Tüm dünyayı tesiri altına alan COVID-19'un yol açtığı pandemiden sonra milyonlarca insan, vakit geçirebilmek için ya akıllı telefonlarına ya da bilgisayarlarına yöneldi. Gereğinden fazla tükettiğimiz toplumsal medya ve oyun üzere ögeler, Türkiye de dahil olmak üzere birçok farklı yerde teknoloji bağımlılığına yol açmış durumda.
Birinci bakışta zararsız görünen lakin bir insanın vaktinin birçoklarını istemeden de olsa ayırdığı teknoloji bağımlılığı yüzünden tedavi olmak isteyen beşerler son periyotta düzgünce artmaya başladı. Yeşilay'ın yaptığı açıklamaya nazaran pandemiden sonra bir teknolojisi bağımlısına dönüşüp Yeşilay Yardım Merkezi'nden (YEDAM) yardım almak isteyenlerin sayısı, iki katına çıkmış durumda.
Teknoloji bağımlılığı, kimyasal bağımlılık kadar ciddiye alınmıyor

Teknoloji bağımlılığı, insanların günlük hayattaki sorumluluklarını yerine getirmesini engellerken, birebir vakitte hem ruhsal hem de fizikî ziyanlar verebiliyor. Toplumsal medyada geçirilen vakti ele aldığımız durumda birçok insan, hayatlarının yalnızca hoş anlarını paylaşan ünlülere bakıp kendi hayatlarından şikayet etme durumuna gelebilirken, üst üste paylaşılan eser tavsiyeleri yüzünden teknolojinin yanında alışveriş bağımlısına da dönüşebiliyor.
Birebir durum, konsol, bilgisayar ya da taşınabilir fark etmeksizin bir oyun bağımlısı haline gelen beşerler için de geçerli. Saatlerce oyunun başından kalkamamak, yemek yemek üzere en temel gereksinimlerin bile ertelenmesine yol açıyor ve birebir vakitte fizikî olarak bel, el ve baş ağrılarına da yol açabiliyor.

Bağımlı insanlara ve yakınlarına dayanak verme gayeli 2015 yılında kurulan YEDAM, çeşidi ne olursa olsun bağımlılık konusunda yardım almak isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyor. Teknoloji bağımlılığının insanların vakit kaybetmesine yol açtığını belirten Yeşilay Genel Lider Vekili Dr. Mehmet Dinç, insanların teknoloji bağımlılığını kimyasal bağımlılık kadar önemli görmedikleri için hafife aldığını ve bu yüzden tedavi olmayı istemekten kaçındıklarını lisana getirdi.
Tüm bu önyargılara karşın pandemiden sonra teknoloji bağımlılığı yüzünden tedavi olmak isteyenlerin sayısının iki katına çıktığını belirten Dinç, mevzuyla ilgili şu sözlerde bulundu; "Pandemi, çok boyutlu olarak güç bir devir. Bu güç periyotta beşerler, sağlıklı bir ruhsal dayanak bulamadıklarında sıhhatsiz yollara başvurdu. Bu sıhhatsiz yollardan biri de dijital teknolojilerin hedefsiz, ölçüsüz ve sınırsız kullanımıydı. Bundan muzdarip olan ve bizden yardım almak isteyenlerin sayısı pandemi devrinde 2 kat arttı."