Turklerin Meşhur Yemekleri
Meşhur Turk Yemekleri
Turk mutfağı Turkiye'nin ulusal mutfağıdır Osmanlı kulturunun mirascısı olan Turk mutfağı hem Balkan ve Ortadoğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir Ayrıca Turk mutfağı yorelere gore de farklılıklar gosterir Karadeniz mutfağı, Guneydoğu mutfağı, Orta Anadolu mutfağı gibi bircok yoreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler
Turkiye, yemek ceşitleri bakımından oldukca geniş bir kulture sahip bir ulkedir Akdeniz mutfağının kendine has tadları vardır Doğu ve Guneydoğu Anadolu bolgelerimiz kendine ozgu ciğ kofte ve kebapları başta olmak uzere cok ceşitli bir yemek kulturune sahip olduğu gibi Karadeniz Bolgesinin mısır ekmeği ve hamsili yemek ceşitleri bulunmaktadır Boylesine ceşitli yemek kulturune sahip ulkemizde bazı yemekler kendi yorelerinin dışında da tanınmış ve herkes tarafından bilinen ve aranan lezzetler olmuşlardır
Turkiyenin meşhur yemekleri denince ilk akla gelenlerden bazılarını yazalım: Mantı, guvec, menemen, yaprak sarması, kuru fasulye yemeği, pilav, imambayıldı, kadınbudu kofte, karnıyarık, tas kebabı, iskender kebap, Doğu ve Guneydoğu Anadoluya ozgu olup butun Turkiyenin tanıdığı bir yiyecek olan ciğ kofte, tarhana corbası
Mantı yapımı, hem hamurunun, hem de hamurunun icine konulacak harcın hazırlanması ile oldukca zahmetli bir iştir Hamur sertleşme kıvamına gelince hamur tahtası uzerinde bezelere ayrıldıktan sonra oklava ile acılır Sonra acılan yufka kucuk kareler halinde kesilir ve icerisine baharatlı et ya da kıyma konarak bukulur Mantı doldurma denilen bu işi, kadınlar dayanışma halinde, birkac kişi birlikte yaparlar Daha sonra mantılar kaynamış suya atılır ve bir muddet pişirilir Mantılar dişe yapışmayacak şekle gelince ateşten indirilir Kevgirden suzulur ve bir kaba boşaltılır Ayrıca tava icinde yağ ile salca ve bir miktar suyun ilavesiyle meydana gelen karışım mantının uzerine dokulur Sarımsaklı yoğurt ve sumak ilave edilerek yemeye hazırlanmış olur
Guvec, adını icinde pişirildiği toprak guvecten alan bir yemek ceşididir Toprak guveclerde, ozellikle yaz aylarında sebzeden yapılan bir yemektir Ana malzemesini, patlıcan, domates, biber, sarımsak ve et oluşturur Buna patates ilave edildiği de olur Bunlar katlar halinde doşendikten sonra fırına ya da ocağa verilir
Menemen, genelde ana malzemesi yumurta, domates ve yeşil biber olan, yapılması cok basit olan bir başka meşhur Turk yemeğidir Tavada pişen biber ve domatesin uzerine yumurta kırılarak yapılır Farklı malzemeler ve baharatlar kullanılarak menemeni cok farklı tadlara sokmak mumkundur
Yaprak sarması, asma yapraklarının icine başta pirinc olmak uzere harc konularak sarılması ile yapılır Taze yapraktan yapılabileceği gibi salamura yaprakla da yapılabilir Bayramlarda olmazsa olmaz Turk yemeklerindendir Sarmaların ince olması, yapan kişinin maharetini gosterir
Tarhana, yoresel olarak farklılıklar icerse de genelde muhteviyatı itibariyle, tuz, yoğurt, un, soğan ve icerir Kırmızı biber haşlanır, soyulur, soğan kavrulur, un ve suyu alınmış yoğurtla hamur tutulur O hamur bir muddet bekletilir Bekletilen hamur ilk once buyuk parcalar halinde serilir, kurutulur, ardından elle ovularak, kalburdan elenerek toz haline getirilir Ozellikler kış aylarında toz halindeki tarhana suda kaynatılarak tarhana corbası yapılır Meşhur corbalarımızın başında gelir
Ciğ kofte, değişik usullerde yapılabilir Malzemesi genel olarak ince bulgur, domates salcası, biber salcası, kimyon, karabiber, soğan, isot, yeşillik ve limondur Etli veya etsiz yapılabilinir Malzemelerin iyice karılıp sonucta sıkıştırılıp kofte şekli verilmesiyle yapılır Pişirilmeden yendiği icin ciğ kofte adını almıştır
Karnıyarık, patlıcan, kıyma, soğan, domates ve sivri biberle yapılan bir yemek turudur Patlıcanlar once hafif kızartılır Sonra icleri acılmış patlıcanın orta kısmına diğer malzemeler yerleştirilir Fırında yapılması daha uygundur İmambayıldı da karnıyarık gibi benzer malzemelerden yapılır ama imambayıldı soğuk yenilir
İskender kebap, basit tarifle dilim dilim kesilmiş pidelerin uzerine konulan donerin, salca sosu ve yoğurtla sunulan halidir
Meşhur Turk yemekleri arasında pilavların yeri ayrıdır Pirinc ve bulgur pilavı en cok yapılanlarıdır Pirinc pilavı bir cok yemeğin yanında beraber yenilebildiği icin sofralarımızda en sık yapılan yemeklerdendir
