Turp kış aylarında vazgeçilmez besinlerden biridir. Turpun faydaları arasında özellikle kış aylarında yakalanılan bir hastalık olan idrar söktürücü olması, soğuk algınlığı, öksürük gibi hastalıklara iyi gelmesi sayılabilir. Ayrıca kansızlığa karşı fayda sağlaması, kabızlığı önlemesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi de turpun faydaları arasındadır.
Şifaları oldukça bol olan bu bitkinin latince adı raphanus sativus‘tur. Ayrıca beyaz turplara kestane, siyahlara bayır turpu ve küçük kırmızı olanlara ise fındık turpu denir. Yüksek miktarda fosfor içeren bir sebzedir. Ev hanımları genellikle küçük olanları tercih eder. Salata yapımında bu çeşit bolca kullanılır. Ülkemizde de üretimi yapılan bu şifalı bitki, birçok ülkede üretilir. Ülkemizdeki kültürde genellikle salata şeklinde tüketilmesine rağmen, diğer bazı ülkelerde pişirilerek de tüketilebilir. Çin, Japonya ve Yunanistan gibi birçok ülkede ise çok eski zamanlardan beri faydalarından yararlanılmaktadır.
TURPUN FAYDALARI NELERDİR?
Bol miktarda C vitamini içerir. Demir, magnezyum ve potasyum kaynağıdır.
Turp, kök kısımları tüketilen bir sebze türüdür. Tiroit bezine fayda sağlaması da turp faydaları arasındadır.
Antioksidan içerir.
TurpSarılığa iyi gelir.
Lif oranı yüksek bir sebzedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Özellikle kış aylarında rahatsızlık verici olan bronşit ve astım gibi solunum yolu hastalıklarına karşı iyi gelir.
Diyabet yani şeker hastalığına yakalanmayı engeller.
Kalp dostudur, kalbi korur.
Siyatik için faydalıdır.
Dişleri ve diş etlerini güçlendirici etkisi vardır.
Kansızlık yani anemi hastalığına karşı koruma sağlaması da turp faydaları arasındadır.
İdrar söktürücüdür.
Vücuttaki toksinlerin kolayca dışarı atılmasına yardım eder.
Kan dolaşımını hızlandırır.
Böbrek taşlarının oluşumunu önler.
Nefesinizin kötü kokmasından mı şikayet ediyorsunuz? Bu şifalı bitki kötü nefese karşı da iyi gelir.
Regl yani adet sancılarına karşı da ağrı kesici özellik gösterir. Turp ağrıları dindirerek bu dönemin rahat atlatılmasını sağlar.
Ferahlık verir, depresyona iyi gelir.
Potasyum açısından zengin bir sebzedir. Bunun sonucunda kan basıncını düzenler. Tansiyonu dengeler.
Karaciğer ve safra kesesi gibi organlara fayda sağlar.
Grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarından korunmanız da artık çok kolaydır. Kış hastalıklarına karşı koruma sağlaması da turp faydaları arasındadır.
İştah açıcı özelliği de vardır. İştahı olmayan, yemek yemeyen kişiler için ideal bir sebzedir.
Romatizma ve eklem ağrılarına da iyi gelir.
Çeşidine göre acı tadı olanlar olabilir. Fakat üzerine limon suyu ilave edildiğinde tadı bir parça olsun tatlılaşır.
Sindirim sistemini düzenler. Sindirimi rahatlatır, hazmı kolaylaştırır. Kabızlığı önler.
Doğal bir antibiyotiktir.
Böbrekleri temizler.
Kansere karşı koruma sağlar. Özellikle kolon kanseri, pankreas kanseri ve meme kanserine yakalanma riskini düşürür.
İlginizi Çekebilir: Kestanenin Faydaları Saymakla Bitmez
TURP ZAYIFLATIR MI?
Zayıflamak ve kilo vermek isteyenlerin tercihi de bu şifalı sebzedir. Diyet listelerine mutlaka eklenmesi gereken bir sebze olan turp, açlık hissi oluştuğunda yenirse tokluk sağlar. Ayrıca kalorisi oldukça düşüktür. Bu yüzden kilo aldırmaz.
TURP KAÇ KALORİDİR?
100 gram turp yaklaşık 16 kalori içerir. Orta boy bir turp neredeyse 9-10 gramdır.
SOĞUK ALGINLIĞI, ÖKSÜRÜĞE KARŞI TURP FORMÜLÜ!
Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit ve astım gibi solunum yolu hastalıkları için 2 adet orta boy turp alınır ve kabukları soyularak blendırdan geçirilir. 1 adet limon suyu blendırdan geçirilen turpların üzerine sıkılır ve son olarak 2 tatlı kaşığı bal da karışımın üzerine eklenir. Hazırlanan karışımdan sabahları 1 çay kaşığı kadar yenir.
BALGAM SÖKTÜRÜCÜ TURP!
Turp birçok faydasının yanında balgam sökücü etkisiyle de kış aylarında kullanılan bir sebzedir. Balgam söktürücü etkisi için özellikle siyah turp kullanmak gerekir.
Bunun için gece yatmadan önce bir adet siyah turpun iç kısmı oyulur ve dibinden küçük bir delik açılır. Oyulan kısma bir çay kaşığı kadar bal konur ve turp bir fincanın içine oturtulur. Sabaha kadar bu şekilde bekletilir. Sabah turpun içinden balın fincana aktığını göreceksiniz. Bu bal sabah aç karnına yenir. 20 gün bu şekilde turp ve bal ikilisini uygulamaya devam edin. Balgam söktürücü olarak çok iyi işe yaradığını fark edeceksiniz.
TURP CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR!
Lekesiz, parlak ve pürüzsüz bir cilde sahip mi olmak istiyorsunuz? Adresiniz yine turp bitkisidir. Bu şifalı bitkiyle harika bir cilde kavuşabilirsiniz. İçeriğindeki C vitamini ve antioksidan maddeler sayesinde cildi temizler, cilt bakımı sağlar. Cildi güzelleştirmesinin yanı sıra saçlara parlaklık verir ve saçları da kuvvetlendirir. Sivilcelerin kolay bir şekilde yok olmasına yardım eder. Egzama gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Bu etkileri için rendelenmiş çiğ turpu cildinize uygulayabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Uykusuzluk İçin Şifalı Bitkiler
KURU CİLTLERE KARŞI TURP SUYU!
Aynı zamanda kuru ciltler için de etkilidir. Kurumuş ciltlere karşı bir adet turpun kabukları soyularak rendelenir. Rendelenen turpun suyu çıkarılır. Bir miktar zeytinyağı ile karıştırılarak kurumuş cilde masaj yapar gibi dairesel hareketlerle uygulanır.
TURPUN ZARARLARI NELERDİR?
Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi turp bitkisinin de fazlası zarardır. Mide rahatsızlığı olanlar çok fazla tüketmemelidir. Mideye daha çok zarar verebilir. Ayrıca safra taşı rahatsızlığınız varsa turp tüketmemenizi öneririz. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde de aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Şifaları oldukça bol olan bu bitkinin latince adı raphanus sativus‘tur. Ayrıca beyaz turplara kestane, siyahlara bayır turpu ve küçük kırmızı olanlara ise fındık turpu denir. Yüksek miktarda fosfor içeren bir sebzedir. Ev hanımları genellikle küçük olanları tercih eder. Salata yapımında bu çeşit bolca kullanılır. Ülkemizde de üretimi yapılan bu şifalı bitki, birçok ülkede üretilir. Ülkemizdeki kültürde genellikle salata şeklinde tüketilmesine rağmen, diğer bazı ülkelerde pişirilerek de tüketilebilir. Çin, Japonya ve Yunanistan gibi birçok ülkede ise çok eski zamanlardan beri faydalarından yararlanılmaktadır.
TURPUN FAYDALARI NELERDİR?
Bol miktarda C vitamini içerir. Demir, magnezyum ve potasyum kaynağıdır.
Turp, kök kısımları tüketilen bir sebze türüdür. Tiroit bezine fayda sağlaması da turp faydaları arasındadır.
Antioksidan içerir.
TurpSarılığa iyi gelir.
Lif oranı yüksek bir sebzedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Özellikle kış aylarında rahatsızlık verici olan bronşit ve astım gibi solunum yolu hastalıklarına karşı iyi gelir.
Diyabet yani şeker hastalığına yakalanmayı engeller.
Kalp dostudur, kalbi korur.
Siyatik için faydalıdır.
Dişleri ve diş etlerini güçlendirici etkisi vardır.
Kansızlık yani anemi hastalığına karşı koruma sağlaması da turp faydaları arasındadır.
İdrar söktürücüdür.
Vücuttaki toksinlerin kolayca dışarı atılmasına yardım eder.
Kan dolaşımını hızlandırır.
Böbrek taşlarının oluşumunu önler.
Nefesinizin kötü kokmasından mı şikayet ediyorsunuz? Bu şifalı bitki kötü nefese karşı da iyi gelir.
