iltasyazilim
FD Üye
Türkiye ’de Balık Yetiştiriciliğinin Durumu
Türkiyede Balıkçılık
Türkiyede Balık Yetiştiriciliği
Türkiye üstünde bulunduğu iklim kuşağı nedeniyle, iç su ve deniz balıklarının yetiştiriciliğine fazla yerinde Yetiştiricilik yapabilecek, soğuk sular olduğu gibi, sıcak, acı ve tuzlu sular da bulunuyor Halen iç sularda alabalık, sazan, denizlerde çipura, levrek ve somon balığı yetiştiriliyor
Bugün, daha birçok alabalık elde etmek üzere 350 civarında balık yetiştiriciliği yapan çiftlik var Bu çiftliklerde yılda takriben 5500 ton balık üretiliyor Bu üretim tüm su ürünleri üretiminin takriben yüzde 1,5 ’u dek Dünyada yılda yaklaşık 100 milyon ton olan toplam ürünleri üretiminin takriben yüzde 13 ’ü yetiştiricilikten elde ediliyor
Bugün balık yetiştiriciliğine başlayacak olan üreticiler, şüphesiz 20 yıl önce yetiştiriciliğe başlayan meslektaşlarının karşılaştığı sorunlarla karşılaşmayacak Fakat yine de, her işte olduğu gibi, bazı sorunların olacağını da unutmamalı Bunları şu şekilde planlamak mümkün:
Yetiştirme Alanları
Balık yetiştirme alanları, kendi arazilerimiz yok de, ulus arazileri veya su alanları ise bu arazilerin, kurulacak işletmeye tahsisi ya da işletme haklarının kiralanması sağlanmalı
Yumurta ve Yavru Temini
İşletmenin ihtiyacı olan yumurta ve yavrular, kendi üretim tesisinde yetiştirilemiyorsa yavru ve yumurta alımını garanti altına almalı, bunların temin edilebileceği yerler belirlenmeli
Yem Temini
Balık yetiştirme tesisinin en manâlı girdisi yemdir Masrafların yaklaşık yüzde 70 ’i yemden kaynaklanır Yemin ucuz ve nitelikli olarak nereden tedarik edileceği daha evvelden planlanmalıdır
Deneyimli İnsan Gücü
Balık yetiştiriciliği, keza yeni bir iş alanı olması, ayrıca de fazla değişik faktörlerden etkilenmesi, dolayısıyla, bilgili ve deneyimli insan gücüne ihtiyaç gösterir
Rahatsızlık
Hastalık, imal havuzlarına girince balıkları kırıp geçirir Hastalığın işletmeye girmemesi için tedbir alınırsa balıkların hastalıklara yakalanması da asgariye iner Üretim havuzlarında hastalık görüldüğünde, balıklar anında ilaçlanmalı, aşılanmalı ve gerekli karantina tedbirleri alınmalıdır
Pazarlama
Bugün Türkiye ’nin büyük bir kesimi balık yeme alışkanlığı edindi Bu yüzden balık bundan böyle kolayca pazarlanabiliyor Elde edilen balık, insanların en fazla ihtiyacı olduğu mevsimde pazara talep edilerek en fazla kar sağlanıyor Günümüzde üreticiler, balık yetiştiriciliğine daha fazla ağırlık veriyor Yapılan yatırım, 12 yıl içinde ürüne ve paraya dönüşüyor *
Türkiyede Balıkçılık
Türkiyede Balık Yetiştiriciliği
Türkiye üstünde bulunduğu iklim kuşağı nedeniyle, iç su ve deniz balıklarının yetiştiriciliğine fazla yerinde Yetiştiricilik yapabilecek, soğuk sular olduğu gibi, sıcak, acı ve tuzlu sular da bulunuyor Halen iç sularda alabalık, sazan, denizlerde çipura, levrek ve somon balığı yetiştiriliyor
Bugün, daha birçok alabalık elde etmek üzere 350 civarında balık yetiştiriciliği yapan çiftlik var Bu çiftliklerde yılda takriben 5500 ton balık üretiliyor Bu üretim tüm su ürünleri üretiminin takriben yüzde 1,5 ’u dek Dünyada yılda yaklaşık 100 milyon ton olan toplam ürünleri üretiminin takriben yüzde 13 ’ü yetiştiricilikten elde ediliyor
Bugün balık yetiştiriciliğine başlayacak olan üreticiler, şüphesiz 20 yıl önce yetiştiriciliğe başlayan meslektaşlarının karşılaştığı sorunlarla karşılaşmayacak Fakat yine de, her işte olduğu gibi, bazı sorunların olacağını da unutmamalı Bunları şu şekilde planlamak mümkün:
Yetiştirme Alanları
Balık yetiştirme alanları, kendi arazilerimiz yok de, ulus arazileri veya su alanları ise bu arazilerin, kurulacak işletmeye tahsisi ya da işletme haklarının kiralanması sağlanmalı
Yumurta ve Yavru Temini
İşletmenin ihtiyacı olan yumurta ve yavrular, kendi üretim tesisinde yetiştirilemiyorsa yavru ve yumurta alımını garanti altına almalı, bunların temin edilebileceği yerler belirlenmeli
Yem Temini
Balık yetiştirme tesisinin en manâlı girdisi yemdir Masrafların yaklaşık yüzde 70 ’i yemden kaynaklanır Yemin ucuz ve nitelikli olarak nereden tedarik edileceği daha evvelden planlanmalıdır
Deneyimli İnsan Gücü
Balık yetiştiriciliği, keza yeni bir iş alanı olması, ayrıca de fazla değişik faktörlerden etkilenmesi, dolayısıyla, bilgili ve deneyimli insan gücüne ihtiyaç gösterir
Rahatsızlık
Hastalık, imal havuzlarına girince balıkları kırıp geçirir Hastalığın işletmeye girmemesi için tedbir alınırsa balıkların hastalıklara yakalanması da asgariye iner Üretim havuzlarında hastalık görüldüğünde, balıklar anında ilaçlanmalı, aşılanmalı ve gerekli karantina tedbirleri alınmalıdır
Pazarlama
Bugün Türkiye ’nin büyük bir kesimi balık yeme alışkanlığı edindi Bu yüzden balık bundan böyle kolayca pazarlanabiliyor Elde edilen balık, insanların en fazla ihtiyacı olduğu mevsimde pazara talep edilerek en fazla kar sağlanıyor Günümüzde üreticiler, balık yetiştiriciliğine daha fazla ağırlık veriyor Yapılan yatırım, 12 yıl içinde ürüne ve paraya dönüşüyor *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.