Yaban mersini ile karıştırılan turna yemişi aslında yabancı kökenli bir meyvedir. Görünüş olarak kızılcığı andıran turna yemişi çok güçlü bir antioksidandır. Bu özelliği sayesinde vücuda birçok yararı vardır. Evet turna yemişinin yararları nelerdir? Hangi illetlere düzgün gelir? Haberin detayında turna yemişine dair mera edilen her şeyi bulabilirsiniz.
Kızılcık ailesine mensup olan turna yemişinin Oxycoccus isimli bitkide yetişir. Cranberry olarak biliniyor. Küçük çalılıklarda ormanlık yerlerde yetişir. Kuzey Amerika'da yetişen turna yemişi epey güçlü bir antioksidandır. Devletimizde Karadeniz ikliminde rahatlıkla yetişir. Acı bir tadı olduğundan saf hali ile tüketilmez. Kurutularak süreç görülen turna yemişi konusunda mütehassıslar diyabet hastalarının mutlaka kullanmaması gerektiğini vurguluyor. Yüzde 95 antioksidan unsurlardan oluşur. 2015 yerküre çapınca yapılan sıhhat konferansında bu meyvenin tüketilmesi antibiyotiklerin azalmasını sağlayacağını açıklandı. Mevsim geçişlerinde münhasıran tüketimi tavsiye edilir. A,C ve E vitaminlerinin yanı sıra demir, betakaroten ve lif bakımından hayli zengindir. Günde beş tane turna yemişi tüketen kişinin bağışıklık sisteminin marazlara karşı nispeten dirençli olduğu görülmüştür. Asidik sularda yetişen turna yemişi kek, çörek, pasta ve ekmeklere ilave edilerek tüketilir.
TURNA YEMİŞİNİN YARARLARI NELERDİR?
- Yüksek antioksidan içerdiğinden damarların birtakım besinlerle vücuda giren toksinler nedeni ile tıkanmasını önler. Başkaca tabakasının daha yumuşak olmasını sağlayarak rahat bir kan akışının olmasına neden olur. Böylelikle kalp ve damar illetlerinin yaşanmasını ketler.
- Güçlü bir vitamin deposu olan turna yemişi illetlere karşı vücudun direncini artırır. Enfeksiyonlu hücreleri idrar yolu ile vücuttan atar. Bakterilere karşı hücreleri koruyan turna yemişi hücrelerin mutasyona uğramasını engelleyerek kanser marazlarının önüne makbul.
- Kemik ve kaslarda ürik asit biriktiğinde romatizma ve ödem üzere marazlara neden olur. Turna yemişi ürik asit nispetini dengeleyerek bu durumun yaşanma riskini azaltır. Başkaca kemikleri güçlendiren bir besindir. Bu yüzden sporcuların tüketilmesi tavsiye edilir.
- Bilhassa çekirdeğindeki omega-3 yaş asitleri bed kolesterolü düşürür. Bunun yanı sıra had sisteminin deformasyona uğramasını önler. Beyindeki hafıza loplarını güçlendirerek konsantreyi artırır unutkanlığı azaltır. İleri yaşlarda görülme ihtimali olan alzheimeri maniler.
- Ağız içinde mikrop birikmesini önler. Diş etlerini güçlendirir. Mide asidini istikrarlar. Besinlerin vücutta atık olarak kalmasını köstekler. Bu sayede ağız kokusu yaşanmaz.
- Adet periyotlarında hatunların tüketilmesi tavsiye edilir. Bu süreçte hormonları düzenler.
- Bağırsaklardaki azık birikimini önler. Kalın bağırsağın çalışma işlevini artırır. Böylelikle kabızlık üzere sıkıntıların yaşanmasını önler. Yüksek lif sayesinde uzun mühlet tok tutma özelliğine sahiptir. Bu sayede kilo vermek isteyenlerin rahat tüketebileceği bir besindir.