Regl yani adet sancılarına karşı da ağrı kesici özellik gösterir. Turp ağrıları dindirerek bu dönemin rahat atlatılmasını sağlar.
Ferahlık verir, depresyona iyi gelir.
Potasyum açısından zengin bir sebzedir. Bunun sonucunda kan basıncını düzenler. Tansiyonu dengeler.
Karaciğer ve safra kesesi gibi organlara fayda sağlar.
Grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarından korunmanız da artık çok kolaydır. Kış hastalıklarına karşı koruma sağlaması da turp faydaları arasındadır.
İştah açıcı özelliği de vardır. İştahı olmayan, yemek yemeyen kişiler için ideal bir sebzedir.
Romatizma ve eklem ağrılarına da iyi gelir.
Çeşidine göre acı tadı olanlar olabilir. Fakat üzerine limon suyu ilave edildiğinde tadı bir parça olsun tatlılaşır.
Sindirim sistemini düzenler. Sindirimi rahatlatır, hazmı kolaylaştırır. Kabızlığı önler.
Doğal bir antibiyotiktir.
Böbrekleri temizler.
Kansere karşı koruma sağlar. Özellikle kolon kanseri, pankreas kanseri ve meme kanserine yakalanma riskini düşürür.
İlginizi Çekebilir: Kestanenin Faydaları Saymakla Bitmez
TURP ZAYIFLATIR MI?
Zayıflamak ve kilo vermek isteyenlerin tercihi de bu şifalı sebzedir. Diyet listelerine mutlaka eklenmesi gereken bir sebze olan turp, açlık hissi oluştuğunda yenirse tokluk sağlar. Ayrıca kalorisi oldukça düşüktür. Bu yüzden kilo aldırmaz.
TURP KAÇ KALORİDİR?
100 gram turp yaklaşık 16 kalori içerir. Orta boy bir turp neredeyse 9-10 gramdır.
SOĞUK ALGINLIĞI, ÖKSÜRÜĞE KARŞI TURP FORMÜLÜ!
Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit ve astım gibi solunum yolu hastalıkları için 2 adet orta boy turp alınır ve kabukları soyularak blendırdan geçirilir. 1 adet limon suyu blendırdan geçirilen turpların üzerine sıkılır ve son olarak 2 tatlı kaşığı bal da karışımın üzerine eklenir. Hazırlanan karışımdan sabahları 1 çay kaşığı kadar yenir.
BALGAM SÖKTÜRÜCÜ TURP!
Turp birçok faydasının yanında balgam sökücü etkisiyle de kış aylarında kullanılan bir sebzedir. Balgam söktürücü etkisi için özellikle siyah turp kullanmak gerekir.
Bunun için gece yatmadan önce bir adet siyah turpun iç kısmı oyulur ve dibinden küçük bir delik açılır. Oyulan kısma bir çay kaşığı kadar bal konur ve turp bir fincanın içine oturtulur. Sabaha kadar bu şekilde bekletilir. Sabah turpun içinden balın fincana aktığını göreceksiniz. Bu bal sabah aç karnına yenir. 20 gün bu şekilde turp ve bal ikilisini uygulamaya devam edin. Balgam söktürücü olarak çok iyi işe yaradığını fark edeceksiniz.
TURP CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR!
Lekesiz, parlak ve pürüzsüz bir cilde sahip mi olmak istiyorsunuz? Adresiniz yine turp bitkisidir. Bu şifalı bitkiyle harika bir cilde kavuşabilirsiniz. İçeriğindeki C vitamini ve antioksidan maddeler sayesinde cildi temizler, cilt bakımı sağlar. Cildi güzelleştirmesinin yanı sıra saçlara parlaklık verir ve saçları da kuvvetlendirir. Sivilcelerin kolay bir şekilde yok olmasına yardım eder. Egzama gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Bu etkileri için rendelenmiş çiğ turpu cildinize uygulayabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Uykusuzluk İçin Şifalı Bitkiler
KURU CİLTLERE KARŞI TURP SUYU!
Aynı zamanda kuru ciltler için de etkilidir. Kurumuş ciltlere karşı bir adet turpun kabukları soyularak rendelenir. Rendelenen turpun suyu çıkarılır. Bir miktar zeytinyağı ile karıştırılarak kurumuş cilde masaj yapar gibi dairesel hareketlerle uygulanır.
TURPUN ZARARLARI NELERDİR?
Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi turp bitkisinin de fazlası zarardır. Mide rahatsızlığı olanlar çok fazla tüketmemelidir. Mideye daha çok zarar verebilir. Ayrıca safra taşı rahatsızlığınız varsa turp tüketmemenizi öneririz. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde de aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.