Meşhur Turk Yemekleri
Turk mutfağı Turkiye'nin ulusal mutfağıdır Osmanlı kulturunun mirascısı olan Turk mutfağı hem Balkan ve Ortadoğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir Ayrıca Turk mutfağı yorelere gore de farklılıklar gosterir Karadeniz mutfağı, Guneydoğu mutfağı, Orta Anadolu mutfağı gibi bircok yoreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler
Turkiye, yemek ceşitleri bakımından oldukca geniş bir kulture sahip bir ulkedir Akdeniz mutfağının kendine has tadları vardır Doğu ve Guneydoğu Anadolu bolgelerimiz kendine ozgu ciğ kofte ve kebapları başta olmak uzere cok ceşitli bir yemek kulturune sahip olduğu gibi Karadeniz Bolgesinin mısır ekmeği ve hamsili yemek ceşitleri bulunmaktadır Boylesine ceşitli yemek kulturune sahip ulkemizde bazı yemekler kendi yorelerinin dışında da tanınmış ve herkes tarafından bilinen ve aranan lezzetler olmuşlardır
Turkiyenin meşhur yemekleri denince ilk akla gelenlerden bazılarını yazalım: Mantı, guvec, menemen, yaprak sarması, kuru fasulye yemeği, pilav, imambayıldı, kadınbudu kofte, karnıyarık, tas kebabı, iskender kebap, Doğu ve Guneydoğu Anadoluya ozgu olup butun Turkiyenin tanıdığı bir yiyecek olan ciğ kofte, tarhana corbası
Mantı yapımı, hem hamurunun, hem de hamurunun icine konulacak harcın hazırlanması ile oldukca zahmetli bir iştir Hamur sertleşme kıvamına gelince hamur tahtası uzerinde bezelere ayrıldıktan sonra oklava ile acılır Sonra acılan yufka kucuk kareler halinde kesilir ve icerisine baharatlı et ya da kıyma konarak bukulur Mantı doldurma denilen bu işi, kadınlar dayanışma halinde, birkac kişi birlikte yaparlar Daha sonra mantılar kaynamış suya atılır ve bir muddet pişirilir Mantılar dişe yapışmayacak şekle gelince ateşten indirilir Kevgirden suzulur ve bir kaba boşaltılır Ayrıca tava icinde yağ ile salca ve bir miktar suyun ilavesiyle meydana gelen karışım mantının uzerine dokulur Sarımsaklı yoğurt ve sumak ilave edilerek yemeye hazırlanmış olur
Guvec, adını icinde pişirildiği toprak guvecten alan bir yemek ceşididir Toprak guveclerde, ozellikle yaz aylarında sebzeden yapılan bir yemektir Ana malzemesini, patlıcan, domates, biber, sarımsak ve et oluşturur Buna patates ilave edildiği de olur Bunlar katlar halinde doşendikten sonra fırına ya da ocağa verilir
Menemen, genelde ana malzemesi yumurta, domates ve yeşil biber olan, yapılması cok basit olan bir başka meşhur Turk yemeğidir Tavada pişen biber ve domatesin uzerine yumurta kırılarak yapılır Farklı malzemeler ve baharatlar kullanılarak menemeni cok farklı tadlara sokmak mumkundur
Yaprak sarması, asma yapraklarının icine başta pirinc olmak uzere harc konularak sarılması ile yapılır Taze yapraktan yapılabileceği gibi salamura yaprakla da yapılabilir Bayramlarda olmazsa olmaz Turk yemeklerindendir Sarmaların ince olması, yapan kişinin maharetini gosterir
Tarhana, yoresel olarak farklılıklar icerse de genelde muhteviyatı itibariyle, tuz, yoğurt, un, soğan ve icerir Kırmızı biber haşlanır, soyulur, soğan kavrulur, un ve suyu alınmış yoğurtla hamur tutulur O hamur bir muddet bekletilir Bekletilen hamur ilk once buyuk parcalar halinde serilir, kurutulur, ardından elle ovularak, kalburdan elenerek toz haline getirilir Ozellikler kış aylarında toz halindeki tarhana suda kaynatılarak tarhana corbası yapılır Meşhur corbalarımızın başında gelir
Ciğ kofte, değişik usullerde yapılabilir Malzemesi genel olarak ince bulgur, domates salcası, biber salcası, kimyon, karabiber, soğan, isot, yeşillik ve limondur Etli veya etsiz yapılabilinir Malzemelerin iyice karılıp sonucta sıkıştırılıp kofte şekli verilmesiyle yapılır Pişirilmeden yendiği icin ciğ kofte adını almıştır
Karnıyarık, patlıcan, kıyma, soğan, domates ve sivri biberle yapılan bir yemek turudur Patlıcanlar once hafif kızartılır Sonra icleri acılmış patlıcanın orta kısmına diğer malzemeler yerleştirilir Fırında yapılması daha uygundur İmambayıldı da karnıyarık gibi benzer malzemelerden yapılır ama imambayıldı soğuk yenilir
İskender kebap, basit tarifle dilim dilim kesilmiş pidelerin uzerine konulan donerin, salca sosu ve yoğurtla sunulan halidir
Meşhur Turk yemekleri arasında pilavların yeri ayrıdır Pirinc ve bulgur pilavı en cok yapılanlarıdır Pirinc pilavı bir cok yemeğin yanında beraber yenilebildiği icin sofralarımızda en sık yapılan yemeklerdendir