yerli ırkın et ve süt verimleri düşük olduğundan diğer ülkelerden getirilen damızlık hayvanlarla melez ırklar üretilmektedir bu nedenle haralar kurulmuştur Bursa ’daki Karacabey ve Eskişehir ’deki çifteler haraları en önemlileridir
Otlakların Durumu : Büyük ve küçükbaş hayvancılığın yapıldığı yerlerde hayvanların otlatıldığı alanlara otlak denir Otlaklar bozkır ve dağ otlakları diye ikiye ayrılır Bozkır otlakları, yazları sıcak ve verimsiz geçen yerlerde bulunur Bu nesil otlaklarda en fazla küçükbaş hayvan beslenir Dağ otlakları, yazları serin geçen bölgelerde bulunur Otlar boylu boslu ve gürdür Bu alanlarda çoğunlukla büyükbaş hayvan beslenmektedir Türkiye ’deki otlakların yetkisiz olması hayvancılıktaki verimi düşürmektedir
Çayır Hayvancılığı
Türkiye ’de hayvancılık daha çok otlak hayvancılığı şeklinde yapılır Kış aylarında ahır ve ahırlarda arpa, saman veya kuru otlarla beslenen hayvanlar yazın meralarda (otlaklarda) otlatılır böylece mera hayvancılığında doğal şartlı olan et ve süt verimi düşüktür
Besi ve Ağıl Hayvancılığı
Hayvansal ürün verimini çoğaltmak için ağıl hayvancılığı (mandıracılık) yaygınlaşmaya başlamıştır Bilhassa büyükbaş hayvanlar temiz ve gizli ahırlarda çağdaş yöntemlerle beslenir Şekerpancarının küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilir böylece şeker fabrikaları çevresinde ahır hayvancılığı gelişmiştir Marmara Bölgesi ’nde besicilik ve mandıracılık daha yaygındır
Hayvancılığın Türkiye Ekonomisindeki Yeri
Türkiye ’de hayvancılık, artan nüfusun beslenmesinde ve endüstri hammaddesi olması açısından kayda değer bir yer miktar Tarımsal üretimin % 40 ’ı, milli gelirimizin takriben % 20 ’si hayvancılıktan sağlanmaktadır Dış ticaretimizde hayvancılık % 15 ’lik bir paya sahiptir
Alıntı *